Nyhter från Kanal 75

Going Kronos laddad inför Årjäng

2007-07-10 02:15 #0 av: ThomasH

Förutom E3-finalen ifjol har svensk travsports nye megastjärna aldrig startat inom rikstoton. På lördag är det dags. Going Kronos kommer till Årjäng och V75.

Efter uppvisningen mot jämnåriga på Halmstad härförleden ska Going Kronos mäta krafterna med äldre eliten igen. Årjängs Stora Sprinterlopp blir ett rejält prov och samtidigt en sista finslipning inför Hugo Åbergs Memorial.
- Loppet ligger perfekt i tiden så det var ganska givet att gå ut här med sikte på Åbergs. Vi tog det väldigt lugnt efter Elitloppet vilket gjorde att hästen blev lite rund om magen. Det var därför jag attackerade så tidigt senast, han behövde en rejäl genomkörare. Formen kommer att vara mycket bättre på lördag, säger Lutfi Kolgjini.
Några vidare matchningsplaner säger sig Kolgjini inte ha. Europaderbyt som i år avgörs på Bjerke i slutet av oktober har ett förstapris på över två miljoner kronor vilket rimligtvis borde locka.
- Going är "anmäld till allt" så visst är det en möjlighet, men jag har andra hästar som ska ut i det loppet så det är inte självklart.
Bricka sju, eller som Kolgjini kallar det "ett pissläge", kan göra att Going Kronos bjuds ett annorlunda löpningsförlopp på lördag.
- Jag kör honom gärna bakifrån bara det inte blir för dåligt tempo. Egentligen trivs han allra sämst i ledningen. Där springer han och är okoncentrerad, precis som i träning. I ryggar eller utanpå ledaren tävlar hästen på ett helt annat sätt.

 

Glen på gång igen
Om Going Kronos är på väg att bli den superstjärna han lovade ifjol har det gått åt andra hållet för Glen Kronos. Hästen som besegrade sin stallkamrat i italienska Derbyt har inte tjänat en krona på årets tre starter.
- Men han är på gång! Efter senaste loppet i Italien har det äntligen varit rätt tryck i hästen. Nu känns han som under fjolåret. Vi siktar på start i fyraåringstestet över lång distans på Sundbyholm nästa vecka.
Kolgjini har alltid satsat internationellt och driver en tio hästar stor filial i Frankrike. Huvudstyrkan består för dagen av treåringar, men här finns även Olimede och Palermo F.R. Den senare vann ett halvstort fyraåringslopp värt 29 000 euro förra veckan.
- Jag samarbetar med Nicolas Roussel som hjälper till med att hitta lopp och köra. Dessutom har jag två heltidsanställda där nere och eftersom det fungerar så bra kommer jag att fortsätta Frankrikesatsningen ett bra tag till.
Med Going Kronos på transporten till Årjäng följer årskamraterna Baloo Nalan och Ghastly Face. Baloo var V75-trea så sent som i lördags.
- Han var dum från start och egentligen tappade vi alla chanser att vinna loppet där. Sedan fullföljde han riktigt bra och formen borde vara ännu vassare på lördag. Förutsättningarna är inte de bästa, men skulle det bli överpace är han inte ofarlig. Vi kör med skor runt om igen.

"Krossa hela gänget"
Ghastly Face har en säregen aktion, men kompenserar det med styrka och vann från ledningen på bra sätt i fredags.
- Han har aldrig travat så bra som han gjorde då och det är verkligen positivt för den här hästen. Fjärdespår är inget problem, galopperna har alltid kommit i senare skede av loppet. Eftersom han har noll speed finns det bara en taktik, full fart hela vägen. Kapacitetsmässigt är han för bra för klassen och felfri måste vi ha bra chans att krossa hela gänget.
När det gäller Going Kronos så blir han givetvis storfavorit trots startspåret. "Genomköraren" senast slutade i banrekord trots allt annat än perfekta yttre förutsättningar på Halmstadtravet. På lördag kan nya rekord slås. Såväl Gidde Palemas 1.11,0 från Årjängs Stora Sprinterlopp 2003 som publiknoteringen på runt 15 000 personer från Frances Bulwarks dagar torde hänga löst när Going Kronos kommer till byn.

Robin Johansson

Bilder för fri publicering t o m 2007-07-16.Bilden publicerad t o m 2007-07-16.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-07-10
Anmäl
2007-07-18 16:28 #1 av: Cnox

Hästen gick ju ett kanonlopp i tredjespår hela den vägen mot de hästarna är inte lätt! synd att ludde inte släppte tidigare..

Anmäl
2007-07-18 16:31 #2 av: Rickard007

#1, Synd att Ludde inte kan behärska sig.

Anmäl
2007-07-18 16:31 #3 av: Rickard007

#1, Synd att Ludde inte kan behärska sig.

Anmäl
2007-07-18 18:50 #4 av: ina-scot

Vad är det för fel att vissa känslor det gör man i alla andra sporter

Anmäl
2007-07-18 18:54 #5 av: Rickard007

#4, Kanske gör det på lite fel sätt?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.