Nyhter från Kanal 75

Commander Crowe tränade 1.08

2007-09-01 03:23 #0 av: ThomasH

- Jag trodde att det var fel på klockan. Men han speedade faktiskt 1.08 i 700 meter. Petri Puro var smått chockad efter ett intervalljobb med Commander Crowe. Den obesegrade derbyfavoriten har inte bara styrka i sin väldiga lekamen.

Pampige Commander Crowe laddar upp i hagen inför Svenskt Travderby. Den obesegrade fuxen kommer till Derbyt med tio raka segrar.  Foto: Lars Jakobsson.
Pampige Commander Crowe laddar upp i hagen inför Svenskt Travderby. Den obesegrade fuxen kommer till Derbyt med tio raka segrar. Foto: Lars Jakobsson.
I en brant skogsbacke, några mil söder om Halmstad, har Commander Crowe tränats fram till den stjärna han är. Det är här som Petri Puro bedriver sin framgångsrika verksamhet. Han har sin rörelse på 50 hästar fördelad på två olika gårdar, men det är i Tönnersjö som stjärnan Commander Crowe har sin hemvist.
Han kommer till Svenskt Travderby som obesegrad i tio starter. Och Petri Puro är dagarna innan loppet full av tillförsikt.
- Jag visste att han inte skulle vara på topp i derbykvalet. Ändå vann han enkelt trots en tung resa. Hästen hade bara ett lopp i kroppen och kommer att vara bättre på söndag. Jag kände i måndagsjobbet att han hade gått framåt rejält för då var han riktigt positiv, säger Petri Puro.
Du har både fött upp, deläger och tränar derbyfavoriten. Beskriv Commander Crowe.
- Det är en stor och rejäl häst, med en riktig motor inombords. När han aldrig blev trött som treåring förstod jag att det var något extra på gång.
- Han är inget träningslejon och när man kör i lag med andra hästar springer han och leker, går inte upp i rygg och tappar ett par längder. Men när det är tävling vet han att det är allvar. Dessutom är det bra att han aldrig stressar upp sig eller ligger på i loppen.
Lever han bara på styrkan, eller finns det andra dolda egenskaper i honom?
- Han kan speeda också. För några veckor sedan testade jag av honom på rakbanan på Halmstadtravet. Jag sa till Peter Ingves som körde en annan häst, att nu låter jag honom gå ordentligt i sista intervallen. Jag knäppte igång klockan och slog av den efter 700 meter. När jag sedan tittade på den trodde jag inte att det var sant. Den visade nämligen att hästen hade sprungit 1.08, trots punktering på långvagnen.
- Många tror säkert att hästen bara är stark men han är alltså inte ospeedig. Jag misstänker även att han kan öppna snabbt, även om vi aldrig har testat det i lopp.
Johnny Takter har uttalat att han inte vet HUR bra hästen är. Har du någon aning om var taket finns i Commander Crowe?
- Nej, eftersom han springer med slaka linor hela tiden vet man inte hur mycket krafter som finns kvar. Så fort man begär lite extra tar han i och länger på steget.
- Men det ska bli roligt när hästen har fått 20 - 25 lopp i kroppen. Nu har han bara tio lopp i sig och normalt sett kommer han att utvecklas en hel del. När man någon gång i framtiden kan lätta honom i balansen tror jag att han springer en 1.11-tid.
Hur går tankarna inför Derbyt?
- Jag har kanske fältets starkaste häst men också den minst rutinerade. Jag har inte pratat med Johnny om upplägget men förmodligen måste han försöka öppna lite bättre än i försöket.
- Hästen har gått lite underhållande backträning under veckan och känts fräsch och fin. Det finns säkert de som har stelare häst än jag efter derbykvalen, om man säger så. Jag tror inte att vi kommer att göra några förändringar i balans eller utrustning.
Vilka konkurrenter räds du?
- Det var flera som imponerade och årets startfält är oerhört starkt. Men det skulle förvåna mig mycket om det inte blir någon av försöksvinnarna som vinner finalen. Jag tror även att många har respekt för Commander Crowe. Han har trots allt tio segrar och är obesegrad. Vi vet inte var botten finns i honom.
- Det kommer i alla fall att bli väldigt spännande. Man är ju inte bara tränare utan även uppfödare och hästägare också. Helt klart kommer det att bli nervöst på söndag, säger Petri Puro.

Michael Carlsson

 

Bilden publicerad t o m 2007-09-07.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-09-01
Anmäl
2007-09-01 13:36 #1 av: Rickard007

Grejjen är ju att det inte var nyss han tränade 08. Men det blossar upp nu innan derbyt.

Anmäl
2007-09-01 14:45 #2 av: Bertil

Varför tränade han inte 07??

mvh
Bertil

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.