Nyhter från Kanal 75

Kung Kontio tror på ny Kungapokalseger

2007-05-01 23:41 #0 av: ThomasH

I helgen tog Jorma Kontio en dubbelseger i Helsingfors med Järvsöfaks och Opal Viking. På lördag tror han på en ny storseger, med Simb Chaplin i Kungapokalen. - Jag skulle inte vilja byta häst med nån i loppet.

Efter segrarna i lördags med "Opalen" och "Faksen" har Jorma tagit det lugnt och passar på att ta tre dagars ledigt i samband med Valborgsmässoafton och första maj. Men det är inte för att festa med studenter eller gå i demonstrationståg som han tagit ledigt.
- Haha, jag är inte så mycket för att demonstrera. För det mesta har jag tävlat både på första maj och på valborg men i år firar jag valborg hemma i Enköping med min familj.

 

Vad tyckte du om helgen?
- Det var väldigt trevligt. Det var naturligtvis väldigt kul att vinna med Opal Viking som har toppform. Han vann ju lätt trots att öppningen blev väl tuff när en statist kom och pressade. Det största var ändå att få köra Järvsöfaks, det värmer hjärtat och jag sitter och njuter när jag får köra så bra hästar. Järvsöfaks är i en helt egen klass bland alla kallblod genom tiderna. Även om det var mycket mer pengar i Opal Vikings lopp så var det roligare med Järvsöfaks, det var en riktig upplevelse.

En undantagshäst
Jorma Kontio har tillhört världseliten i flera decennier nu men fortsätter ändå att vara med i topploppen år efter år. På lördag har han chansen att vinna Kungapokalen för andra gången. Sin första titel tog han för fem år sen med Gigant Neo som sen tog steget in i världseliten och i fjol vann Prix d'Amerique. Simb Chaplin är också en undantagshäst som har kvaliteter för att nå långt.
- Det är helt klart en väldigt bra häst. Det föds 1-2 topphästar per kull och han är en av dem. Han har bara haft en dålig dag i livet och det var i Kriteriet. Så småningom hoppas jag att han kan bli en världshäst och ta plats i lopp som Elitloppet.

På tal om Elitloppet, tycker du att Opal Viking ska vara med där?
- Man kan inte vara med i alla lopp och nu har Nils Enqvist bestämt sig för att stå över och han har ju matchat sin häst på ett väldigt bra sätt. Det kommer faktiskt fler Elitlopp.

"Jag litar på min häst"
Kungapokalen på lördag är ett riktigt topplopp som samlat hästar både från Nederländerna och från Finland utöver de svenska stjärnorna. Trots att det är hårt motstånd på lördag är Jorma optimistisk.
- Han var toppfin i kvalet och vann utan att behöva pressas. Han har blivit vuxen kan man säga och han har lärt sig att öppna bättre från start. Hela startfältet är ju högklassigt men Russel November och Archipelago är två riktigt tuffa hästar. Men jag skulle inte vilja byta häst med nån, jag litar på min häst.

Anders Forsberg

Bilden publicerad t o m 2007-05-07

Av: Anders Forsberg, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-05-01
Anmäl
2007-05-02 00:19 #1 av: Rickard007

Hmm "Men jag skulle inte vilja byta häst med nån" säger ju alla alltid typ så :P

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.