2007-11-27 23:55 #0 av: ThomasH

Årets sista tunga drabbning för fyraåringarna står för dörren. Solvalla Grand Prix med en halv miljon i förstapris. För en amatör med tre hästar är det stort. Även om man som Morten Waage segrat i världens största travlopp och drivit ett storstall på 90 hästar.

Beanie M.M. tillsammans med Morten Waage och hans sambo Magdalena Johansson. Foto: ALN
Beanie M.M. tillsammans med Morten Waage och hans sambo Magdalena Johansson. Foto: ALN
Morten Waage kastades in i travets strålkastarljus då han 1988 fick ansvaret för en av världens bästa hästar. Femårige Sugarcane Hanover som köpts för stora pengar till Norge från USA.
Efter att ha turnerat med hästen i storlopp världen över under ett par år slog sig norrmannen ner på gården Sandemar på Dalarö utanför Stockholm. Där blev han chef för Stig H Johanssons träningsfilial. Som mest hade Waage 90 hästar i sin vård och flera utvecklades till stjärnor.
- Jag trivdes med att jobba hos Stig. Det var en rolig tid. Vi hade flera riktigt bra hästar, Emma Gee San, Fiona San och Ego Play för att nämna några. Men ingen var lika bra som Sugarcane Hanover, han var unik, säger Morten Waage.
Som sitt livs roligaste travminne rankar den 47-årige norrmannen en förlust.
Andraplatsen i Elitloppet 1988.
- Då gjorde Sugarcane Hanover sitt livs lopp. Det var i försöket när han dummade sig i starten och säkert tappade 60-70 meter på sin galopp. Sedan jagade han ikapp fältet och vann ändå. Han travade under 1.10 i 1 500 meter. Det var den svettigaste prestation jag sett på en travbana.
I finalen var Sugarcane Hanover chanslös mot den "oslagbare" Mack Lobell.
- Upphämtningen satt i benen och det var inte konstigt. Samtidigt hade ju Mack Lobell fått jogga hem sitt försök så vi var nöjda med andrapriset. Det var en väldigt speciellt atmosfär på Solvalla den dagen, så det är upplevelse som verkligen etsat sig fast.

 

Vann århundradets största lopp
Revanschen kom i vad som har kallats 1900-talets största travlopp - March of Dimes på Garden State Park i New Jersey samma år. Topphästar från hela världen hade bjudits in och framförallt skulle det bli en kamp mellan Mack Lobell och den franske kejsaren Ourasi. Istället var det Sugarcane Hanover som stal showen och spurtade ner den tappre fransosen som manglat sönder Mack Lobell med sin envetna press.
- Visst, det var ett större lopp och mer prispengar. Men stämningen på banan med tomma publikplatser påminde mest om en tisdagskväll på Gävletravet. Även om det var en fantastisk seger kan jag inte påstå att den väckte samma känslor som på Solvalla.
Någon Elitloppsstämning blir det knappast på onsdag. Men det är en av årets sista chanser att se högklassig travsport. Solvalla Grand Prix för fyraåringar är det högst doterade loppet kvar i landet i år med ett förstapris på en halv miljon kronor. Och den checken är Morten Waage ute efter.
- Jag har en häst som duger och han känns grymt fin i träningen.

Värsta hotet borta
Beanie M.M.
har visat kapacitet i paritet med de bästa fyraåringarna, men inte haft lyckan med sig i de stora loppen. Han galopperade som storfavorit i Derbykvalet och gjorde detsamma i finalen av Europaderbyt på Bjerke. Nu är det tänkt att revanschen ska komma. Chanserna har också ökats av att loppets förhandsfavorit, finsktränade Express Merett blivit struken.
- Är han struken? Det var ju veckans höjdpunkt, utbrister Waage.
- Visst är det tråkigt för loppet, men för oss är det perfekt. Inte bara för att vi slipper en tuff konkurrent, hästen kommer ner ett spår i banan och slipper starta utanför doseringen. Det borde betyda att han kan öppna snabbare.
Nu verkar det som om Beanie M.M. får dela favoritskapet med Dig for Dollars - överlägsen etta i Solvallaserien som ligger till grund för vilka som får delta i onsdagens final.
- Mycket avgörs nog om vi kan komma förbi Dig for Dollars från början. Förhoppningsvis kan vi få hjälp av Stunning Holly som är blixtrande startsnabb och brukar vilja gå i rygg. Annars får vi väl köra utvändigt ledaren.

"En häst för eliten"
Stig H Johansson har sedan flera år avvecklat sin filial på Sandemar. Men hans försteman blev kvar. Även om det bara finns tre hästar på träningslistan har han fortfarande travet som heltidsjobb.
- Jag kör in ettåringar plus att vi har flera fölston inackorderade på gården. Totalt är det 30 hästar och jag trivs. Det är lite friare än att vara anställd, säger Morten Waage, men förnekar inte att han längtar tillbaka till hetluften och de stora slagen, som på onsdag.
- Det ska bli väldigt spännande. Och jag tror inte det är det sista storloppet för Beanie M.M. Om han utvecklas som jag tror och blir mer hållbar är det en häst för eliten. Jag har i alla fall inte tränat många med högre kapacitet.

Robin Johansson

Bilden publicerad t o m 2007-12-03.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-11-27