Nyhter från Kanal 75

Därför stängdes Bergh av i 30 daga

2007-11-20 22:02 #0 av: ThomasH

Onsdagen 14 november avslog STC:s Överdomstol Robert Berghs överklagan på 30 dagars körförbud. På tisdagen kom den skriftliga motiveringen.

På tisdagen kom den skriftliga motiveringen till varför Robert Bergh stängts av från att köra travlopp i 30 dagar. Foto: Thomas Blomqvist
På tisdagen kom den skriftliga motiveringen till varför Robert Bergh stängts av från att köra travlopp i 30 dagar. Foto: Thomas Blomqvist
Bergh döms extra hårt på grund av sina tidigare drivningsförseelser.
Efter att ha hört berörda parter - Robert Bergh, måldomaren Erik Johansson och körkontrollanten Patrik Sandström - samt tagit del av löpningsfilmen kom alltså STC:s Överdomstol fram till att Robert Berghs avstängning på 30 dagar står fast.
Förseelsen inträffade 8 november i lopp 10 på Bergsåker då Robert Bergh körde stoet Citera till ett andrapris. Bergh dömdes efter loppet till omedelbart körförbud och fick dagen efter det sällsynt hårda straffet på 30 dagars avstängning.
Här följer ett utdrag ur domen som finns att läsa i sin helhet på STC:s hemsida travsport.se:
"Genom utredningen finner överdomstolen visat att Bergh cirka 1.100 meter före mål börjat driva hästen och att han därefter fram till strax före mål utan avbrott utsatt hästen för cirka 30 spöslag, ett flertal slag med slaka tömmar, ryckningar i munnen samt drivning vid svansen. Bergh har härigenom i hög grad överträtt tävlingsreglementets bestämmelser om drivning."

 

Tidigare brott gav extra hårt straff
Vidare styrker domstolen Berghs påstående att han straffas extra hårt på grund av sitt tidigare "brottsregister". Man tar heller ingen hänsyn till att hästen Citera inte visade upp några synbara blessyrer då hon undersöktes av veterinär efter loppet.
"Det saknar betydelse om skador påvisats eller ej. Överdomstolen bedömer förseelsen som synnerligen grov /.../ vid straffmätningen skall i försvårande riktning även tas hänsyn till att Bergh frekvent återfallit i drivningsförseelser samt att han så sent som i maj 2007 vid särskilt sammanträde med STC:s disciplinnämnd erinrats om vikten att iakttaga gällande regler om drivning. Överdomstolen finner även, med beaktande av Berghs start-frekvens, att körförbudet inte kan understiga trettio dagar. "
I överdomstolen satt Ulf Norén (ordförande), Olle Sohlberg, Göran Sandh och Lars Starkerud. Beslutet var enhälligt.

Kör ändå på söndag
Robert Bergh lät direkt efter domen meddela att han tagit semester och har därefter varit oanträffbar för media. Trots avstängningen är han uppsatt på Amour Ami i Kommunloppet i Montegiorgio på söndag. Anledningen att Bergh kan köra där är att han fått dispens av det italienska travförbundet. En liknande dispens är - för den här typen av avstängning - inte tillåten i Sverige.

Robin Johansson

Bildeb publicerad t o m 2007-11-27.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-11-20
Anmäl
2007-11-20 22:50 #1 av: Rickard07

Jag tycker de gjorde rätt.

Anmäl
2007-11-20 23:25 #2 av: Nicklas

hade du inte tyckt som kusk.

problemet är att de har gjort en markering och sedan skiter de i andra fall av "hårda/långa" drivningar som kommit efteråt.

Att de stängde av Bergh i 30 dagar har inte haft någon effekt alls förutom att en av sveriges bästa tränare/kusk är avstängd och är på krigsstigen.

Anmäl
2007-11-20 23:56 #3 av: Rickard07

#2, Kunde satt min högra hand på att du skulle svara mig först, haha.

Det är en oerhört ful drivning av en kille som fått många straff förut = hårdare straff succésivt vilket är bra.

Sen är det ganska givet att det var spel inblandat, annars lär du inte driva en häst på det viset för 20 000 i första pris.

OBS!! Det är ett antagande jag tar, inget som stått nånstans.

Anmäl
2007-11-24 14:51 #4 av: brovve

klart det inte var spel inblandat, då släpper han inte ledningen 1000 kvar.

Anmäl
2007-11-24 15:25 #5 av: Rickard07

#4, Det var ju inte en "frivillig" släppning väl? Körde till men kunde ej svara?

Man driver inte så jävla hårt heller i ett sådant lopp.

Anmäl
2007-11-24 15:49 #6 av: brovve

inget speciellt avvikande när det gällde spelet i det loppet heller, gällande omsättning osv heller.

Anmäl