Nyhter från Kanal 75

Lärling visar vägen mot jackpotmiljoner

2007-09-24 23:49 #0 av: ThomasH

Två fina V75-chanser på lördag. Nästfavorit i Oaks med en miljon i förstapris på söndag. Flyger till USA för att köra storlopp på måndag. Johan Untersteiner är Sveriges hetaste lärling. - Sådant är det inte många som får göra, inte vid 23 års ålder i alla fall, säger han med viss stolthet i rösten.

Johan Untersteiner har all anledning att se glad ut. Efter en intensiv Kriteriehelg på Solvalla flyger han till USA nästa vecka för att köra Giant Diablo. Foto: Lars Jakobsson
Johan Untersteiner har all anledning att se glad ut. Efter en intensiv Kriteriehelg på Solvalla flyger han till USA nästa vecka för att köra Giant Diablo. Foto: Lars Jakobsson
Som försteman hos Roger Walmann och andrekusk i stallet får Johan Untersteiner chanser som måste göra Sveriges övriga lärlingskår gröna av avund. Och han förvaltar sitt pund på bästa sätt. 4,5 miljoner kronor inkört i år och en segerprocent på 15 trots att han ofta sitter bakom stallets andrahäst.
Så är däremot inte fallet i Svenskt Travoaks på söndag. Eftersom Örjan Kihlström valde Stefan Hultmans Lie Detector får Johan chansen bakom andrahandsfavoriten och E3-vinnaren Nursery Rhyme.
- Jag visste att det fanns en chans att få köra och är jätteglad att det blev så. Jag har kört flera stora finaler och hade ju Exclusive Dust i Oaks ifjol, men att vara i favoritposition är en helt annan sak. Det ska bli riktigt spännande, men jag kan inte påstå att jag är speciellt nervös, inte ännu i alla fall, säger Johan.
Trots att det är många dagar till Oaks har Johan redan taktiken klar för sig.
- Ja, det gäller ju att ladda för att nå ledningen. Att komma förbi Lie Detector ska inte vara några problem, däremot är jag lite orolig att få svar av Kahloa Gel. Men Nursery Rhyme är speciell på det sättet att man kan köra max med henne och sedan dra lätt i tömmen så lugnar hon sig direkt. Det kan inte finnas någon mer lättkörd och sympatisk häst.

 

Ska köra storlopp i USA
En seger i Oaks skulle givetvis vara Untersteiners största triumf i karriären. Någon öppning för firande ges emellertid inte. Redan dagen efter flyger han och Roger Walmann till USA. Johan ska köra Giant Diablo på The Red Mile nästa lördag och innan dess vankas hästauktioner i Lexington.
- Att få köra i USA känns väldigt speciellt. Det är säkert väldigt annorlunda jämfört med här hemma. Men jag har bra erfarenhet av milebana, det enda lopp jag kört på Tingsryd slutade med seger. Det blir första gången sedan jag började hos Roger som både han och jag är borta från stallet samtidigt, men vi har duktig personal så det löser sig säkert.
Lördagens två V75-uppsittningar är inte pjåkiga de heller. Thunderbolt och Egola Boy kommer båda att tillhöra de mer betrodda i respektive lopp.
Den förre är Johan ordinarie kusk på eftersom han liksom Giant Diablo ägs av Tommy Jacobsson.
- Det är en häst jag alltid trott mycket på, tyvärr har han stoppats av sjukdomar. Nu har han äntligen fått vara frisk och då är det inte konstigt att framgångarna kommit. Det här blev en väldigt tuff final, men Thunderbolt är bra själv och ska räknas tidigt. Hästen gick barfota fram senast även om det står annat i programmet och gör så igen.

Skolös Egola i segerstriden
Egola Boy har gjort de mesta rätt i år och hittat ytterligare en växel sedan han utrustades med helstängt huvudlag för tre starter sedan.
- Han har blivit mer fokuserad och snabbare från start tack vare det. Att komma förbi Superior Dust blir ändå svårt, däremot tycker jag inte det skiljer något i kapacitet mellan hästarna. Vem som är först i mål av dem hänger nog på dagsformen och jag blir inte överraskad om båda är i segerstriden. Egola Boy gick med skor senast, nu kör vi barfota fram.
Stall Walmann har ytterligare fem hästar med i V75-finalerna på Solvalla där det dessutom lockas med jackpot. Johan ger sin syn på hästarna som kan vara nyckeln till de 45 miljoner kronor som finns att vinna bara i sjurättspotten.
- Mireille Ås (V75-1) har varit förbättrad på sistone och kan bli lite underskattad här. Senast gjorde hon ett riktigt bra lopp bakom Fama Currit och gången före satt hon fast med mycket krafter sparade. Jag tror att hon tar ledningen och sedan får vi se om Örjan vill köra där. De värsta konkurrenterna har sämre lägen så hon behöver inte alls vara borta.
- Pleasant Walking (V75-2) gör bra lopp hela tiden även om han inte är någon glänsare i övrigt. Trots förlusten var han minst lika bra som vanligt senast från svårt läge och formen håller i sig. Spåren gör ändå att det är fördel Thunderbolt mellan våra två hästar här.

Topphästar med svåra startspår
- Colombian Necktie (V75-3) gick vi igenom grundligt efter den tuffa urblåsaren senast. Det fanns bara några småskavanker och han tog det lugnt en vecka. Vi har kört några finslipande jobb vilka lösts på bra sätt så förhoppningen är att formen ska vara intakt. Med tanke på förra prestationen går det inte att kalla honom chanslös trots läget, men min känsla är ändå att det blir svårt att vinna härifrån. Några order om snäll körning blir det inte, kusken får bestämma upplägget själv.
- Superior Dust (V75-5) har utvecklats på sistone och har verkligen jättefin form för dagen. Hon är kvick iväg och borde ha vettig chans att nå ledningen. Nu kör vi barfota runt om och självklart ska hon räknas.
- Speeden (V75-7)
har fått tre lopp i kroppen efter uppehåll och verkar på väg mot samma form som han hade i våras. Resultatraden är lite missvisande då han inte haft något riktigt flyt på sistone. Även om han duger bra i klassen blir det svårt att vinna från åttondespår. Det krävs väl att Örjan hittar ner i fjärde inner och får lucka eller något i den stilen.

Robin Johansson

Bilder för fri publicering t o m 2007-10-01.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-09-24
Anmäl
2007-09-25 00:13 #1 av: Rickard07

Hejja Johan!!
Vinner med Thunderbolt och hoppas också han gör det med Nursery Rhyme så han får vinna sin första storloppsseger.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.