2007-06-24 00:57 #0 av: ThomasH

Det tyska travarkavalleriet tar för sig allt mer. Jägersrobaserade Conrad Lugauer är den store härföraren. På söndag skickar han ut två hästar som kan spela en avgörande roll i midsommarstriden om de 41 jackpotmiljonerna.

Tyskbördige Lugauer slog upp en filial på Jägersro 2004 och fick genast framgångar.
Därefter har han successivt flyttat fram positionerna och i oktober ifjol togs det avgörande steget. Samtliga hästar fördes över till träningsanläggningen Wrångabäck på Bellinga Gård utanför Ystad. Idag leder han en "skvadron" på 68 hästar, där majoriteten är tyskfödda.
Till dessa hör Sos Kievitshof och Furio Diamant. Den förre en segermaskin som vunnit hälften av sina 34 starter. Den senare en pånyttfödd gamling i sitt livs form.

 

"Håller silverdivisionsklass"
Inför starten på Solvalla i mars, då Sos Kievitshof gjorde sin andra start efter nästan två års tävlingsfrånvaro, meddelade Conrad för publiken att "hästen håller silverdivisionsklass". Spelarna hakade på och gjorde Sos till favorit, men efter att ha dragit stenhårt i ledningen fick ekipaget se sig snöpligt avslagna. En miss i ett V75-lopp snarlikt söndagens följde, men senast visade sjuåringen gott gry igen via en vass spurt.
- Hästen har ett problem. Det är att han blir för laddad då han hamnar utan rygg. I förra V75-starten fick vi dödens och Sos låg på alldeles för mycket första halvan av loppet. Därför var det inte konstigt att han blev trött, förklarar Conrad.
Att Sos Kievitshof åter startar över tre varv beror inte på att han gynnas av distansen utan att han som tyskfödd inte är berättigad att starta i vanliga V75-lopp innan prissumman passerat 500 000 kronor.
- Allra bäst trivs hästen över 2 140 meter, men får han spara sin speed är tre varv inga problem. Jag var mycket nöjd med honom senast och han känns fin i träningen inför detta. Formen är på topp. Om han håller silverdivisionsklass? Ja, det står jag fast vid. Det gäller att jag hittar en bra rygg så vi sitter i slagläge på upploppet, då kan det bli seger.

Exploderar 200 kvar?
Tioårige Furio Diamant har fått en kraftig nytändning sedan han halsopererades i vintras och kommer från två övertygande segrar i enkel omgivning.
- Det var skönt att vi fann felet på honom. Ifjol kändes han väldigt fin, men tappade alltid kraft över upploppet. Nu löper han upp till sin kapacitet och det är en bättre häst än exempelvis Dustin Diamant som jag vunnit silverdivisionen med. Furio kan verkligen explodera i 200 meter, men läget på söndag gör att vi behöver maximal tur för att hinna fram till seger. Båda mina hästar går utrustade och balanserade som de gjort på sistone, säger Conrad.
Vare sig det blir någon seger på söndag eller inte går Lugauer mot sitt starkaste år i Sverige. 33 vinster till stallet ska jämföras med fjolårets total på 48. Tidigare har Conrad mest gjort sig känd för sina äldre travare. Nu finns 21 treåringar som garanterar återväxten. Räkna alltså med att den sympatiske tyskens belägring av södra Sverige fortsätter en lång tid framöver.

Robin Johansson

Bilden publicerad t o m 2007-06-28.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-06-23