Nyhter från Kanal 75

Jackpotspiken är en Gentleman

2007-06-05 00:32 #0 av: ThomasH

Superjackpot på lördag med 75 miljoner till en ensam vinnare. I jakten på miljonerna kan det vara läge att ta rygg på Kari Lähdekorpi. - Ingen tar en längd på Gentleman och jag tycker att det är en bra spik, säger Lähdekorpi.

Det lär bli ordentligt drag kring V75 på lördag. Ingen hade sju rätt i lördags och därmed blir det en rejäl jackpot i Östersund. Huvudloppet är Jämtlands Stora Pris med en halv miljon kronor till vinnaren. Ett riktigt topplopp där Gentleman startar från bricka ett. Han galopperade senast i utgången av sista kurvan i elitloppsförsöket. Det är något som Kari Lähdekorpis häst inte brukar göra särskilt ofta.
- Han fick grusstänk på sig och började kasta med huvudet. I den höga farten som var bröt hästen ut och galopperade, säger Kari Lähdekorpi.
- Det är svårt att säga hur långt framme han hade varit utan galoppen. Det fanns mycket att köra med men det hade även konkurrenterna.

 

"Känns ännu bättre än i Olympiatravet"
Gentleman verkar i alla fall ha kommit helskinnad ur Elitloppet. Halmstadtränaren låter mycket uppåt på sin häst. Och då ska man tänka på att Lähdekorpi brukar ligga lågt på förhand.
- Jag tycker att hästen känns ännu bättre nu än när han vann Olympiatravet. Han har under hela våren sprungit och dragit höger bakben i träningen. Det gör han inte längre och han har även varit befriad från A2-influensan, säger Kari.

Helstängt och spets som gäller
Senast Gentleman hade innerspår var i V75 på Jägersro för fyra starter sedan. Då blev det seger men då hade också Lähdekorpi taktiken klar på förhand. Upplägget var att man inte skulle köra från start, utan chansa och komma till slut istället. Den här gången är det annat ljud i skällan.
- Taktiken är lika solklar den här gången. Skillnaden är att det blir full laddning från start. Jag kommer nog att utrusta hästen med ett helstängt huvudlag för att han ska bli ännu rappare. Egentligen tycker jag inte om det för han är så loj och fin med öppet huvudlag. Hästar som kämpar bra brukar också fungera bäst med öppet, säger Kari.
- Men nu ska jag testa Gentleman i ett jobb med helstängt och förmodligen blir det så på lördag. Jag vet att hästen är jättesnabb från start och kom ihåg att han enkelt spetsade från innerspår när han vann Sprintermästaren.
Men kan han ta emot hästar som Scarlets Aino och Jaded från början?
- Ingen tar en längd på Gentleman från start. När det gäller Scarlets Aino har exempelvis min Taylor Boko tagit en längd på i starten tidigare. Och Gentleman är snabbare än vad Taylor Boko är.
Det låter alltså som att du tror på lite vinstchans med Gentleman..?
- LITE? Normalt sett har han MYCKET bra chans att vinna loppet. Jag tycker att han är en lika bra jackpotspik som någon annan i omgången.
Det är starka ord från Kari Lähdekorpi. För han inledde intervjuen med att säga att stallformen var dålig. Efter en stund ändrade han sig till att den ändå var ganska bra...
- Hästarna gick godkänt i V75 i Rättvik i lördags. Men vi vinner inga lopp och det är lite tråkigt. Det tar sin tid för hästarna att återhämta sig efter A2-influensan. Även de som inte var sjuka fick inte tävla under en period.

Fyra, fem med vinstchans
Till Östersunds jackpotomgång skickar han upp nio hästar. Det är precis vad som rymmer i Lähdekorpis hästbuss.
Så här kommenterar han sina övriga V75-hästar. Och observera att Kari låter riktigt uppåt på ett par av dem. Han kommenterar hästarna i "vinstchans-ordning".
- Gentleman (V75-3) är bästa chansen. Sedan tror jag att någon av Caddie Avec och Ryan's Hornbeam kan vinna V75-6. Caddie Avec gjorde en mycket stark upphämtning efter galopp på Solvalla senast. Det är galopprisk från femtespåret men felfri duger han långt. Ryan's Hornbeam gick mycket bra i Rättvik som tvåa bakom Staro Almab. Han är kvar i klassen men har ett dåligt läge. Trots det tror jag att han är långt framme för formen är mycket bra.
- Tactical (V75-7) var fin vid segern och är ute på passande lång distans. Han är också gynnad av bakspår eftersom han brukar gå felfritt med hästar framför sig. Bra vinstchans om han inte galopperar.
De övriga då?
- Nja. Palermo Mail (V75-1)
var målfotoslagen näst senast och ute i en stenhård final senast. Han har bra form och har tidigare vunnit i V75 över sprinterdistans, även om det inte är någon fördel. Läget är bra och han är nog värd ett streck.
- Cider Ås vann ett billigt lopp senast men har jättefin form. Däremot var Grove's Ben svag senast på grund av dåliga blodvärden. Han är svårbedömd och har dessutom ett dåligt spår.
- Stensro General (V75-2) har stått över och behöver lopp i kroppen. Han räcker inte till vinst. Junction gjorde ett jättelopp efter galopp senast men har stått över på grund av hosta och A2-virus. Han är svårbedömd och det blir nog svårt från spår åtta.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2007-06-11.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-06-04
Anmäl
2007-06-05 00:41 #1 av: Rickard007
Vad ända in i tusan har hänt? Kari är ju optimist med varenda häst nästan. Mitt drag Stensro var ju det inte så kul på, dock kan man aldrig lita på honom men har dne stått över jobb så kanske den är borta ur leken.

