Nyhter från Kanal 75

Stig H optimistisk inför helgen

2007-05-22 00:30 #0 av: ThomasH

Inte en elitloppsvecka utan Stig H Johansson i fokus. Stallet har 44 hästar till start under veckan, varav sex inom V75. Den mest intressanta är förstås Citation på söndag. - Han har kapacitet att vinna Elitloppet, säger Stig H Johansson.

Solvallatränaren är ensam om att ha vunnit Elitloppet sex gånger.
Han om någon borde därför veta om en häst startar med segerchans eller inte. På söndag heter Stig H:s vapen Citation som hade tur i lottningen och fick startspår två. Hästen kommer från en imponerande seger på Åby och har nu laddat batterierna i tre veckor.
- Han har känts fin efter Åby och tränade idag (läs måndag) på ett bra sätt. Hästen är i fin författning och i dagsläget finns det inget jag vill ändra på. Det ser bra ut, säger Stig H Johansson.
Hur är det egentligen med Citations startsnabbhet? Vi har ju sett honom öppna rejält några gånger men är han i klass med de värsta katapulterna?
- Jag tycker att han normalt sett är väldigt startsnabb. Kanske inte lika blixtrande som exempelvis El Nino som jag såg i Lotterian. Men jag tror ändå att Citation kan svara de utvändiga i startrusningen.
- Samtidigt ska jag poängtera att det är olika från gång till gång. Det kan vara svårt att jämföra startsnabbheten för det har att göra med hur hästen kommer i steget precis när bilen släpper. Skulle det bli en klockren start är jag inte främmande för att han kan svara ut dem.
Men han är inte i klass med exempelvis Victory Tilly i startsnabbhet?
- När det gäller Victory Tilly så var han hundraprocentigt säker i starten. Han galopperade aldrig och därför kunde man köra för fullt varje gång. Citation galopperade ju i Finland och det där är ju upp till Erik att avgöra hur mycket han vågar chansa och törs ladda på söndag. Det beror som sagt på hur hästen känns när han kör upp bakom bilen och i vilken balans han är i.
Blir du överraskad om Citation vinner Elitloppet?
- Det beror helt på hur loppet blir kört. Hästen kan vinna på ett sådant sätt att jag blir överraskad över att han kunde vinna med den löpningen. Sedan kanske det utvecklar sig så att jag i efterhand säger att som loppet blev kört, är jag inte ett dugg förvånad att han vann.
Vad tycker du generellt om årets Elitlopp?
- Det ser ju bra ut på papperet men sedan är det ju inte alltid att det blir så bra som man trott. Förutsättningarna finns i alla fall för att det ska bli riktigt bra.
Har du sett Mr Muscleman tävla?
- Nej, inte live men på band. Det ser ut att vara en riktigt tuff häst som inte är känslig över var han hamnar i loppen. Han verkar kunna gå lite hur som helst och ändå vinna. Det är klart att han är en av de bästa eftersom han kommer hit.

 

Vem är din favorit i Elitloppet?
- Min favorit är såklart Citation...
- ...eller menar du vem jag tror kommer att vinna? I så fall säger jag att det finns flera men att Citation är en av dem.
För många är Going Kronos favorit. Är det inte lite för stor press att lägga på en fyraåring?
- Nej, det tycker jag inte. Hästen känner ju inte av det utan det är nog mer omgivningen i så fall. Men nu har kretsen kring Going Kronos tagit det här beslutet att vara med och då tror jag inte att de är ängsliga över det. Istället är de nog mer taggade istället och Going Kronos har ju visat att han är riktigt bra.
Stall Stig H Johansson tävlar tisdag, onsdag, fredag, lördag och söndag den här veckan. Totalt selas 44 hästar ut från stallet vilket är onormalt mycket enligt Stig H.
- Ja, det är lite mer än det brukar vara. Det krävs en bra organisation men vi har rutiner på hur vi klarar sådana här saker. Sedan är det alltid mycket runt omkring Elitloppet. Jag kommer bland annat att vara på auktionen på fredag.

Tänkbar "Hambo-häst" debuterar
På söndag debuterar en mycket intressant häst för Stig H. Det är treårige Keystone Brady som gör sin första start på svensk mark. Hästen är anmäld till Hambletonian och det kan mycket väl bli en resa tillbaka över Atlanten.
Vad är Keystone Brady för häst?
- Vi köpte honom från USA i höstas och han hade skapliga meriter som tvååring. Hästen har fått god tid på sig hos oss att acklimatisera sig och anpassa sig till vår träning. Han är mycket jobbad men inte i några högre farter. Vi har kört 1.18,5 över 2000 meter hemma och han känns bra men det fattas nog en bit till toppformen. De närmaste starterna får avgöra om det blir något Hambletonian, säger Stig H.

Två med chans på V75
På lördag har han sex hästar till start inom V75. Två av dem höjer sig klart över mängden och är också de enda som har vinstchans enligt Stig H.
- Bästa chansen har Quantum Joyride (V75-2) och Persos Yankee (V75-6). Quantum Joyride var fin vid segern om än i lite billig konkurrens och har fått ett bra läge då hon är startsnabb. Hon ser fortsatt bra ut och borde vara ett tidigt bud.
- Persos Yankee har ett dåligt läge men har varit så bra på slutet att han ändå ska ha en möjlighet.
Dina övriga V75-hästar då?
- Alvena Liston (V75-1) gick bra senast som trea men det är nästan omöjligt att vinna en final från spår tolv en elitloppshelg.
- Lotuschic (V75-3) hängde med senast i Bjerke och hade inga krafter kvar efter en invändig resa. Jag tycker inte att hon känns lika fin som hon gjorde i årsdebuten då hon vann i Karlstad. Hästen måste visa lite mer skärpa innan jag vågar tro på henne.
- Sea Shore (V75-5) och Boudica (V75-7) går jämnt och bra men räcker inte till vinst. De har fin form båda två men får vara nöjda med ett bidrag.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2007-05-28

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-05-21
Anmäl
2007-05-22 00:37 #1 av: Rickard007
Lotuschic var alltså dålig senast... Måste ju höja sig 3 snäpp här om hon skall ha något emd målfotot att göra.
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.