2007-06-30 00:57 #0 av: ThomasH

10 miljoner kronor inkört 2004. Futtiga 29 700 ifjol. Veijo Heiskanen är stortränaren som la karriären på is. Nu börjar den tina upp. På lördag siktar han mot första V75-vinsten på två år

Från att vara en av landets ledande tränare valde Veijo Heiskanen att avveckla sin rörelse i slutet av 2005. Ifjol syntes han oftare på travrestaurangerna än stallbacken, flera gånger iklädd rollen som glad hästägare åt Conny Nobell.
Nu verkar Veijo på väg tillbaka, åtminstone i liten skala. Tio hästar finns på träningslistan, bland dem Coolman Crown som tillhör favoriterna i klass II-finalen på lördag.
- Jag har inte börjat arbeta på allvar. Hästarna i stallet är mina egna eller ägs av goda vänner. Det är min flickvän som sköter det vardagliga, jag kör bara lite snabbjobb emellanåt.
Så den som önskar sätta häst i träning hos stall Heiskanen är inte välkommen. För tillfället i alla fall.
- Jag vill inte dra igång något i sommar. Däremot kommer jag att ta ett beslut om ungefär en månad. Då kanske jag bestämmer mig för att satsa på riktigt igen, vi får se.

 

"Det kan ju inte gå sämre"
Att leva det ljuva livet är inga problem när man äger en häst som springer in fyra-fem miljoner kronor per säsong. Det är värre när det går dåligt. I år har 2006 års Elitloppsvinnare, som Veijo äger ihop med Björn Goop, inte tjänat ett enda öre på fyra starter.
- Fortsätter det såhär kanske jag inte har något annat val än att dra igång igen. Pengarna tar ju slut, skrattar Veijo.
Är du inte sugen på att träna Conny Nobell själv?
- Jo, haha, det vore spännande. Det kan ju inte gå sämre än det gör nu i alla fall. Men, nej. Jag har fullt förtroende för Björn. Dessutom kan man inte räkna med att allting går ens väg i den här branschen. Vi har haft fantastiskt flyt med Conny, att det någon gång måste bli motgångar är bara naturligt.
På söndag startar Conny Nobell i Forus Open med 900 000 kronor i förstapris. Och Veijo har en idé om hur han kan hjälpa till för att framgången ska komma.
- Jag stannar hemma. I år har jag sett alla lopp på plats, men nu blir det ATG-live istället. Det kanske är vad hästen behöver, att jag håller mig borta.

Dubbelseger i helgen?
Det finns även andra faktorer som talar för att Conny Nobell ska lyckas i Stavanger. Träningsrapporterna är positiva.
- Björn ringer mig varje gång Conny har gått fort. I fredags gick hästen ett 1.19-jobb och var tydligen riktigt fin så vi hoppas att det ska lossna på söndag.
Innan dess har Veijo själv chansen att köra in 200 000 kronor med Coolman Crown. Femåringen är stallets stjärna för dagen och spurtade gediget i sitt V75-försök för fyra veckor sedan. Gången innan vann han ett stayerlopp från ledningen.
- Hästen slappnar av på ett annat sätt då han går i spets och jag gör ett rejält försök att komma dit. Formen är intakt. Vi har inte vässat något extra i jobben, men han känns fortsatt fin. Däremot har jag slipat lite på balansen eftersom han inte travat perfekt på sistone. Nu kör vi med lätta greppskor bak för första gången, av träningen att döma är det ett plus.
Blir du förvånad om han vinner?
- Nej, inte alls, svarar Veijo bestämt.

Robin Johansson

Bilden publicera t o m 2007-07-05.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-06-29