Nyhter från Kanal 75

Lövgren har en het segerkandidat

2007-11-19 21:24 #0 av: ThomasH

Mycket talar för att det blir hemmaseger i Svensk Uppfödningslöpning. Joakim Lövgren tränar en av de hetaste kandidaterna. - Barbie Tooma har utvecklats och blivit så bra som jag trodde, säger Lövgren.

Joakim Lövgren har bra snurr på sitt stall just nu. På lördag kan han vinna Svensk Uppfödningslöpning med Barbie Tooma.  Foto: Lars Jakobsson.
Joakim Lövgren har bra snurr på sitt stall just nu. På lördag kan han vinna Svensk Uppfödningslöpning med Barbie Tooma. Foto: Lars Jakobsson.
Landets äldsta klassiska travlopp står för dörren. På lördag väntar Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro med en halv miljon kronor till vinnaren.
Det är det största loppet för landets tvååriga travare.
På förhand ser favoritskapet ut att stå mellan två hemmahästar. Lutfi Kolgjinis Micro Mesh och Joakim Lövgrens Barbie Tooma. Båda vann sina uttagningslopp förra veckan i imponerande stil.
Joakim Lövgren var tidigt förtjust i sin talangfulla dam.
- Min tvååringskull bestod av 15 hästar när vi började träna. Och jag har haft en bredare trupp än normalt. Talanger finns det alltid i varje kull men sedan handlar det om att hästarna ska ta till sig träningen och tåla de höga farterna.
- När det gäller Barbie Tooma så har hon verkligen tagit till sig både träning och loppen hon har fått. Hon har gått framåt rejält, framförallt i de två sista starterna, och utvecklats hela tiden. Det är kul att hästen har blivit så bra som jag trodde att hon var, säger Joakim Lövgren.

 

"Kraftigt förbättrad"
Barbie Tooma inledde sin karriär med en fjärde- respektive en andraplats i de två första starterna. Därefter har stoet tagit två raka segrar.
- Jag hade inte vässat henne inför debuten och körde medvetet snällt. Hon fick bara sträcka ut sista 300 metrarna och även andra starten blev ett liknande lopp då hon hade bakspår.
- Sedan har hästen varit kraftigt förbättrad och det är helt i linje med mitt upplägg. Hästarna ska vara mycket jobbade men inte vässade, och istället låta loppen flytta fram dem.
Vad är Barbie Toomas främsta kvaliteter?
- Hon har mycket medfött. Det är flera saker som har fallit på plats såsom bra hjärta och lungor. Sedan har hon en fin teknik och springer väldigt energisnålt. Dessutom är det en väldigt förståndig häst.
- Jag brukar säga att vid midsommar varje år är de flesta lovande och talangfulla. Barbie Tooma var inte överlägsen sina kullkamrater då men har fortsatt utvecklats utan att slå i taket när farterna har blivit högre.
Hur upplevde du uttagningsloppet?
- Det blev ett fint lopp för hennes del. Jag gick ut i andraspår drygt 700 kvar och sedan vann hon väldigt enkelt. Det fanns mycket krafter kvar i mål.
Hur är tankarna inför finalen på lördag?
- Hon ser fin ut efter förra starten och det verkar som att vi har prickat in toppformen. Jag tycker att jag har en häst som kan vinna men har respekt för framförallt Mystical Ann. Hon har imponerat på mig, speciellt när hon vann på Jägersro tidigare i höstas och avslutade nedåt 1.10 sista 300 metrarna. Det är en otäckt speedig häst, säger Lövgren.

Passerat fjolårssiffrorna efter kanonvecka
Själv kan han blicka tillbaka på ett bra år för sin tränarrörelse. Stallets hästar har sprungit in 4,4 miljoner kronor och har redan passerat fjolårssiffrorna. Förra veckan var riktigt toppen då Lövgren - förutom försöket till Svensk Uppfödningslöpning - även vann Johan Jacobssons Minneslopp med Heatison samma dag. Dessutom blev han hundraprocentig när han tog en trippel på kalmartravet i fredagskväll.
- Förra veckan var det riktigt roligt på jobbet. Annars har jag inte varit helt nöjd de senaste månaderna. Jag tycker att hästarna har löpt vid sidan av formen och inte varit som bäst. Det har varit en svår höst att vara travtränare med flera olika virus än valigt som har cirkulerat runt.
- Därför är det nu kul att allt börjar falla på plats igen.

Har två till som kan vinna V75
Förutom Barbie Tooma har Joakim Lövgren ytterligare två hästar till start inom V75.
- The Classic (V75-2) har gjort täta starter på slutet men har i gengäld inte behövt gå för fullt. Hästen har tidigare inte haft V75-form men nu när hon är så bra ska det bli kul att prova. Förutsättningarna med bilstart och kort distans passar bra, även om jag tror att hon hade varit mer gynnad av medeldistans. Hon har fått ett bra läge och är startsnabb, men jag har svårt att bedöma hur snabba de invändiga hästarna är. På den form hon har visat bör hon räknas tidigt. Det blir fortsatt barfota runt om.
- Heatison (V76-6) fick vara med om ett överpacat lopp för första gången i sitt liv. Då bet också spurten på ett helt annat sätt för honom. Hästen fick nu betalt för sitt kunnande efter att ha gjort flera fina lopp i skymundan. Han har gått bra över lång distans tidigare så det är en fördel. Jag tycker att det är ett väldigt bra bronsdivisionslopp med flera riktigt fina hästar. Men med lite fart på tillställningen ska Heatison räknas igen. Det blir fortsatt barfota runt om, säger Joakim Lövgren.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2007-11-26.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-11-19
Anmäl
2007-11-19 21:28 #1 av: Rickard07
Han räds inte Micro Mesh alltför mycket i alla fall då :)
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.