Nyhter från Kanal 75

Långväga gäster på jakt efter SM-guld

2007-10-13 14:07 #0 av: ThomasH

- Bor man här uppe måste man vara beredd att resa lite. Orden är Jesper R Nilssons som sänder två hästar från Sveriges nordligaste travbana till lördagens SM-tävlingar. Redan tidigt i torsdags morse lastades Lass Joker och Blue Zorro på transporten mot Åby.

Jesper R Nilsson tror på V75-seger på lördag, men kommer inte att besöka vinnarcirkeln. Foto: Lars Jakobsson
Jesper R Nilsson tror på V75-seger på lördag, men kommer inte att besöka vinnarcirkeln. Foto: Lars Jakobsson
Trots sitt geografiska handikapp är inte Bodentränaren rädd för att matcha sina hästar på V75. I år har han försökt tolv gånger, men de långa resorna har oftast varit förgäves. Den bästa placeringen är Simb Raindance andrapris och det kom på hemmaplan i juni.
På lördag ska det bli ändring på det.
- Vi har haft mycket stolpe ut i V75 i år. Flera av hästarna har gjort bra lopp, men inte haft någon tur. Nu hoppas jag att det släpper.
Senaste V75-triumfen har över ett år på nacken och togs med Sheriff Hornline. En månad senare drabbades hästen av tarmvred och gick inte att rädda.
- Det var ett hårt slag. Jag har aldrig varit med om något sådant tidigare och så drabbar det min allra bästa häst. Det var nästan tragikomiskt. När det hände kändes det tungt att gå till jobbet.
Plåster på såren, i alla fall ekonomiskt, kom i början av september i år. Då vann Jesper på V75. Men inte på det sätt han kalkylerat med. Sju rätt på kupongen han konstruerat tillsammans med en hästägare gav över en miljon att dela på.

 

Köpt tre nya starthästar
Dessa pengar har nu återinvesterats i hästsporten.
- Jag var på Kriterieauktionen och viftade med armen några gånger, men det blev aldrig något köp. Istället har jag handlat tre starthästar som jag hoppas ska duga långt här uppe och på sikt även i V75. Hälften har jag sålt vidare till hästägare i stallet.
Hästarna det handlar om är halvmiljonären Urfa Boko samt V75-vinnarna Joujou Farming och In the Mood.
Dessa kan nog komma att höra tala om sig inom kort. Jesper har nämligen visat förmåga att snabbt sätta nyförvärv i bästa författning. Lördagens starthäst Lass Dollar är det färskaste exemplet. Hästen var segerlös i år då han debuterade i Nilsson-regi i kvalet till Lärlings-SM. Resultatet blev en enkel triumf från spets för Robin Björck.
- Hästen hade problem med hovsprickor då han kom in. Vi fick bukt med dessa vilket ihop med ny balans gjorde att han fungerade. Några tuffare jobb hade han inte fått, men att kapaciteten fanns visste jag och han vann med gott om krafter sparade.
Dessa lär behövas på lördag då motståndet är betydligt skarpare i finalen. Och så var det det här med långresan.
- Tydligen har han klarat att övernatta i tidigare regi. Bland annat då han tränades i Finland och tävlade på Solvalla. De rapporter jag fått från resan är att han ätit och druckit som han ska.

Låter personalen göra jobbet
Jesper är nämligen inte själv med på transporten till Åby. Inte heller kommer att flyga ner till tävlingarna.
- Nej, jag stannar hemma den här gången. Med erfaren och duktig personal är det inga problem.
Så det här med att vara beredd att resa lite gällde tydligen bara de anställda.
Nåja, Jespers lärling Robin Björck har ju chansen på ett SM-guld och är säkert inte alltför upprörd att chefen ligger på sofflocket.
- Det är en häst som trivs klart bäst med jämn, hård fart vilket det förhoppningsvis blir här. Robin kommer att ladda från start, antingen för att köra i ledningen eller på innerspår med sikte på open stretch. Formen ska snarast vara bättre nu och med rätt resa är han inte avsågad. Vi har plastat hovarna för att kunna köra barfota fram igen.
Ännu mer tror Nilsson på Blue Zorro. Även denne är relativt ny i stallet och har gjort fyra starter med Boden-suffix i programmet.
Inför senaste starten hade han två raka segrar i bagaget.
- Allt blev fel på Solvalla. Hästen framför fick punktering och Blue Zorro blev dragen sist. Över upploppet gick han riktigt vasst och såg kanonfin ut från sidan. Erik Adielsson var också väldigt nöjd med hästen och sade att han vunnit loppet om han kunnat attackera 600 kvar.

"Gör upp om segern"
Precis som på lördag startade Blue Zorro då med två dagars bilresa i benen. Något som alltså inte verkade bekomma honom.
- Det fungerade väldigt bra och han tappade ingen vikt alls. Eftersom reserapporterna för hans del också är positiva finns det inga orosmoln. Han kommer att tävla barfota fram.
Med egna starthästar är Jesper naturligtvis förbjuden att spela V75 på lördag, men han hymlar inte med hur han bedömer chanserna för Blue Zorro.
- Hästen är i kanonform och slipper han bara gå utvändigt ledaren är jag övertygad om att han är gör upp om segern. Ett givet streck.

Robin Johansson

Bilden publicerad t o m 2007-10-19.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-10-13
Anmäl
2007-10-13 15:18 #1 av: amandahandersson

Inte lätt att bo i Boden...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.