2007-12-10 21:44 #0 av: ThomasH

I år hoppas han få kliva högst upp på pallen. Räkna med Tony Wallin i Travrondens Guldklocka.

Framstående lärlingen Tony Wallin går mot sitt bästa år någonsin. På onsdag hoppas han ta hem Travrondens Guldklocka på Solvalla.  Foto: Lars Jakobsson.
Framstående lärlingen Tony Wallin går mot sitt bästa år någonsin. På onsdag hoppas han ta hem Travrondens Guldklocka på Solvalla. Foto: Lars Jakobsson.
Tony Wallin tillhör toppskiktet bland landets lärlingar. Det prestigefyllda lärlingsloppet Travrondens Guldklocka har han emellertid aldrig vunnit. När det på onsdag är dags för årets upplaga på Solvalla hoppas han att det blir ändring på det.
- Det är det loppet som står högst i kurs ett tag framöver.
Hur högt rankar du en seger i guldklockan?
- Det skulle vara min näst största seger hittills. Det känns väl kanske som Wången Cup, som jag vann förra året, slår lite högre. Där är det trots allt lite mer lika villkor. Även om storstall-lärlingarna har fördel där också är loppen mer jämnt spritt över landet.
Retar du dig på att vissa lärlingar har det betydligt mer förspänt än andra?
- Nej. Det är bara att gilla läget. Men media, både tidningar och tv, ser ju aldrig när småfolk lyckas bra med ett litet material.
Lyckas bra med ett litet material kan man säga att Tony Wallin har gjort. Utan att ha ett stort stall i ryggen har han vunnit 31 lopp i år, vara två på V75, och närmar sig två miljoner kronor inkört.
- Det vore väl skandal om jag inte lyckades skrapa ihop 45 000 till och komma över två miljoner. Att nå den gränsen skulle kännas riktigt bra.

 

"Hon är definitivt värd ett streck"
På onsdag har Wallin goda möjligheter att nå tvåmiljonersstrecket. Travrondens Guldklocka avgörs över tre heat och förstapriset är 80 000 kronor i samtliga. I dessa lopp ska Wallin i tur och ordning köra Extreme Farming (lopp 2), Song Contest (V64-2) och Ideal Bean (V64-4).
- Jag har aldrig kört någon av hästarna men Extreme Farming har jättebra form som det ser ut. Han gynnas av den långa distansen och läget är ingen katastrof eftersom han är oöm och tål alla upplägg. Så det klart att det känns som en hygglig chans. De andra två är väldigt svårbedömda för mig.
Innan det är dags för guldklockans tredje heat sticker Wallin mellan med att köra Nybys Princess (V64-3), som efter två raka segrar senast fick nöja sig med ett andrapris.
- Hon har gjort tre jättefina lopp. Senast fick hon stryk av Catch the Flax, som i starten efter vann på V75, och han var ju helt enkelt bara för bra. Jag har inte märkt av några instabila tendenser hos Nybys Princess så det ska inte vara någon galopprisk. Jag tycker att det känns som en hygglig segerchans och hon är definitivt värd ett streck.
I den sista V64-avdelningen hoppar Wallin upp bakom Punk Buttler, men han är inget för spelarna enligt Eskilstunalärlingen.
- Eftersom han galopperar för det mesta får vi vara nöjda om han går felfritt och tjänar en slant.

Väntar med att ta ut proffslicensen
Även om 30-årige Tony Wallin är lärling hos pappa Kjell i Eskilstuna är han så nära ett proffs man kan komma. Någon panik med att plocka ut proffslicensen har han emellertid inte.
- Det ligger åtminstone ett par, tre år framåt i tiden som det ser ut. Det hänger på hur länge pappa känner för att ha proffslicensen kvar. Men det där är mer en formalitet. Vi har ungefär lika stort ansvar i företaget i dag och när jag blir proffs är det bara licenstypen som ändras. Jag kommer att bedriva verksamheten här på pappas gård och det kommer vara samma hagar och samma banor. Folk som vill lämna häst i träning hos mig kan i praktiken göra det redan i dag, även om pappa står som tränare.

Ola Johansson

FOTNOT:
Vinnare av Travrondens Guldklocka blir den lärling som samlar ihop mest poäng i de tre heaten samt vinner minst en avdelning.


Bilden publicerd t o m 2007-12-17.

Av: Ola Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-12-10