2007-04-26 00:30 #0 av: ThomasH

6000 mil på vägarna tillsammans. Regent Royal och Lage Berglund har rest en del och Lage säljer aldrig sin häst, inte ens för två och en halv miljon kronor. - Det är mycket pengar men upplevelser är viktigare, säger Lage

Just nu är Lage Berglund hemma i Skellefteå med Regent Royal. Vintern har dragit sig tillbaka och våren har gjort stora landvinningar även här uppe. Lage tycker det är skönt, vän av sommaren som han är. Han njuter när han går ut i Regent Royals hage och solen skiner.

 

Reste 250 mil till Paris
Fram till i vintras hade ekipaget rest runt 80 mil för varje start. Men i vintras blev det en ännu längre resa. Tillsammans med Lage åkte Regent Royal drygt 250 mil till Paris för att tävla under ett par månader. Parisvistelsen blev en succé och han sprang in nästan en halv miljon kronor på fyra starter. I den sista starten på Vincennes var inga svenska kuskar på plats så Lage Berglund fick leta bland de franska kuskarna i stället.
- Jag skojade lite om att vi skulle fråga Jean Michel Bazire och då sa Jacky Bethouart som vi bodde hos att han skulle göra det. Bazire sa ja på en gång. Han hade sett hästen och tyckte att det var en bra häst.

Vad tyckte han efter loppet?
- Han blev förtjust på en gång och ville köpa hästen direkt efter loppet. Han bjöd två och en halv miljon för hästen men jag säljer inte. Tänker jag krasst ekonomiskt är det klart jag ska sälja honom, jag är ju inte dum i skallen. Men jag har alltid varit fattig och kan vara det i framtiden också, säger Lage och skrattar.

Kört snällt för att bygga upp psyket
Lage Berglund har alltid varit försiktig med sin ögonsten. Han har sagt till kuskarna att de ska köra försiktigt med honom och inte förrän i sjuttionde starten fick han trava i "dödens".
- Jag har velat köra snälla lopp med honom för att bygga upp hans psyke. Jag märkte tidigt att hans psyke inte var det bästa så därför har vi jobbat mycket med det. Det har blivit bättre har jag märkt när han fått snälla lopp.

Går bra att resa med Regent
Lage Berglund är inte ensam om att ha långa resor till loppen. När en topphäst tränas långt upp i Norrland blir det ofta dryga resor eftersom storloppen oftast travas i södra delarna av landet. Men resorna är inget som stör honom.
- Det går bra när man har en häst som Regent. Men det är klart att det tär på både häst och människa och blickar ut över Skellefteälven.

På lördag har du tretton mil till V75 på Umåker, vad säger du om det?
- Oj, det lät långt, hahaha. Näe då.. Det är ju nära och det är skönt. Då kan vi åka samma morgon och det känns som hemmaplan.

Vad har ni för chanser i loppet?
- Det blir svårt att vinna. Han fick ett dåligt spår och kommer nog att hamna långt bak. Sen blir det säkert en väldigt snabb avslutning och då är det svårt att ta några längder på de där framme. Men en plats kanske det kan bli.

Anders Forsberg

Bilden publicerad t o m 2007-05-02.

Av: Anders Forsberg, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-04-25