Nyhter från Kanal 75

Uhrberg - mot nytt rekordår?

2007-01-29 23:55 #0 av: ThomasH

Thomas Uhrberg både kör och tränar fler hästar än de flesta aktiva kan drömma om. Fjolåret gick strålande och 2007 ser ut att kunna bli ännu bättre. I alla fall för det egna stallet. - Jag har aldrig haft så fina hästar som jag har nu, säger Halmstadstränaren.

Som kusk hade Thomas Uhrberg sitt bästa år någonsin 2006. Totalt blev det 22 miljoner kronor inkört och bland segrarna hittas bland annat förstaplatserna i derbyt, Breeders´Crown och Finlandia-Ajo. Även de egentränade hästarna gick bra och i år ser det ännu bättre ut i stallet.
- Man försöker alltid straffa tidigare siffror men att jag körde in så mycket pengar förra året berodde på att jag fick köra fina hästar. Fortsätter jag med det kan det bli bra i år också men det är ändå bara för träningsstallet som man kan lägga upp nya planer, och jag har aldrig haft så fina hästar som jag har nu.
- Ausa T.Y.C. har ett tufft år framför sig men hon är en av dem som jag tror mycket på. Treåringskullen ser mycket bra ut. Vi får se när året har gått men det skulle vara förvånande om inte ett par, tre kan bli riktigt bra och vara med i de största loppen.
Tror du extra mycket på någon speciell?
- Nja, börjar jag nämna namn glömmer jag bara någon. Min förhoppning är att det ska synas vad de heter senare under säsongen.

 

Inga planer på att köra mindre
Trenden i trav-Sverige har på senare år varit att antingen koncentrerar sig på att köra lopp eller på att träna hästarna. Uhrberg går emot den trenden. Trots att han själv har 71 hästar på träningslistan kör han mer än många av de kuskar som har specialiserat sig på att enbart köra lopp. En tillvaro som kan förefalla väldigt slitsam.
- Det är bara kul och jag har inga direkta planer på att trappa ner på loppkörningen. Men jag tränar många hästar själv och har alltid möjligheten att köra mindre om det inte skulle funka av den ena eller den andra anledningen.

Van tippare, men spelar inte själv
Uhrberg anses vara en väldigt påläst kusk och spelarna tar hans tips på största allvar. Bland annat publicerar han varje vecka sina V75-tips på sin hemsida.
- Tippandet började för många år sedan när Ola Persson bad mig tippa V75 i Helsingborgs Dagblad, vilket jag gjorde i tio år. Nu har jag ett snack inför V75 med Pelle Sundberg varje torsdagseftermiddag. I och med att jag ofta är med och kör själv kan det vara ett bra sätt att läsa på lite grann. Men jag är inte ett dugg spelintresserad och har aldrig spelat själv.
Hur mycket tid avsätter du till att läsa på och lägga upp taktik?
- Jag läser faktiskt inte på sådär jättemycket men får mycket hjälp av andra och matas med information hela tiden.
- Hur jag ska göra taktiskt tänker jag ytterst sällan på innan loppen.
Trots att spelare och journalister tjatar?
- Ja. För om jag säger att jag kommer att köra i spets och den hästen sedan värmer dåligt och jag bedömer att den inte kan vinna om den utsätts för press och därför väljer att släppa ledningen, säger alla "vad fan gjorde han så för".
- Att fråga en kusk hur han ska köra är som att fråga en fotbollstränare hur laget ska spela. Sedan kan man spekulera i det och jag tror att spelarna är så pålästa i dag att de vet vilken kusk som kör spårsnålt och vem kör offensivt.

Capricorn Label och Key To Dream har bäst chans
På lördag har Uhrberg inga egna hästar till start men istället kör han åt Kari Lähdekorpi i samtliga V75-avdelningar.
- Capricorn Label (V75-1) har utvecklats enormt det sista halvåret men nu har han ett spår lite väl långt ut på vingen för att jag ska vara helt nöjd. Senast gjorde han ett fullt godkänt lopp även om han kanske var aningen sämre än i Sundsvall. Han kan mycket väl vara med där framme.
- Vicky du Ling (V75-2) var väl sådär senast och det skulle förvåna mig om hon vinner en V75-final.
- Derrick Di Jesolo (V75-3) har jag inte kört tidigare men jag såg honom senast på Jägersro. Det såg ut som han behövde det loppet och han kan nog vara rejält förbättrad den här gången. Det är ingen speciellt startsnabb häst och han tar knappast ledningen.
- Shania Maid (V75-4) vann jag med från rygg ledaren i december. Jag har ingen koll på dagsformen men hon har ett riktigt dåligt läge.
- Jesper Palema (V75-5) har jag inte heller kört tidigare men han har gått bra och kan nog vara med där framme.
- Alf Eme (V75-6) är bra varje gång men har lite svårt för att sätta nosen först. Näst senast på Gävle fick han stryk av en bättre häst och senast var det en stenhård öppning. Alf Eme är en outsider.
- Key To Dream (V75-7) är en kanonhäst i grund och botten men han var svag senast. Om han är i full form på lördag så är det nog min bästa chans.
Vilka av dina styrningar ska spelarna strecka?
- Capricorn Label och Key To Dream i första hand.

Ola Johansson

Bilden publicerad t o m 2007-02-05.

Av: Ola Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-01-29
Anmäl
2007-01-30 00:01 #1 av: Rickard007
Hmm tycker alla hans chanser är hyfsade. Intressant att han håller Capricoen och Key To Dream som de hetaste chanserna.
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.