2007-10-03 00:03 #0 av: ThomasH

Tillfälligt formkort eller bäst i Sverige? På lördag ska skrällhästen Giant Superman status slås fast när han startar som favorit i Bollnäsloppet. - Hästen har hittat en ny växel både fysiskt och psykiskt. Jag räknar med att han visar det igen, säger Fredrik B Larsson.

Segrarna i Sundsvall Open Trot och Åby Stora Pris har gjort att Giant Superman tagit över kungakronan i svenskt trav. På söndag skulle han ha försvarat de blågula färgerna i storloppet Gran Premio Gaetano Turilli i Rom. Men italienarnas sätt att lotta spåren fick Fredrik B Larsson att härskna till.
- Om vi fått spår åtta direkt hade jag inte sagt något. Men att först köra ut en startlista och sedan lotta om loppet är en annan sak. Det kändes inte rätt och då tappade jag lusten. Hästen hade hunnit till Malmö när jag ringde hem transporten.
I den första startlistan som kom ut hade Giant Superman fått spår tre medan Digger Crown dragit innerspår. Tio år gamle Digger hade fått en inbjudan till loppet och därmed dispens att tävla trots att han i Italien fallit för åldersstrecket. Men arrangörerna kom plötsligt på att Digger Crown inte skulle ha någon dispens och lottade helt sonika om startspåren.
Giant Superman befann sig alltså redan i hästbussen när hans tränare fick beskedet.
- Vi hade valt att åka tidigt för att ge honom en chans att acklimatisera sig ordentligt. Dessutom ville jag inte ändra det träningsupplägg jag haft inför de senaste starterna med ett skarpt jobb fem dagar innan start. Nu blev det som det blev och vi provar i Bollnäs istället.

 

Annan taktik på lördag
Till skillnad från sina storloppsvinster får Giant Superman och Fredrik denna gång inte slå ur underläge.
Det betyder sannolikt också ett annat löpningsförlopp. På Bergsåker samt i de två segerloppen på Åby har Giant Superman travat i rygg på ledaren och spurtat till vinst. Speciellt imponerande var segern i skiljeheatet senast då han lyckades ta sig förbi Oiseau de Feux i en rasande speedduell.
- Jag hörde att han klockades till 1.05,5 sista 400 och mycket fortare går ju inte att springa. Han kändes taggad hela vägen och när Åke Svanstedt började köra på sin häst i sista kurvan insåg jag att vi hade chansen trots att det gick ruskigt fort. Det var verkligen en häftig känsla. Taktiken på lördag blir offensivare. Jag kör till från början, sedan får vi se vad konkurrenterna gör och hur mycket respekt vi fått efter de här vinsterna.
Om Giant Superman varit en kaxig uppstickare i storloppen så verkar det ha smittat av sig en smula på tränaren. Fredrik B Larsson brukar inte gilla att blåsa upp sina chanser i massmedia, men låter märkbart självsäker inför lördagen.
- Vi blir väl favoriter den här gången och är inget fel med det. Jag körde det vässande jobbet i måndags och hästen var lika laddad som inför de senaste starterna. Toppformen verkar intakt och självklart måste jag tro på min häst.
De tre starterna samma dag på Åby gjorde att Giant Superman i avgörandets stund
tvingades prova ny balans.
- Andra loppet nötte ner framhovarna vilket gjorde att han i skilje tävlade enbart barfota bak för första gången. Det visade sig ju fungera utmärkt och eftersom fötterna fram fortfarande är en aning slitna lutar det åt att vi kör så igen.

"Mycket bättre form"
Fredrik B Larsson har laddat ordentligt inför Bollnäs tävlingar och har med sig ytterligare fyra V75-hästar. Optimus Sund och Quick Rose är båda segerlösa i år och kommer att tillhöra de minst betrodda i den inledande silverdivisionen.
- Faktum är att båda hästarna har mycket bättre form än vad det ser ut som i resultatraden. Optimus brukar hitta en formtopp per säsong och den sitter där nu. Han känns väldigt laddad och kommer att göra ett bättre lopp än vad folk tror. Steget till att vinna V75 är långt, men jag blir inte överraskad om han tjänar en fin slant. Quick Rose har gjort flera fina lopp i rad från hopplösa utgångslägen. Tyvärr hade han otur med spåret igen. Jag är säker på att han sitter där snart och han kommer att tävla barfota runt om, säger Fredrik.
Sunhill's Columbus har inte räckt då han provat V75 i sommar, men har ett intressant utgångsläge i form av springspår.
- Där är jag lite mer osäker på formen. Han är väldigt oinspirerad i ryggar och har varit seg i loppen på sistone, men växer flera klasser i ledningen. Tyvärr är han ganska långsam ut och kommer nästan aldrig dit. Ska vi någon gång lyckas är det från ett sådant här läge, men det krävs att jag prickar starten perfekt. Jag ska prova att skärpa till träningen en smula och från spets kan han vara ett platsbud i alla fall. Även han går barfota runt om.
Sist ut är Javelin Q. som varit positiv i två starter i sin nya regi.
- Senast var han inte lika taggad som i debuten för mig. Han var allmänt seg hela dagen, men gjorde ändå ett godkänt lopp. I träningen efteråt har han piggnat till igen så jag hoppas att toppformen är tillbaka. Trots hårt motstånd känns Javelin Q. som min näst bästa segerchans.

Robin Johansson

Bilden publicering t o m 2007-10-08.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-10-02