2007-07-03 23:54 #0 av: ThomasH

Jimmi Ehlers åkte till V64 på Solvalla för två veckor sedan och blev tvåa. På onsdag kommer V64-spelet till Jimmi Ehlers. Då siktar dansken på revansch med sin nya stjärna Swept to Victory.

64-spelet ger sig ut på sommarturné och första stopp är Fornaboda utanför Lindesberg.
Här huserar numera danskfödde Jimmi Ehlers.
En tränare som nyligen fått sitt livs nytändning.
Ehlers kände för några år sedan att han hade kört fast. Hästarna tävlade ständigt under sin förmåga och vad han och sambon Jeanette Holmskov än hittade på blev det ingen bättring. Efter långa analyser och många undersökningar fann man orsaken. Stallbyggnaden var kraftigt mögelangripen.
Äntligen, ett svar.
Då kom nästa motgång. Ägaren till stallet gick inte med på att sanera.
- När vi fick det beskedet stod valet mellan att flytta eller lägga av. Det var då vi hittade gården utanför Kopparberg där Lotta Johansson tränat sina hästar tidigare. Den var till salu, men ägaren gick med på att vi hyrde in oss istället och på den vägen är det. Jag och Jeanette kände direkt att det är här vi ville bo.
Det är nu drygt två år sedan flytten och med den nya gården kom också en ny, tung, hästägare. Arne Larsson heter mannen som äger gården Valltorp liksom skogen runt omkring. Han hade just börjat bedriva uppfödning i större skala och det föll sig naturligt att ha hästarna hos sin färske hyresgäst. Så för dagen ansvarar Jimmi Ehlers för en hoper välstammade unghästar som lyssnar till efternamnet Marje och de 28 boxarna står fulla.

 

En sandstrand mitt skogen
En ny rakbana byggdes ifjol och den är speciell. Dels för att den inte är helt rak, en omöjlighet med tanke på den kraftigt kuperade terrängen i skogarna runt Valltorp. Dels för att underlaget består av ett material kallat gruvmull. En slaggprodukt från gruvdriften som påminner om våt sandstrand.
- Jag har aldrig kört på ett underlag som kan släppa igenom så mycket vatten. Även om det regnar flera dagar i sträck blir det aldrig plaskigt. Sedan är det otroligt billigt också, tipsar Ehlers.
Två USA-importer är stjärnorna i stallet. Vino Camielle köptes för dyra pengar av Arne Larsson sedan Ehlers varit över och provkört hästen ifjol. "Den bästa häst jag har tränat", sade Jimmi redan då och sticker inte under stol med att resultaten hittills varit sämre än förväntat.
- Det har visat sig att hästen är pollenallergisk. Vi har provat olika naturmediciner och förhoppningsvis fått bukt med problemen. Han startar i Danmark på söndag. Det får bli ett test. Skulle problemen inte gå bort får vi väl vänta till i höst, men jag är övertygad om att han kommer att visa sin rätta kapacitet framöver.
Under tiden är det fyraåriga Swept to Victory som ska tjäna de stora pengarna. Hon köptes av andra hästägare till Jimmi i vintras efter rekommendation från "USA-scouten" Ole Bach.
- Hästen såg ganska sliten ut då hon kom, i alla fall med tanke på att hon startat för inte så länge sedan. Jag gillade dock henne direkt och när vi kom till banan första gången märkte jag att det var något utöver det vanliga.
Fyra starter har det blivit för Swept to Victory på svensk mark. Hon var oerhört tapper som tvåa i Fyraåringseliten för ston under Elitloppshelgen. Lika övertygande var andraplatsen på Solvalla senast. Inte minst med tanke på att vinnande Gold Strike följde upp med att vinna storloppet Suur-Hollola-ajo och 100 000 euro i helgen.

Jagar revansch på Nurmos
På onsdag ska Swept to Victory mäta krafterna med två andra Timo Nurmos-tränade toppston, Vala Boko och Oaksvinnaren Early Southwind. Men den här gången är det Ehlers som har fördel av hemmaplan.
- Tuffare motstånd än så går väl knappast att hitta i ett fyraåringslopp för ston? Men det ska bli kul. Swept to Victory känns fin för dagen och jag är sugen på att ladda lite med henne från start för första gången. Vi ska vara med och strida om segern igen.
Till skillnad från Jimmi Ehlers rakbana har Lindesbergs underlag en tendens att bli stumt om det faller mycket regn.
- I sådana fall får vi slå på bakskor, det var med den balansen hon vann i årsdebuten. Men visst vore det trevligare med fint väder, speciellt som Fornaboda är en fantastiskt vacker bana när solen skiner.

Robin Johansson

Bilden publicerad t o m 2007-07-09.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-07-03