2007-05-14 23:51 #0 av: ThomasH

Uppladdning och koncentration innan tävlingar ter sig olika hos olika kuskar. Erik Adielsson säger själv att han kan uppfattas som vresig och disträ innan start. - Jag går in i mig själv och är sjukt koncentrerad. Det finns de som tar illa upp men jag anstränger mig för att inte uppfattas som tjurig, säger han.

Alla idrottsmän har sina egna sätt att koncentrera sig på inför viktiga uppgifter.
Travkuskar som tävlar intensivt är inga undantag.
Erik Adielsson är en av de som kör flest lopp varje år. En tävlingsdag på Solvalla eller en V75-dag kan han köra i samtliga lopp. Ofta är han påpassad och tillhör favoriterna vilket innebär extra press på hans axlar. Innan och under tävlingar är det många som kommer fram och vill prata med kuskarna. Det kan handla om allt från vinnaretips till hur deras hästar har värmt eller gått under loppen. Samtidigt som kuskarna ska vara fokuserade på tävlingarna ska de försöka vara vänliga och vara alla till lags.
- Jag kan se avslappnad ut på stallbacken men är väldigt fokuserad inombords. Jag tänker på förra loppet, varför jag gjorde si eller så, hur den och den hästen har värmt, och hur jag ska lägga upp nästa lopp. Det kan göra att folk uppfattar mig som vresig och disträ, men det är så min koncentration tar sig uttryck på, säger Erik Adielsson.
- Jag menar inget illa om vissa personer uppfattar mig som snorkig eller kort i tonen. Jag är ledsen om någon blir sur över det men jag anstränger mig för att inte uppfattas som tjurig.

 

Vill fokusera i lugn och ro
Jägersrokusken drar en parallell mot exempelvis en höjdhoppare. Många av dem står och laddar upp länge genom att klappa i händerna och slå sig på knäna.
- Olika uppladdningar passar olika människor bäst. Visst inser jag att vi måste serva spelarna, men det här är också en arbetsplats och det är viktigt att man får fokusera i lugn och ro.
Vad kan du bli irriterad på?
- Om jag exempelvis kör elva hästar en kväll på Solvalla och det är regnigt och nollgradigt. Då kanske någon kommer fram efter lopp åtta och frågar om det är blött ute...
- Jag kan då vara så uppumpad av adrenalin att jag inte uppskattar ett sådant skämt just då. Eller när någon annan kommer och frågar om kvällens bästa vinnare för 15:e gången. Jag vill inte låta gnällig men det finns en förklaring till hur min koncentration tar sig uttryck.
Hur tycker du annars att det går för dagen? Det har hittills blivit 85 segrar i år, nio miljoner kronor inkört och en segerprocent på 19.
- Jag tycker att det har gått bra de senaste veckorna. Hästarna har lyft sig och vi har kört in ganska mycket pengar. Det känns riktigt positivt just nu, säger Adielsson.
- Jag vill också lyfta fram Stigs treåringar som har inlett lovande. Infatti November vann på 1.14,5 på Bjerke i tredje starten och det finns flera andra fina treåringar i stallet. Det känns som att de kommer att få en bra säsong i år. 
Din elitloppshäst i år är Citation. Vad är ditt omdöme om honom efter den imponerande segern på Åby senast?
- Han var jättefin då och känns annorlunda i år mot i fjol. Han är framförallt både starkare och tuffare och det blir intressant i Elitloppet. Får han spår ett till fyra i försöket blir jag besviken om han inte går till final.

Blue Island är bästa chansen
På lördag är det V75 på hemmaplan för Erik Adielsson. Jägersro firar sitt 100-års jubileum till helgen och Erik kör i fem avdelningar. Så här kommenterar han sina chanser.
- Urgent Sund (V75-1) värmde dåligt inför senaste starten och gick dåligt i loppet också. Vi har inte hittat några större fel på honom och han startar mycket för att det är hemmaplan. Samtidigt ska man ha respekt för pappas statistik i V75 och fungerar hästen kan det vara en rysare.
- Blue Island (V75-2) gjorde en stark insats senast efter en tuff resa. Det är en kapabel häst som jag vet att pappa har förhoppningar på framöver. Jag valde den av stallets tre hästar som jag tycker har bästa chansen här. Innerspåret är jag inte helt säker på om hon kan utnyttja till ledningen, men blir hon inte fast ska hon räknas. Det känns som min bästa chans inom V75.

"Fin i jobb efter senaste starten"
- Across The Lines (V75-3)
är riktigt bra i ordning och har varit fin i jobb efter senaste starten. Han var då trea och fick inte riktigt chansen över upploppet. Det är aldrig enkelt att vinna i silverdivisionen ifrån bakspår, men hästen är så pass bra att han ska räknas.
- Quick Rose (V75-5) har jag inte kört på två år och kan inte uttala mig om.
- Alf Eme (V75-7) är en jämn och gedigen häst men han vinner inte direkt ihjäl sig. Jag körde honom näst senast och då var han knappt slagen tvåa bakom Sommelier som vi möter igen. Vi har fått ett bra läge och hästen är snabb ut. Han kanske kan ses som en kantboll, säger Erik Adielsson.
 
Michael Carlsson

Bilden Publicrad t o m 2007-05-21.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering