2007-08-29 01:26 #0 av: ThomasH

1983 vann Bo William Takter Svenskt Travderby med Micko Fripé. Då stod sonen Johnny längst bort på galoppbanan och darrade av nervositet. På söndag kan han själv göra om farsans bedrift. - Jag vet faktiskt inte hur bra Commander Crowe är, säger Johnny Takter om den obesegrade fuxen.

Det har gått 24 år sedan "Trollkarlen" Bo W Takter stod i gul derbykavaj och vinkade till hemmapubliken. Förvandlingsnumret Micko Fripé vann Derbyt och Bosse Takter geniförklarades för sin tränarinsats.
Inför årets derbyhelg sitter sonen Johnny upp bakom den hetaste derbykandidaten. Petri Puro-tränade Commander Crowe vet inte hur det känns att förlora efter tio starter. I ett mycket starkt startfält blir han favorit till segerchecken på 1,6 miljoner kronor.
- Jag skulle inte vilja byta häst med någon. Faktum är att jag inte vet hur bra Commander Crowe är. Han avslöjar inget i loppen utan springer med slaka tömmar och är bekväm hela tiden. Men så fort man begär lite extra av honom bara länger han på steget, säger Johnny Takter.
- Det är en ruskigt stark häst med en jäkla motor. I derbykvalet var han en nia på en tiogradig skala. Jag hoppas att han kan höja sig ett snäpp till på söndag. Det lär nog behövas för jag tycker att årets startfält ser väldigt starkt ut.

 

Hetaste chansen hittills
Jägersrokusken håller med om att årets Derby är något väldigt speciellt. Även om han inte försöker tänka för mycket på loppet så här i början av veckan.
- Det kommer att bli spännande på söndag, helt klart. Men hur jag känner mig när jag kör ut till loppet vet jag inte. Jag försöker att koncentrera mig på min närmaste uppgift. Och eftersom jag kör nästan varje dag den här veckan skjuter jag hela tiden söndagen framför mig.
- Man kan inte gå och gräva ner sig en hel vecka över ett lopp som sedan är över på tre minuter, menar Takter.
Han säger själv att han har kört i Derbyt fyra gånger tidigare. Det har inte blivit någon seger ännu, men Johnny har heller aldrig haft en sådan het vinstchans som i år.
Som gammal Jägersroprofil är förstås en derbyseger din högsta dröm?
- Njae, det är förstås en liten dröm men jag tycker att Elitloppet smäller högre. Det är olika värderingar hos olika personer. Självklart skulle det vara jäkligt kul att vinna Derbyt på hemmaplan, men för mig är Elitloppet större.
Vad minns du av Micko Fripés seger 1983?
- Att jag var otroligt nervös. Pappa hade snackat upp hästen fruktansvärt i media och sagt att ingen kunde slå honom. Jag kommer ihåg att jag stod ensam längst bort på galoppbanan när loppet gick och darrade.
- Själv vill jag inte göra en så stor grej av det här utan föredrar att ligga lågt. Man har inget att vinna på det utan kan bara falla. Det enda jag kan säga är att Commander Crowe är en fantastisk häst. På åtta och en halv månad har han gått från nolloppet till Derbyt. Det är en otrolig prestation.
Har du kört någon bättre svenskfödd fyraåring?
- Kramer Boy var lika talangfull men en helt annan typ av häst. Han vann mängder av storlopp men som fyraåring måste jag nog säga att Commander Crowe som helhet är den bästa.
- Jag provade honom i en bilprovstart i somras och han kan öppna snabbare än vad folk kanske tror. Men han kan inte vara med och köra om någon ledning i Derbyt. För han är inte lika rapp i benen som de snabbaste hästarna.

Bästa travåret på länge
Själv upplever Johnny Takter sitt bästa travår på länge. Efter några turbulenta år har han gjort en strålande comeback på tävlingsbanan. Han ligger på sjätte plats i den allsvenska kuskligan med 133 segrar och 10,4 miljoner kronor inkört.
- Jag kör mycket lopp nu och har jobbat hårt en längre period. Men jag har inte den arbetskapaciteten att jag klarar av att stiga upp tidigt på morgonen efter och även träna en massa hästar. Det här upplägget med att enbart köra lopp passar mig bättre och självklart är det roligare när det går bra också.

Två bra V75-chanser
Innan Svenskt Travderby ska V75-tävlingarna avverkas på Jägersro. Johnny Takter kör i samtliga avdelningar och kommenterar sina hästar på följande vis.
- Nelle Viking (V75-1) har tagit tre raka segrar på ett bra sätt. Det är en trevlig häst med bra kapacitet och det känns som att han kan öppna bra. Jag hoppas att han kan utnyttja springspåret och han borde kunna duga bra i sin klass.
- Staro America (V75-2) har jag aldrig kört och känner inte till hästen.
- Fama Currit (V75-3) är som alla vet en topphäst som har gått mycket bra på slutet. Tyvärr fick hon sämsta läget och får försöka bli trea bakom Digger Crown och Colombian Necktie.
- Keeping Quality (V75-4) är en trevlig häst som jag har kört några gånger. Nu var det dock flera månader sedan och jag har ingen koll på dagsformen.
- Flo Code (V75-5) har jag aldrig kört.
- Real Desire (V75-6) har mycket emot sig men har en bra inställning och gör ofta bra insatser. Nu möter han för bra hästar och får svårt att vinna.
- Capricorn Label (V75-7) satt fast med alla krafter kvar i lördags och kändes jättefin. Jag hoppas att han får utnyttja dem nu istället. Jag tycker att han ska räknas och det känns väl som att han och Nelle Viking är mina bästa V75-chanser.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2007-09-03.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

  • 2007-08-28