Nyhter från Kanal 75

Kallblodet som kan springa i 1.14-fart

2007-10-06 02:35 #0 av: ThomasH

För två år sedan skulle hon betäckas. Idag är Lundås Emelie Sveriges bästa kallblodssto. Som vapen har hon en fruktansvärd speed. - Hon kan springa under 1.15, säger Håkan Åslund.

 

Håkan Åslund är optimistisk inför Lundås Emelies V75-start på lördag. Foto: Thomas Blomqvist
Håkan Åslund är optimistisk inför Lundås Emelies V75-start på lördag. Foto: Thomas Blomqvist
Med en färsk SM-titel för ston i bagaget är Lundås Emelie ute efter sin första V75-seger på lördag. Hennes utveckling de två senaste säsongerna har varit anmärkningsvärd.
Det var vid den tiden Håkan Åslund tog över träningen av det då sexåriga stoet sedan han fått bukt med den hästallergi som hindrat honom från att vara i stall under nästan tio år.
- Jag började forska i vad det fanns för mediciner och fann till slut en som hjälpte. Samtidigt ville farsan lägga av med Lundås Emelie eftersom hon var hetsig och inte fungerade på tävlingsbanan. Tanken var att hon skulle betäckas med Järvsöfaks. Jag och min flickvän ville gärna prova att träna ett tag och på den vägen är det.
Sedan Håkan tog över ansvaret för familjens egenuppfödda travare har hon sprungit in en miljon kronor och vunnit mer än hälften av sina starter. Det riktiga genombrottet kom på Åby i maj då hon från köposition svepte fältet i en final av dubbelcupen, avslutade i 1.18-fart sista 700 meterna och gick svenskt rekord, 1.23,8/2 160 meter.
- Åke Svanstedt sa efter det loppet att hon skulle kunna trava 1.20 över kort distans. Det är otroligt vilka fartresurser hon har. Barfota runt om och med hjälp av startbil är jag säker på att hon skulle kunna springa under 1.15 i 300 meter. Men sådana farter sliter ju väldigt på ben och leder.

 

Redan snabbast i Sverige
Att ston tar sig upp i högsta eliten bland kallbloden är ytterst ovanligt. Som jämförelse till dessa tider ska sägas att Lundås Emelie själv har det svenska rekordet över kort distans på 1.23,7a. Den snabbaste tiden som travats av ett sto i Sverige är Buaas Stjernas 1.22,3a från 1994. Det norska stoet är också det senaste exemplet på ett kallblodigt sto som kunde matcha de allra bästa hingstarna.
- Förutom under brunstperioderna så märker man knappt att det är ett sto. Hon är stenhård i psyket, men också den trevligaste och snällaste häst man kan tänka sig att jobba med, säger Håkan.
För dagen står alltså Lundås Emelie och knackar på dörren till eliten. Frågan är om kan ta ytterligare det steg som krävs för att matcha stjärnor som Järvsöfaks och Moe Odin.
- Kan hon hamna snäppet under dem är det otroligt bra. Men samtidigt har hon ju farten i kroppen. Det viktigaste för henne är att få rätt typ av lopp med ryggar i det längsta. Precis som sin mamma har hon lätt för att bli hetsig och när man väl attackerat går det inte att ta upp. Då vill hon bara springa.

Vill träna hästar på heltid
För Håkan Åslund har Lundås Emelies framgångar gett nya ekonomiska förutsättningar. Han har åtminstone tillfälligt kunnat gå ifrån sitt arbete som långtradarchaufför och ägnat sig åt hästarna på heltid. Förutom Emelie finns även Elias i stallet, även om han för tillfället står med ett skadat gaffelband. Nyförvärvet Faks Björn vann överlägset på Bergsåker i torsdags och dessutom har två ettåringar inhandlats. Ett nytt stall är under uppbyggnad och man får intrycket av att det nästan är en professionell rörelse som håller på att växa fram.
- Det vore en dröm att kunna livnära sig på att träna hästar. Kanske inte att bli proffstränare, men kunna jobba med det heltid på amatörbasis. Jag är sugen på att prova något varmblod också, men just nu är det kallbloden som gäller. Det är i alla fall bra mycket härligare att köra häst än långtradare.

"Inte alls rädd för motståndet"
På lördag har Lundås Emelie en jobbig uppgift med 40 meters tillägg och många tuffa hingstar att runda. Hon kommer att tävla med plastade hovar och får precis som vid vinsten i sto-SM Bo Eklöf i sulkyn.
- Egentligen står hon 20 meter fel inne i loppet, men hästen är så pass bra i ordning att jag inte alls är rädd för motståndet. Det hänger mer på löpningsförloppet. Får hon smyga med i en bra rygg så är hon med i segerstriden. Jag är i alla fall övertygad om att ingen i fältet har en snabbare häst.

Robin Johansson

Bilden publicerad t o m 2007-10-11.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-10-06
Anmäl
2007-10-06 09:41 #1 av: brutalaccent

nu Citerar jag Tavsidans V75:analys:

"Båda är ston, och inget kallblodigt sto har segrat i V75 sedan 1994 då norskan Buaas Stjerna lyckades. Inget svenskt kallblodssto har någonsin lyckats."

kan det stämma??

Anmäl
2007-10-06 15:31 #2 av: Bertil

Det kan nog stämma. Det finns inte så många tävlande kallblodsston. Fast det finns ju ikoner även bland kallblodsston...Sjunga Best, en sån' häst!!

 

mvh
Bert

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.