2007-10-09 01:01 #0 av: ThomasH

Det går snabbt för travlärlingen Johan Untersteiner. I helgen världsrekord i USA. På lördag Svenskt Mästerskap på Åby. Men innan dess sätter han sig i skolbänken med mål att bli proffs.

72 grattis-sms hade Johan Untersteiner i sin mobil efter det otroliga världsrekordet, 1.08,5, tillsammans med Giant Diablo. Foto: Thomas Blomqvist
72 grattis-sms hade Johan Untersteiner i sin mobil efter det otroliga världsrekordet, 1.08,5, tillsammans med Giant Diablo. Foto: Thomas Blomqvist
Sveriges hetaste kusk är tillbaka på svensk mark efter det fantastiska världsrekordet i USA då Giant Diablo chockade travvärlden genom att springa 1.08,5 över 1609 meter.
Det är en "jetlaggad" trött 23-åring vi möter strax efter mellanlandningen på Arlanda.
Johan Untersteiner är på väg till travskolan i Wången, Jämtland, där han byter kördressen mot skolbänken.
- Det är ett nödvändigt ont om man vill bli tränare.
Hur ser proffsplanerna ut?
- Jag har inga konkreta planer utan tänker jobba kvar med Roger Walmann så länge som möjligt. Men det är ändå lika bra att gå de här kurserna som behövs. Den här första är på tio veckor, berättar Johan Untersteiner.
Men den närmsta framtiden handlar inte bara om skolbänken, redan på lördag är världens snabbaste travkusk ute efter ännu en titel - SM på Åby.
Svenskt Mästerskap (V75-3) avgörs över lång distans och det passar fjolårets starka derbyvinnare Colombian Necktie perfekt.
- Tyvärr har vi fått ett besvärligt utgångsläge med spår åtta bakom bilen, men vi får göra ett försök. Hästen är riktigt bra och även formen sitter där, säger Johan Untersteiner.

 

Formstall
Roger Walmann, som tränar Colombian Necktie, basar över ett ruggigt formstarkt stall för dagen. Förutom Giant Diablos världsrekord i lördags svarade även Butterfly Player för en fantastisk uppvisning i helgen när hon förbättrade sitt svenska rekord för fyraåriga ston på Färjestad, 1.12,9/2140 meter.
- Vad ska jag säga.hästarna går bra nu, konstaterar Solvallatränaren med ett leende.
Han hyllar även sin försteman som kusk.
- Det är klart att det känns extra att det blev just Johan som fick köra världsrekord. Johan är absolut topp tio som kusk i Sverige för dagen, bara centimetrar från de bästa.
Vem är bäst?
- För mig är det Örjan Kihlström. Han tar alltid tillvara på det som är bäst för hästen, säger Roger Walmann.

Har vunnit Sto-SM
Det är också Örjan Kihlström som kör stallets övriga två V75-hästar på lördag.
Mirelle Ås har ett fint utgångsläge med startspår tre i Sto-SM (V75-1). Ett lopp som Team Walmann vunnit tidigare.
- Det var med "Lokets" häst Jippie Sund.
Vad tror du om möjligheterna för Mirelle Ås?
- Hon möter så pass tufft motstånd att det inte går att tro på seger. Men får hon en vettig resa kan hon dyka upp som trea, fyra.
I V75-6 har Egola Boy lottats till innerspår. Hästen kommer från en V75-finalseger i klass II.
- Han har gått upp i två klasser, men känslan är att han ska duga även här. Från innerspår är han garanterad en fin resa. Jag tror han gynnas om han får gå i ledningen, säger Roger Walmann.

Lars-Ove Pettersson

Bilden publicerad t o m 2007-10-15.

Av: Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-10-08