2007-05-10 01:40 #0 av: ThomasH

En del trodde att storbranden för två år sedan var slutet för Dannero. Det blev tvärtom. Branden gjorde Dannero hett igen. På lördag avgörs V75 på landets fräschaste arena. När sportchefen B-O Månsson stod och såg hela huvudbyggnaden på Dannero brinna ned till grunden den där februarinatten för drygt två år sedan, var det ont om positiva tankar. - Efter allt tjafs som hade varit, om nedläggningshot och sånt, så kunde man inte tro annat än att det var slutet, säger B-O Månsson.

Ett halvt dygn senare hade tankarna gjort ett lappkast. Dannero skulle komma tillbaka - med besked.
- Vi hade ett möte redan förmiddagen efter branden och efter det var alla ledsamheter borta. Jag måste säga att styrelsen tog ett otroligt ansvar på en gång, säger Månsson.
När kloka huvuden slogs ihop svällde projektet snabbt. Försäkringen täckte en stor del och med pengar från EU, länsstyrelsen, kommunen, en del från sponsorer och sju miljoner i eget kapital sattes målet högre och högre.
- I det skedet var det viktigt att få in kompetent folk. För såna saker räcker det inte att ha en massa "travnördar" som jag själv. Vi kan travet, men att sammanställa det här projektet - och sedan driva det - kräver en helt annan kompetens. Styrelsen tog det ansvaret och fixade fram det folket. Det har gjort att det har blivit så bra som det har blivit, säger B-O Månsson.

 

Dans och ridsport   
Det är inte bara själva restaurangbyggnaden som har fräschats till på Dannero. Kolla bara vad de fått för 48 miljoner kronor:
*Ny huvudbyggnad med restaurang.
*En helt ny bankropp som kuskarna redan hyllar.
*Ny ljudanläggning.
*Nytt startsystem.
*En multihall (66 gånger 30 meter) som kan användas till annan hästsport, mässor, dans, galor och andra idrotter.
- Det finns enorma möjligheter att få in intäkter på andra sätt än själva travet, säger B-O Månsson.
Lördagens V75-omgång är årets viktigaste dag för Dannerotravet.
STC:s Guldtäcke är som vanligt omdiskuterat. Det är det enda handicap-loppet som körs på V75 under året.
Årets stora diskussion gäller Elias, som många tycker har blivit för bra placerad.
- När man handicappar loppet ser man bara till hästens fem senaste starter. Inte vad den heter och inte hur mycket pengar den har tjänat. Och Elias har ingen vacker resultatrad. Mitt råd till alla som tycker att han står alldeles för bra inne i loppet, är att de bör spika honom. Så ser vi efteråt hur nöjda de är, säger B-O Månsson, som också kan bjuda på en rysare i V75-4.
- Showtime Hills tränas på Bergsåker, men körs alltid av Danneros Stefan Edin. Han har praktform, säger Månsson.

Topptränare positiva
Två av Norrlands bästa tränare är Robert Bergh och Jan-Olov Persson. De har bara positiva saker att säga om Danneros nya utseende.
- Jag har kört där tre gånger och banan är fantastiskt bra. Arenan ser också bra ut även om jag inte hunnit studera den närmare, säger Robert Bergh.
- Det är verkligen så att fler banor borde sluta tycka synd om sig själva och satsa ordentligt på att bygga nytt. Dannero kan bli en ögonöppnare för många, menar Robert Bergh.
- Det kanske vore bra om det brann på flera arenor. Dannero ser jättebra ut nu efter nybyggnaden. Banan är kanon, säger Jan-Olov Persson.

Bra spår = svåra spår
Robert Bergh har stallet i toppform, men har "bara" med två hästar i V75-omgången på lördag.
- Det var faktiskt några som inte kom med i loppen.
- Madame Dust (V75-6) är lite knepig att komma rätt på. Det känns som att hon skulle passa mycket bättre utan skor på framhovarna, men det är när hon går med skor som hon fungerar. Konstigt, men det får väl bli så då. Sjundespår är inte särskilt bra för henne, hon kan inte öppna, men lite chans ska hon ha ändå.
- Francoso (V75-7) har fått innerspår och det är tyvärr dåligt för honom. Jag får söka mig ut i banan så snabbt som möjligt. Lyckas vi räknas han tidigt. Han är betydligt bättre i år än i fjol och jag vill gärna vara med i finalen under elitloppshelgen med honom. Han har ju en vinst att försvara från i fjol.
Jan-Olov Persson finns naturligtvis med i STC:s Guldtäcke (V75-5) eftersom det handlar om kallblod. Och han gillar loppet trots att Lome Kongen fått 120 meters tillägg, 40 meter efter Elias.
- Jag tycker att vi står för hårt inne, men det tyckte jag å andra sidan när jag vann med Trollfager från 120 meters tillägg för några år sedan, haha. I år tycker jag att hästarna på start står lite för bra inne, men vi får se. Lome Kongen är i alla fall bra, säger Persson.

Johan Lindberg

Bilden publicerad t o m 2007-05-14.

Rela

Av: Johan Lindberg, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-05-09