2007-12-18 23:55 #0 av: ThomasH

Hög segerprocent. Fullt i stallet. Jesper Svensson kan vara nöjd med sin debutsäsong som proffstränare. På lördag tänkte han kröna året med sin första V75-vinst.

Även om han låter tillfreds med sin situation idag har det inte varit raka spåret under karriären. Till skillnad från de flesta unga lovande tränare som finns i landet har Jesper Svensson inte fått sitt travintresse med modersmjölken. Och han hymlar inte om att det är en nackdel.
- Om man lyckas i den här branschen utan att komma från en travfamilj så är man i regel mycket bättre på sitt jobb. Att ha en pappa som är tränare ger otroligt mycket gratis, säger Jesper vars intresse väcktes i samband med ett besök på Mantorp som tonåring.
Uppväxt utanför Jönköping var det närmaste travbanan, tio mil bort.
Ingen i familjen hade sysslat med hästar och förstod inte vad som drev ynglingen att under de kommande åren, nästan varje tävlingsdag, åka de många milen fram och tillbaka - på moped! Efter en tid blev Jesper Svensson intresserad av att se hästarna på närmare håll och började hjälpa till på fritiden hos Jörgen Axén.
- Det var bara fem mil till hans gård, jag åkte moped dit året runt, minns Jesper som 1998 - vid 23-års ålder - hade bestämt sig för att han en dag skulle bli proffstränare.
För att nå målet togs beslutet att resa till USA och ta anställning hos Jimmy Takter.

 

Drev egen filial i Kanada
De kommande två åren beskriver Jesper som den lärorikaste perioden i karriären, men också den slitsammaste.
- Det var väldigt dryga arbetsdagar med långa resor. Ofta fick man sova i ett rum en säng och inget mer. Även om det gav mycket erfarenhet så är det inget man orkar göra hela livet.
Förutom långa arbetspass ingick det dessutom mycket ansvar. Oväntat mycket. Till exempel fick Svensson ensam ta hand om de hästar som tävlade i den kanadensiska storloppscirkusen en sommar.
- Jag hade ju mest hjälpt till hos Jörgen Axén på helgerna. Plötsligt var jag i Kanada, själv med flera jättefina hästar som tävlade om miljontals kronor. Det kändes overkligt. Innan jag åkte försökte jag förklara för Jimmy att jag nästan inte kunde någonting och knappt hade kört snabbjobb, men han sa bara att "det där grejar du". Och det gick ju ganska bra så han hade väl rätt.

Bläckfisk på pizza blev droppen
Under tiden i Nordamerika träffade Jesper sin nuvarande flickvän Linda Svanberg. När paret återvände till Sverige år 2000 fanns det ont om jobb. Då bestämde de sig att resa till Italien.
- Vi var där fyra veckor och trivdes inte alls. Språket och maten var värst. Det var bara en massa pasta, jag som gillar kött och potatis. När jag en dag fick bläckfisk på en pizza var det droppen, då bestämde jag mig för att flytta hem.
Tillbaka i Skåne bosatte sig Jesper och Linda i sitt nuvarande hem, på Borups Gård två mil från Jägersro. En träningscamp med cirka 100 boxar där bland andra Mats Rånlund och Lutfi Kolgjini tidigare huserat.
Paret drev en liten amatörrörelse samtidigt som de arbetade i perioder hos flera olika Jägersrotränare.
2003 kom Hans Adielsson med erbjudande om arbete och det blev ett viktigt avstamp i karriären.
- Utan Hans hade jag aldrig varit proffstränare idag. Tidigare hade jag mest varit hästskötare, nu fick jag verkligen vara med och träna. Dessutom fick jag för första gången i livet chansen att köra bra hästar. Och det är trots allt det viktigaste om man ska lyckas i sulkyn.
Efter tre år blev Jesper Svensson antagen till tränaraspirantkursen. 1 november ifjol tog han ut sin A-licens och fick en flygande inledning.
Fyra segrar på de första åtta starterna och bara en häst som inte var bland de tre främsta.
- Jag hade haft hästarna ett par månader innan jag tog ut licensen och laddat ordenligt. Man måste försöka synas direkt i den här branschen och det lyckades ganska bra. Det har ringt nya hästägare med jämna mellanrum sedan den första månaden. Några stjärnor har väl inte kommit, mest gamla slitare som vi försökt förbättra. Men det är fullt i stallet med 21 hästar och för tillfället håller jag på och jagar nya boxplatser.

Kommande stjärnor?
Drygt hälften av de 21 är två- eller treåringar och det är bland dessa Svensson hoppas ha sin  kommande stjärna. För även om han är nöjd med sin segerprocent på drygt 13 så saknas fortfarande den där reklamhästen som gör att man syns i de större sammanhangen.
- Jag har några jag hoppas mycket på. Borups Ronja (e. Revenue - Jerbis Ronja) är den som kommit längst av mina tvååringar. Hon jobbade 1.25 på mycket bra sätt förra veckan och kommer ut i vår. Sedan har jag också en ostartad treåring som heter Lill Affe. Han har stoppats upp av skador, men är väldigt lovande och kvalar inom kort. Det är en halvbror till Chess Iran efter Alf Palema.
Just Chess Iran, som tjänade knappt två miljoner på tävlingsbanan, är mor till en av lördagens V75-hästar Basnäs Chessie (V75-4).
- Det är ett spännande möderne, jag har även en tvååring efter henne och Calvin Capar. Chessie är väl mer sprinterbetonad och hetsig än sin mor, men annars väldigt lik sina andra syskon (bland andra V75-vinnaren King Iran) i muskulatur så hon präglar verkligen sina avkommor.

"Siktat hit i två månader"
Och ska Jesper Svensson ta sin första V75-seger på lördag är det Chessie som ska göra jobbet.
- Vi har i alla fall siktat hit i nästan två månader. Ända sedan hon var sämre i ett jobb inför en annan tilltänkt V75-start i oktober och fick stå över. Senast gjorde hon ett bra lopp efter uppehåll utan att vara helt tom i mål. Jag ska vässa henne i ett banjobb i veckan och räknar med att formen är bättre på lördag.
Från bricka tre bakom bilen planerar kusken att utnyttja sin hästs startsnabbhet.
- Troligen tar jag av framskorna, då blir hon riktigt rapp från början. Om jag sedan släpper eller provar i tät får avgöras efter hur hästen känns. Hon gav sig därifrån i V75 för tre starter sedan. Jag ser henne väl inte som förstastrecket i loppet, men den som tar med fyra-fem hästar ska inte glömma oss.
För egenuppfödde Moon Man (V75-5) ser det värre ut på förhand.
- I somras fick han stenhård galoppträning i sanden. Efter det kunde vi plötsligt lätta honom i balansen och därefter har det börjat lossna. Vinsten senast var välförtjänt och formen pekar fortsatt uppåt. Däremot missgynnas han av läget. I början av karriären var han enormt stänkrädd och omöjlig att köra bakom hästar. Även om han börjat lära sig blir det tufft på lördag. Troligen tar vi av alla skor, så har han bara gått en gång i karriären.
En V75-seger skulle vara Jesper Svenssons största triumf i sulkyn. Som tränare har han faktiskt redan en, även om det inte syns i de officiella siffrorna.
- Vår egen häst Biteman vann V75 2004. Linda hade amatörlicens och stod som tränare för honom. Men det är nog ännu häftigare att vinna när man kör själv.

Robin Johansson

Bilden publicerd t o m 2007-12-24.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-12-18