Nyhter från Kanal 75

Far och son som inte kan träna ihop

2007-06-30 00:42 #0 av: ThomasH

Två travtränare med varsin rörelse. Björn och Fredrik Linder må ha hästarna på samma gård, men när det gäller träningen har de separerat. - Privat fungerar vi väldigt bra ihop, det är värre när vi ska jobba tillsammans.

Orden är Fredrik Linders. Sonen i familjen är också den som verkar mest besviken över att det planerade samarbetet inte gått att genomföra.
I vintras var det näligen bestämt. Fredrik skulle stå för licensen, ta hand om tävlingshästar och löpkörning. Björn fick fullt ansvar för unghästarna. Ett upplägg som enligt Fredrik "kändes perfekt", men efter en tid inte föll pappa på läppen.
Som det fungerar idag, med två skilda träningsrörelser på samma anläggning, finns ingen anledning att klaga. Enligt Björn vill säga.
- Jag tränar mina hästar och Fredrik sina. Sedan kan han fakturera mig fem procent för styrningarna, han har aldrig haft det bättre.
De tre E3-finalisterna ska joggas lätt på stora rundbanan inför TV-kameran. Fredrik får frågan om han kan köra en.
- Nej, säger han bestämt och sticker istället iväg med lördagens V75-häst Miss Muzzle till rakbanan på andra sidan vägen.

 

Markant förbättring
Trots att stallbyggnaderna ligger alldeles bredvid varandra och hästarna tränas på samma banor sträcker sig far och son Linders samarbete bara till att Fredrik är förstekusk bakom Björns hästar. Okej, det tillkommer också lite ansvar under tävlingsdagarna.
- Den biten sköter Fredrik ihop med min personal. Men jag har full pejling därifrån jag tittar, oftast på restaurangen. Om jag ser att någonting inte är bra så ringer jag direkt, förklarar Björn.
Rivaliteten, eller snarare bristen på samarbete verkar i alla fall ha något positivt med sig. Både Fredrik och Björn har förbättrat fjolårets siffror. För Linder junior är ökningen markant, 1,4 miljoner inkört till stallet slår resultatet för hela 2006 och som kusk har segerprocenten stigit från tio till 14.
Så även om det inte fungerar att driva rörelsen ihop ångrar inte Fredrik att han ifjol flyttade sina hästar till pappas gård.
- Både jag och hästarna trivs mycket bättre i den här miljön. Jag har hittat harmoni i tillvaron, på banan och privat, säger Fredrik som tidigare hade svårt att hantera motgångar.
- Jag kunde ligga och älta saker som gått snett hela nätterna. Till slut tog jag hjälp av en prestationsutvecklare. Det vi pratade om var egentligen bara logiska saker, att det blir plattmatcher emellanåt och att livet går vidare. Inget märkvärdigt, men det hjälpte mig mycket.

Talang siktar mot vintern
En annan del av förklaringen till framgångarna ligger i stjärnan Talang Sunds segrar i Frankrike i vintras.
- Jag utvecklades som kusk efter vinsterna på Vincennes. Det gav självförtroende och gör att jag känner mer pondus i loppen här hemma, säger Fredrik.
Talangen själv går i en lång hage som löper längs ena långsidan av rakbanan. Han spritter av energi och springer med svansen i vädret bredvid varje gång treåringarna på banan kör förbi. Att han skulle vara speciellt sliten är svårt att se. Men Fredrik har ändå planerat in en träningsperiod under sommaren. Talang Sund har varit igång i över ett år och ska prepareras för en ny vinter i Frankrike.
När det gäller treåringar är dock gammal fortfarande äldst. Tre Björntränade hästar har kvalats in till E3-finalerna på Örebrotravet i helgen. Bara Stig H Johansson är värre med fyra.
- Pappa ligger ett par steg före på unghästsidan, det erkänner jag. Och visst tjuvkikar jag lite på vad han har för sig ibland. När det gäller finslipning av äldre håller jag däremot mig själv som lite bättre. Åtminstone när det gäller att få hästarna att hålla hög nivå en längre tid, förklarar Fredrik.

Ett långskott i stofinalen
Av E3-hästarna knyts de största förhoppningarna till Longshot som startar i stofinalen på fredag.
- Hon gjorde en väldigt bra insats i försöket. Farsan valde innerspår så det är väl bara för mig att stanna kvar där. Det brukar bli avgörande att gå längs sargen i stora lopp och kan vi vara bland de tre främsta blir jag väldigt nöjd.
Vad gäller hingstarna får tränaren stå för kommentarerna.
- Amiral Håleryd borde ha bästa chansen. Spår tio är inte så dumt, bara Johanssons mur (Wellino Boko, Yankee Challange, Artistic Ås) kör ordenligt. Amiral är stark och kommer att bli bäst på längre distanser. Vi hoppas kunna ta dem till slut.
- Quintus Karsk hade vi bestämt oss för att ladda från start senast och det blev lite för bra. Nu slipper han i alla fall öppna i 1.08,5-fart och eftersom han också tycks ha tagit loppet väl kan det vara en jättefidus.
Fredriks V75-finalist Miss Muzzle besitter härliga speedresurser de dagar hon får aktionen att stämma och har vunnit hälften av årets starter, samtliga till glatt odds.
- Hon har massor av fart inombords. Tyvärr är hästen kraftigt sabelbent och svår att hålla fräsch. Jag har inte vässat något extra i jobben inför detta. Formtoppen är istället tänkt att infinna sig till Stochampionatet så på lördag blir det smygupplägg igen, berättar Fredrik.
I fredagens lunchsändning i TV4 13.00 visas ett reportage om Björn och Fredrik Linder. Fadern och sonen som tränar sina hästar på samma gård, men aldrig tillsammans.

Robin Johansson

Bilden publicerad t o m 2007-07-04.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-06-29
Anmäl
2007-06-30 00:50 #1 av: Rickard007
Och Longshot lirade jag plats på för tusan!!
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.