Förra veckan sa han att Ryan's Hornbeam ville helst bli 2:a och trodde inte på den, nu helt plötsligt från spår 12 så tror han på vinst? Mycket knepigt.

Förra veckan var Vino Camielle jackpotspiken, han var sist imål ;-). 
Anmäl
2007-06-05 01:04 #2 av: Hannna
#1 Såg du loppet Ryans Hornbeam gick sist? Blev hängandes i tredje och backades sist först efter 600m. Fick dåliga ryggar men trots det 2:a i mål. Fast han verkar vara något av en icke-vinnare. 5 raka 2:or nu.
Anmäl
2007-06-05 01:06 #3 av: Rickard007
#2, Jag vet, hävdar inte att han inte gått bra. Men jag hatar icke-vinnare. Då kanske ni undrar hur tusan jag kan tro på Garantido? Var ju trots allt grym när den vann.

Anmäl
2007-06-05 16:58 #4 av: Nijo

en "icke vinnare"? jag hoppas att du är medveten om att de flesta hästarna förlorar mer än de vinner,,,,vad är skillnaden på om dem kommer på plats 2,3,4,5 eller sist? kommer dem 2:a så gör dem en bättre prestation, men det gör dock inte dem till "icke vinnare".

en "icke vinnare" 'är en häst som inte kämpar kanske, eller viker ner sig totalt från dödens när det blir tufft eller ger sig i en duell,,, INGET av detta har Ryan's hornbeam gjort.

jäkla bullshit med dessa "icke vinnare", enlig dig rickard så är svensk travsport dominerad av en massa "icke vinnare" med det resonemanget du har.

Anmäl
2007-06-05 17:34 #5 av: Kaitsu
Ryan's Hornbeam har haft oflyt. Sen att han nu har 5 raka 2:or bryr jag mig inte så mycket om, beror nog mest på omständigheterna. Som senast t.ex när han var tvungen att backa sig sist för att komma loss, men ändå spurtade vasst till ett andrapris. Visst, han har ett svårt spår nu men det är ändå lång distans den här gången.
Anmäl
2007-06-05 18:31 #6 av: Hannna

Ja, i första starten i ny regi hoppade han från start och reparerade till en 2:a plats. Hann bara göra den starten innan gaffelbandet gick. Sedan behövde han något lopp i kroppen efter det långa uppehållet, och gjort riktigt bra lopp 3 senaste starterna.

Anmäl
2007-06-05 18:55 #7 av: Rickard007

#4, Klart som fan jag vet. Jag är inte ensam om att inte gillade icke-vinnare heller.

Anmäl
2007-06-06 00:08 #8 av: Nijo

men förklara vad icke-vinnare är då rickard? för att dte finns fanemaj inte många hästar som vinner mer än dem förlorar, vilket då betyder att du "hatar" nästan alla hästar?

Anmäl
2007-06-06 00:33 #9 av: Rickard007

#8, Nej såklart, men de som inte kämpar i slutet... Ständig 2:a. Kari har ju tillochmed sagt att den hästen hellre blir 2:a. Men den har ju iofs inte gått dåliga lopp men trots allt inte vunnit.

Anmäl
2007-06-06 01:14 #10 av: Nijo

men ryan's hornbeam har ju kämpat i samtliga lopp, därav kan det inte vara en icke-vinnare i så fall,, skillnaden är att denna hästen har kommit 2:a istället för att bli 3:a elr sist, stabilt att en häst blir sågad pga det...........

Var det inte kari som trodde på vinstchans nu? skulle han göra det om han trodde hästen var en icke-vinnare?? särskilt från spår 12 i v75...........

Anmäl
2007-06-06 09:47 #11 av: Rickard007

#10, Jo nu men i starten innan ville han helst bli 2:a. Enligt KAri, knepigt.

Anmäl
2007-06-06 12:53 #12 av: Nijo

hästen gick i dödens och blev avslagen av en häst som fått perfekt lopp i ryggar och flög förbi på uploppet, om Kari sade det, så var det en dum kommentar och inget annat.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.