2007-07-02 23:01 #0 av: ThomasH

Real Desire var skrällen som såg till att en kvinna vann 45 miljoner kronor på V75. På lördag är det jackpot igen. Och miljonhästen finns med i startlistorna. - Vi siktar på att överraska en gång till, säger tränaren Johan Lejon.

"Real Desire tränas av Johan Lejon och jag hade uppfattat att det går bra för honom just nu. Hästen hade nu ett bra spår efter flera bra lopp från dåliga spår. Jämförde man tiderna med storfavoriten Rutger Raket hade den här hästen minst lika bra tider, och dessutom gillar jag kusken Johnny Takter."
Så förklarade den anonyma 45-miljonerskvinnan hur hon kunde spika 57-oddsaren som lade grunden till den största V75-vinsten hittills.
På lördag finns möjligheten att kopiera bedriften. Ny jackpot och ATG utlovar 42 miljoner kronor i sjurättspotten. Och Real Desire startar igen.
Och Johan Lejon går det bra för.
- Ja, jo, året började bra. De senaste månaderna har väl varit lite sämre, men det visade sig att vi fått in ett dåligt parti foder. Det bytte vi ut tio dagar innan Real Desires förra start och det var ju lyckat. Nu hoppas jag att det lossnar för alla hästar igen, säger Johan.
För även om Johan Lejon låg lågt inför Real Desires segerlopp så var det inte på grund av hästens oförmåga. Orsaken var en klen prestation i starten innan, något som alltså fått sin förklaring.
- Nja, hästen har varit lite ojämn tidigare också. Vad det beror på har vi inte listat ut, kanske är han överkänslig för infektioner. När han fungerar går han alltid rejält in i mål. Det är flera starter då hästen suttit bland de sista, tagit 30-40 meter på täten till slut, men inte hunnit fram. Senast hade han bara 10 meter fram när luckan kom så med tanke på loppscenariot var jag inte helt chockad att han kunde avgöra.

 

Vill ha in fler hästar
Någon större uppståndelse har Johan inte märkt av trots att hans häst var den viktigaste kuggen i systemet som ordnade rekordutbetalningen. Och vinnaren själv har inte hört av sig.
- Nej, det har varit väldigt lugnt. Då var det mycket större uppståndelse när jag vann V75 själv med Prince Ata för några år sedan. Skulle vinnaren vilja tacka kan hon göra det genom att köpa en häst och sätta den i träning hos mig, jag har lediga boxar i stallet.
Johan Lejon blev proffstränare 2006 efter att ha ansökt flera år, men tidigare inte fått nådiga nicken av hemmabanan Jägersro. Nu driver han sin rörelse ihop med Malta-bördige Charles C Degiorgio. Eller ihop. Från början var det tänkt att Johan skulle stå för Degiorgios hästar medan denne försökte få en svensk proffslicens.
- Jag gjorde det för att hjälpa till och har kört med öppna kort gentemot Jägersro hela tiden. Vi har aldrig mörkat att Charles tränar sina hästar och jag mina. Så var det från början i alla fall, men nu samarbetar vi mer och mer. Vi har nog lärt oss en del av varandra också.
Stall Lejon/Degiorgio körde tillsammans in drygt 1,3 miljoner kronor ifjol. Då stod Johans hästar för lejonparten. I år har man precis passerat miljonen och fördelningen är jämnare. Degiorgios vasse sprinter Icy Glimmer As är den som i första hand tävlar mot Real Desire om titeln bäst i stallet.

Lika bra på lördag
Som amatör tävlade Johan i regel med egenuppfödda hästar. Det fortsätter han med, om än i liten skala med tre föl födda i år. The Boss och Prince Ata är två egna produkter som nådde över miljonen intjänat. Den förre gjorde det i början av 1990-talet och är den häst som Johan håller som sin bästa.
Eftersom A-licensen inneburit ett rejält uppsving vad gäller inkörda pengar får man får väl ge 45-miljonersdamen rätt när hon anser att det går bra för Johan Lejon.
- Jag är nöjd med vad hästarna presterat de här två säsongerna, men inte lika tillfreds med antalet hästägare. Kanske är jag för dålig på att marknadsföra mig själv, funderar Johan.
På lördag har Lejon alla möjligheter att göra reklam för sig. En ny skrällvinst för Real Desire med miljonutdelning skulle säkert ge rubriker. Och tränaren utesluter inte att så blir fallet.
- Omöjligt är det inte. Hästen var smidig i ett lättare jobb i fredags. Normalt tål han inte att starta för tätt, men nu ser han fin ut så jag hoppas på en likvärdig prestation. Lång distans är snarast ett plus. Loppet blev lite tuffare än väntat och det vill nog till att det klaffar lika bra med positionerna som förra gången. Det får Johnny Takter ordna, hans körstil passar väldigt bra ihop med den här hästen, analyserar Johan Lejon.

Robin Johansson

Bilden publicerad t o m 2007-07-09.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-07-02