Nyhter från Kanal 75

Acclaim - busar med konkurrenterna

2007-03-24 01:47 #0 av: ThomasH

Han ser inte mycket ut för världen den lilla krigaren från Eskilstuna. Men när Acclaim avlossar sin speed står konkurrenterna stilla. - Krut kommer i små paket, säger tränaren Håkan "Hockey" Eriksson med ett snett leende.

Vid blotta anblicken kan man inte tro att det är vinterns stora dominant i V75-cirkusens högsta klass som skötaren Catarina Damström selar på i stallgången. Ute på rakbanan kan man börja ana vad det handlar om, men inte heller där ger Acclaim intryck av att vara en av landets bästa hästar. Det är först när man ser honom på tävlingsovalen som det står klart vad han är för häst. Det är där han sätter skräck i motståndarna och får publiken att tappa hakan och vråla i extas om vartannat.
- Han vet vad det handlar om när jag flyttar ut honom, rycker huvan, rycker norsken och manar på honom. Då jäklar lägger han ner sig i grejerna, säger Eriksson.

 

Ett riktigt busfrö
Acclaim är en häst som ligger "Hockey" och hans fru Ulla varmt om hjärtat. Och konstigt vore det annars. De är nämligen uppfödare till Super Arnie-valacken och var med redan när han för första gången såg dagens ljus en majdag 2001.
- Han har alltid varit en väldigt snäll och busig häst. Han är glad jämt och vill alltid att det ska hända något.
Att sexåringen är ett riktigt busfrö som ständigt är på hugget har inte minst kompisen Vip Stone fått erfara.
- De trivs jättebra ihop men när de kommer ut i hagen och Vip Stone ställer sig och käkar - då kommer Acclaim efter och biter honom i baken. Och när "Vippen" springer iväg 20 meter och fortsätter att äta tar den här jäkeln sikte och kommer efter igen, berättar Eriksson med ett skratt.

Enorm utveckling
Acclaim har gått genom klasserna i en rasande fart under de senaste säsongerna. I oktober debuterade han i gulddivisionen och i dagsläget ståtar han med tre raka segrar i densamma. Att han skulle räcka ända till den nivå han nu befinner sig på har emellertid inte alls varit någon självklarhet.
- Redan efter Klass II trodde jag att det skulle bli svårt. Likaså efter Klass I och så vidare. När han sedan kom upp i guld tänkte jag: hur f-n ska den här lilla kraken klara av det här.
- Men jag tror att det var ett klokt beslut att sluta till sommaren förra året och istället bygga upp honom ännu mer inför hösten och vintern.
Att det var ett klokt upplägg står helt klart och när det första uttagningsloppet till Olympiatravet körs på hemmabanan Sundbyholm blir Acclaim favorit. Trots att hästar som Giant Diablo, Giant Superman och Hot Tub är med.
- Jag vet ju om att han har varit ute mot lite billigare sällskap under vintern och att det är nu när alla de bra hästarna kommer ut som han blir synad. 
Men visst måste han väl ha bra chans att dyka upp i segerstriden igen?
- Får han det hänglopp han behöver tror jag att han är med dem. Men jag är jättenöjd med det han har gjort och om det nu blir så att han går till final i Olympiatravet är det en extra bonus.
Handen på hjärtat, har du inte börjat fundera även på andra storlopp längre fram i vår?
- Jovisst. Men vi tar en vecka i taget och känner oss för. Visar det sig att han räcker till mot de bästa kanske vi löper linan ut...

Ola Johansson

Bilen publicerad t o m 2007-03-30.

Av: Ola Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-03-24
Anmäl
2007-03-24 02:14 #1 av: Rickard007

Tror inte han vinner men 50/50 om han tar en plats till finalen.

Anmäl
2007-03-24 20:17 #2 av: brutalaccent

håhå. nog är det en finfin häst den där Acclaim. 1.12,9 på medeldistans. rätt bra för en årstidshäst. borde fan ha spikat honom på läget. men man sitter och läser för mkt om andra "superstjärnor" som skall vara i så bra ordning. sicken vilken blåsning. han var exakt lika överlägsen som han skall vara i detta lopp...

Anmäl
2007-03-24 22:19 #3 av: ina-scot

Acclaim blir helt klart att räkna med i finalen sista 800m oj oj oj hoppas going kronos är frisk

 

Anmäl
2007-03-24 22:59 #4 av: Rickard007

#3,Han slåraldrig en frisk Going eller frisk Thai Tanic*.

Anmäl
2007-03-24 23:21 #5 av: Nijo

nah, acclaim har ju knappast något att göra i finalen när de stora hästarna är i bättre form, flera klassklinnader.

Men visst fan gjorde acclaim ett bra lopp när han vann nu, dock mer besviken på giant superman, hot tub och giant diablo som jag trodde skulle kunna mer.

behöver väl en 3,4,5 lopp som vanligt innan toppformen börjar närma sig.

annars förtjänar ju knappast acclaim att ens nämnas i samma mening som torvald palema, going kronos, tha tanic, giant superman, diablo osv osv när dem är i form.

Anmäl
2007-03-25 03:11 #6 av: ina-scot

torvald palema har väl inte vissat så mycket kunde knappt 15 sista varvet senast .överskattad .vinner inte finalen iaf får hoppas på inbjudan

Anmäl
2007-03-25 12:16 #7 av: Nijo

torvald palema imponerade i din första start och var betydligt bättre än giant superman och g.diablo.

Torvald Palema bli med all sannolikhet att räkna med till olympiatravet och sedan elitloppet.

Anmäl
2007-03-25 12:30 #8 av: ina-scot

nä. vad möte han i första ? det blir nog mest vardags trav för hans del .svår att hålla frisk dåligt imunförsvar tyvärr

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.