Nyhter från Kanal 75

Daniel redo inför sitt viktigaste lopp

2007-11-02 00:01 #0 av: ThomasH

Han är en av Sveriges kaxigaste lärlingar. På lördag kör Daniel Redén sitt viktigaste lopp i karriären. Målet är att fälla en av omgångens tyngsta V75-favoriter. - Kommer vi till ledningen måste Vala Boko vara riktigt bra för att slå oss, säger han om Jodas Julia i Breeders Crown-finalen för ston.

Jodas Julia är hästen som aldrig förlorat från ledningen och kan ge Daniel Redén karriärens största seger på lördag. Foto: Lars Jakobsson
Jodas Julia är hästen som aldrig förlorat från ledningen och kan ge Daniel Redén karriärens största seger på lördag. Foto: Lars Jakobsson
Redén har kört ett lopp med högre prispengar än de 612 000 kronor som är vinnarens belöning på Mantorp. Men från bakspår spelad till nästan 80 gånger pengarna bakom Baron G.L. i en E3-final i somras var förväntningarna små. Och några slantar blev det inte heller. Lite bättre gick det i hans andra stora final, Derbystoet i september, där det blev en fjärdeplacering med just Jodas Julia.
Men på lördag spänns bågen hårdare, speciellt efter den tidiga strykningen av Stargirl.
- Från sjundespår måste man gå utanför doseringen i svängen och då är det svårt att få upp farten. Spår sex innebär att jag kommer att ladda allt som går för att nå spets. I den positionen har hästen aldrig förlorat, påminner Redén.
Innebär det att du inte släpper till Vala Boko?
- Jag tror inte ens att det är möjligt. Jodas Julia tar i själv när det kommer häst utvändigt och vill inte låta någon komma förbi. Och jag är inne på samma linje. Sitter vi i front efter 500 meter är det bara att prova där så länge det håller.
Skulle det hålla hela vägen till vinnarcirkeln innebär det karriärens särklassigt största triumf.
- Självklart känns det extra att köra ett sådant här lopp. Och jag kommer säkert att bli lite mer nervös än vanligt. Men det ska bli grymt spännande och jag är optimist. Jodas Julia kändes väldigt fin i måndagsjobbet och har hittat en växel till utan skor. Att hon slog ihop och galopperade senast gör inte att jag fegar från början. Från ledningen ska det till en riktigt bra häst för att slå oss.

 

Kan vinna guld och silver
Daniel Redén hade ifjol sitt särklassigt bästa år i sulkyn. 30 segrar och över två miljoner kronor inkört var mer än en fördubbling av siffrorna från 2005. I år har han förbättrat sig ytterligare och har chansen att passera tre miljoner på lördag. Med framgångarna har också självförtroendet växt.
- Jag hade otroligt flyt förra året och trodde aldrig att det skulle gå att slå det. Men jag har fått köra allt bättre hästar och sedan anser själv att jag utvecklats som kusk. Rutin är viktigt och jag gör färre misstag, som att köra undan i spets och släppa ut hästen bakom till exempel.
Som sin största seger räknar Redén den i bronsdivisionen på Romme förra året med personliga favorithästen Hercules Laser. Även om det inte skulle gå vägen med Jodas Julia så finns ytterligare två chanser till att toppa det på lördag. Med What A Man i silverdivisionen (V75-1) och Royal Winner i guld (V75-3).
- Jag känner mig inte chanslös med någon. What A Man har toppform. Han känns mycket laddad i jobben och satt fast med rubbet sparat senast. Spår tolv gör det svårare, men han vinner lopp när som helst.
Royal Winner har svarat för många fina insatser i V75 utan att få vinna i år. Senast kom en välförtjänt fullträff i ett "vanligt" lopp och nu gör hästen debut i högsta klassen.
- Det är givetvis tufft, men å andra sidan blev det väl inte den värsta gulddivision man sett. Jag kommer att köra lite på chans den här gången och klaffar det på vägen kan han bli farlig. Ett litet frågetecken är att hästens hovar tog stryk på den hårda banan senast och det är osäkert om han kan gå barfota igen.

Barfota och helstängt huvudlag
Av stallets övriga starthästar är det Mob Muscle (V75-7) som låter intressantast för de jackpotspelare som jagar 46 miljoner på lördag.
- Han är humörbetonad och hade inte vaknat på rätt sida senast. I jobben har han varit kanonfin länge, allt hänger på om hästen vill tävla för dagen. För att hjälpa honom på bättre tankar sätter vi helstängt huvudlag på lördag. Det har han bara haft vid ett par tillfällen i år och då blivit lite mer fokuserad. Dessutom har han äntligen hovar att gå barfota runt om, så har han inte tävlat på väldigt länge. Han är svår att ta en längd på från start och kommer att laddas från ledningen. Kapacitet för seger finns utan tvekan.
Övriga två V75-deltagare är väl att betrakta som matlappsjägare även om formrapporten även här är positiv.
- Arnies Sensation (V75-1) drabbades av materialfel senast och var ursäktad. Tömmen gled i regnet vilket gjorde att jag inte kunde hålla honom och när vi hamnade utvändigt ledaren var det kört. Gången innan var han positiv utan framskor och så kommer han att gå på lördag också. Han känns uppåt i jobben och kan tjäna fina pengar med en smygresa.
- Dream Sugar Boy (V75-5) har utvecklats i höst och höjt sig ett snäpp av att tävla utan skor. Mot kulltopparna från svårt utgångsläge vore pengar en framgång även om han också tränar riktigt bra för dagen.

Robin Johansson

Bilder för fri publicering t o m 2007-11-05.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-11-01
Anmäl
2007-11-03 22:24 #1 av: Rickard07

Klantigt att köra galopp i sitt viktigaste lopp.

Anmäl
2007-11-03 23:51 #2 av: demon_sid

Rickard har du haft mens hela eftermiddagen ?????

Anmäl
2007-11-03 23:53 #3 av: Harrygirl

Det sitter i sedan datorkonflikten igår haha ;)

Anmäl
2007-11-04 00:01 #4 av: Rickard07

#2, Japp. Tråkig dag, inget går bra och man är på katastrofalt humör. Men ibland är det så med.

Tur man åtmisntone kan liva upp stämmningen lite med Morgonens gäst och karaoke, haha.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.