Nyhter från Kanal 75

Ronny räknar med att få segerpalmen

2007-09-01 00:24 #0 av: ThomasH

Derbyhelg med V75-jackpot på Jägersro. En anonym hemmatränare kan vara guiden till de 44 miljoner som beräknas ligga i sjurättspotten. - Jag har två fina vinnare att bjuda på, lovar Ronny Palm.

Två fina spikar bjuder hemmatränaren Ronny Palm på inför lördagens V75-jackpot. Foto: ALN
Två fina spikar bjuder hemmatränaren Ronny Palm på inför lördagens V75-jackpot. Foto: ALN
Efter många år som framgångsrik amatör valde Ronny Palm vid 47 års ålder att plocka ut proffslicens. Ett år senare har han 22 hästar i träning och har just klättrat över 700 000 kronor inkört för 2007.
- Jag är mycket nöjd att vågade ta steget. Det har gjort att jag kommit i kontakt med betydligt bättre hästar än tidigare.
Att blir professionell travtränare vid så hög ålder är ovanligt. Ronny har haft en amatörrörelse hela sitt liv och hade planer på att försöka leva på sin hobby redan för 25 år sedan.
- Jag gick en kurs för att bli A-tränare i början av 1980-talet. Men det var ett stort steg att ta och jag hade inte självförtroendet att försöka.
En skilsmässa gjorde att Ronny Palms levnadsförhållanden ändrades. Han sålde sin gård och flyttade istället ut till Vomb där flera av Jägersros proffstränare håller till, bland andra Lutfi Kolgjini.
- Det var Ludde och Staffan Nilsson som sporrade mig. Utan dem hade jag nog aldrig vågat bli proffs, men idag är jag väldigt glad att det blev så, berättar Palm.

 

Stolt över Simb Tracy
Den häst vars framgångar Ronny är mest stolt över är Simb Tracy. Det fyraåriga stoet har tjänat nästan en miljon och vann ett försök till Stosprintern, men skadade sig tyvärr allvarligt i finalen. Men eftersom hästen officiellt är i träning hos Lutfi Kolgjinis försteman Lars I Nilsson är det svårt att ta åt sig någon ära.
- Lasse ville ha henne på sin träningslista för att ha kvar sin A-licens och jag har väl i praktiken fungerat som hennes skötare. Det är lärorikt att vara delaktig i en häst som är med i de stora unghästloppen, man lär sig saker som matchning och hur man toppar formen.
Med stallets nuvarande stjärna Highlite Survivor är det lite tvärtom. Hästen manageras i första hand av sin ägarinna Elke Frinta.
- Hästen står i mitt stall inne på Jägersro där Elke är ansvarig. Och eftersom hon äger hästen är det klart att hon sköter det mesta. Men jag är där ofta och har full översyn på vad som sker.
Highlite Survivor behövde 13 starter för att spräcka årets segernolla, men följde upp med en ytterst imponerande seger på Solvalla där han gjorde grovjobbet själv i tredjespår.
- Jag trodde att han fick gå för tidigt då, men hästen kämpade fantastiskt. Han verkar ha tagit det loppet bra och har hovar att gå barfota bak igen vilket var ett plus senast. Att han hade det trögt i inledningen av säsongen berodde på att travet inte stämde. Sedan jag föreslog att vi skulle tynga ner honom fram har han fungerat, men det är först de här två loppen som han haft flyt med löpningsförloppen.
På lördag gör Highlite Survivor debut i bronsdivisionen.
- Det är riktigt hårt i den här klassen och jag skulle helst se att han fick smyga invändigt. Men känner jag Elke och Torbjörn Jansson rätt så vill de prova i ledningen.

"Jag har bästa hästen"
I det antika Rom delade man ut "segerpalmen", en palmgren, till den som vann en hästkapplöpning. I Sverige har vi lagerkransar och segertäcken. Och Ronny räknar med att få ta emot hederspris efter V75-4 på lördag. Han spikar nämligen sin egen Simb Laika i "Fem tippar V75".
- Man måste få sticka ut hakan någon gång.  Jag säger att jag har bästa hästen och sedan är det upp till kusken att göra resten.
Simb Laika gick i ledningen i ett kval till Stochampionatet i juli, men galopperade kort före mål med en finalplats på gaffeln. I consolation fick hon en tråkig resa och har sedan pausat.
- Jag har haft det här loppet i sikte sedan dess. Det är en väldigt skör häst som varit hos flera tränare utan att starta innan jag fick henne. Hon måste ses efter ofta och är behandlad inför det här loppet. Vi körde ett provlopp på Jägersro i torsdags och då travade hon 1.16/1 600 meter på bra sätt. I måndagens intervaller kändes hon fortsatt fräsch och jag tror att formen ska sitta där på lördag.
Så det är en bra spik?
- Jag hoppas det. Vi har sparat hovarna för att köra barfota fram nu. Hon har öppnat snabbt i voltstart tidigare och möter enklare hästar än på sistone.
Vinnare nummer två kommer från grannstallet och är anledningen att Palm inte vågar tro på seger med Highlite Survivor.
- Nej, en felfri Gift Kronos går aldrig att slå. Det är en ruskig häst, jag tror inte folk insett hur bra han är ännu. Jag har sett honom gå jobb med Going Kronos och inte varit slagen med många steg. Det borde säga det mesta och kan Highlite Survivor vara tvåa bakom honom är det väldigt bra gjort.

Robin Johansson

Bilden publicerad t o m 2007-09-06.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-08-31
Anmäl
2007-09-01 00:46 #1 av: Rickard007
Enligt tränaren skall ju Simb Laika dominera, gärna för mig 48% är lågt.
Anmäl
2007-09-01 01:14 #2 av: Nijo

och det är en tränare du ska ta på allvar också, han sticker inte ut hakan för ingenting.

Anmäl
2007-09-01 01:22 #3 av: Rickard007

#2, Som sagt, gärna för mig!

Anmäl
2007-09-01 02:24 #4 av: Flywithme

Är lite rädd för distansen bara... hästen har startat på 2640 två ggr o galopperat... fast den ena ggn var på upploppet va??... eller har jag fel!! Goop är ju bra på att häva/hindra galopper också

Anmäl
2007-09-01 02:28 #5 av: Rickard007

#4, Nej rätt, på Axevalla i Stochamp. kval kom galoppen cirka 200m från mål, med andraplatsen klar tror jag.

Anmäl
2007-09-01 02:38 #6 av: Flywithme

Mmmm... då behöver jag inte rädas distansen iaf då??? är ju bra spelvärde på Simb Laika annars

Anmäl
2007-09-01 02:40 #7 av: ThomasH

Nu är det ju ett stolopp och jag streckar så långt plånboken räcker

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.