Nyhter från Kanal 75

Veijo har tänt om på Åbys nya bana

2007-09-11 00:58 #0 av: ThomasH

Åbytravet har gjort en nystart i sommar med total banomläggning och dubbla open stretch. En nystart har även en av banans största profiler gjort. Veijo Heiskanen - årets tränare i Sverige 1999 och flerfaldig champion på hemmaplan - börjar sparka igång på allvar efter att ha legat lågt ett par år.

"Jag vill inte dra igång något i sommar. Däremot kommer jag att ta ett beslut om ungefär en månad. Då kanske jag bestämmer mig för att satsa på riktigt igen."
Så uttryckte sig Veijo Heiskanen i slutet av juni.
Nu när sommaren drar sina sista djupa andetag har Heiskanen nästan dubblat sin träningsrörelse till 17 hästar.
- Jag har inga planer på att stortränare igen, i alla fall inte i dagsläget. Däremot kan jag tänka mig att ta in nya hästar till stallet, förutsatt att de är tillräckligt bra och har trevliga ägare. Den skala jag håller på i nu känns lagom och det är roligt att träna lite mer seriöst igen. Visst kan man säga att jag är tillbaka, säger Veijo.
Åbytravet gjorde ett två månader långt tävlingsuppehåll i somras då banan fick sig en rejäl ansiktslyftning. Förutom att byta ut underlaget så ändrades hela bankroppen. Kurvorna blev längre och rakorna sålunda kortare. Dessutom gick man från att vara landets bredaste bana till mer normal storlek och anlade istället ett "säkerhetsspår" innanför innerspåret där det går att styra ner vid en olyckssituation.

 

Var emot omläggningen
Och så var det det här med open stretch. Två extra innerspår finns tillgängliga över upploppet, men inte på lördag då Åby kommit överrens med ATG och STC att bara använda det ena av dessa. "Dubbelpremiären" sker istället under lunchtävlingarna 18 september.
- Jag var emot omläggningen av banan hela tiden, men erkänner gärna att jag hade fel. Förutom att innerspåret fortfarande kan vara aningen löst så har Åby numera Sveriges bästa underlag med härlig svikt i banan. Jag är också väldigt positiv till open stretch. Det är ett spännande moment som ger en ny dimension till loppen. Däremot är jag tveksam om två spår istället för ett kommer att göra någon större skillnad. Det blir nog svårt för hästarna i tredje- fjärde inner att hinna fram till seger på så kort bit, men vi får väl testa och se. Det har verkligen varit ett lyckat projekt som gjort det roligare att både köra och träna på Åby, säger Veijo förtjust.

Svårare med voltstart
Det finns emellertid en detalj som kan ställa till det för många kuskar på lördag.
- Att volta känns jättekonstig, speciellt på upploppssidan. Dels är ju banan inte lika bred som förut, men framförallt är det ovant att vända upp så långt från innerplan. Det är ju två hela spår kvar och bara ett vitt streck på marken. Man vänjer sig säkert, men många kommer att bli överraskade hur annorlunda det är.
En häst som snart kommer att få känna på Åbys nya banprofil för första gången är Veijo och Björn Goops stjärna Conny Nobell. Den trettonfaldige miljonären har som bekant haft ett katastrofalt 2007 och inte tjänat en krona på fem starter. Efter senaste framträdandet fann man inflammationer i båda bakknäna varför hästen sövdes ner och behandlades grundligt.
- Björn har varit väldigt nöjd med hur hästen fungerat i uppträningen. Det har inte varit några bakslag och vi har förhoppningar om att börja leta efter lopp åt honom om en vecka.

Ska träna Conny Nobell
Men först ska den delägare som inte sköter träningen få säga sitt om hästen.
- Ja, Conny ska komma till Åby i veckan för att gå ett provlopp och då blir det jag som kör. Det är klart att det kliar lite i fingrarna att få känna på honom, men det viktigaste för alla är att hästen fungerar och börjar springa som han ska. Inte vem som kör eller tränar.
Stall Heiskanen har gjort 71 starter i år och vunnit elva av dessa. I veckan är det tänkt att statistiken ska bättras på. Innan Coolman Crown äntrar banan i V75-6 på lördag ska Veijo ha selat ut sju hästar med start i lunchtävlingarna på hemmaplan på tisdag.
- Stallet överlag är i riktigt fin form för dagen. Alla mina anmälda hästar ska kunna vara långt framme och med lite tur kan det bli ett par segrar också.

"Ännu piggare i träningen"
I synnerhet för Coolman Crowns del andas tränaren optimism. Veijo har vunnit sammanlagt 181 rikstotolopp i karriären, men det var över två år sedan senaste segerdefileringen i V75.
- Är det så länge? Då får jag ändra på det nu. Hästen är i alla fall i riktigt fin författning för dagen. Senast tog jag ut honom över kort distans för att få upp tempot och det verkar ha gett effekt. Han känns ännu piggare i träningen efter det loppet. Som på sistone kommer han att tävla barfota runt om och jag planerar att köra offensivt. Han ska absolut ses med vinstchans.

Robin Johansson

Bilden publicerad t o m 2007-09-17.

 

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-09-10
Anmäl
2007-09-11 10:25 #1 av: ZenoX

Det ska bli roligt med lire open stretch på Åby...kan vi få nån sån vinnare på lördag ?

Anmäl
2007-09-11 13:03 #2 av: Rickard07

#1, Mycket möjligt - Thai Tanic.

Anmäl
2007-09-11 18:08 #3 av: ZenoX

Jaapp

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.