Nyhter från Kanal 75

Från bowlingklot till vinnarcirkeln

2007-02-24 01:43 #0 av: ThomasH

Christina Medin är inte vilken amatörtränare som helst. Hon tränar 13 hästar i Sverige, fyra i Florida och har en anmärkningsvärd segerprocent. På lördag gör löftet Bowling Inferno debut inom V75.

Men när V75-favoriten startar är tränaren själv inte på plats. Christina Medin befinner sig i Florida där hon och håller på att träna upp sina tvååringar.
- Jag och min man köpte fyra hästar på auktion i höstas och ska göra en satsning i USA. Just nu håller vi till på Sunshine Meadows men senare i vår flyttar vi upp till New Jersey. Vi har en anställd där och själv åker jag över var sjätte vecka, säger Christina Medin.

 

Gymträning i vatten
Annars håller hon till i Fjärås, några mil utanför Göteborg. Där har paret Medin en gård och 13 hästar som tränas, plus ytterligare fölston. De bedriver uppfödning och har bland annat fött upp Bowling Inferno. Dessutom använder Medin sig av lite speciella träningsmetoder.
- På gården har vi en vattenmaskin och en skrittmaskin. I vattenmaskinen får hästarna springa på ett rullband i vatten upp till knäna. Ett pass är på 45 minuter och det bygger upp en rejäl styrka och muskulatur. Det fungerar ungefär som gymträning, säger Christina.
- När det gäller hästarna i Florida så tränar vi inte som de gör där borta. Vi tränar svenskt, det vill säga kör hästarna minst en timme om dagen och minst en mil åt gången.

Har bowlingverksamhet
Christina Medin, 43, har hållit på med trav sedan tolv års ålder. Hon har tidigare jobbat hos både Olle Goop och Stefan Söderkvist, innan hon gav sig in i bowlingbranschen.
- Min man har ett bowlingföretag och bygger hallar och banor runt om i landet. Sedan har vi även en försäljning av bowlingklot, skor med mera.
- Men för tre år sedan slutade jag med bowlingen och inriktade mig enbart på hästarna. Vi har två anställda på gården och verksamheten växer hela tiden, säger hon.

Hög segerprocent
Christina Medin är känd för att ha en hög segerprocent på sina hästar. I fjol låg den på 24 procent och hittills i år är den upp i 29 procent. En bidragande orsak till det är Bowling Inferno. Hästen har gjort fem starter och ståtar nu med fyra raka segrar.
- Det är en stor, tung och stark häst med riktig vinnarskalle. Vi fick operera honom i framknäna i höstas och efter det har han gått framåt rejält.
- I senaste starten var han väldigt duktig som kunde vinna trots ett lopp utvändigt om ledaren. Formen är på topp och han har sett bra ut efter den starten.
På lördag är Bowling Inferno favorit i V75-5. Blir det femte raka segern?
- Det enda frågetecknet är distansen 1600 meter. Han har inte startat över den tidigare och är inte så snabb ut. Men vi är ändå tvungna att prova nu när det är hemmaplan.
- Vi kommer att utrusta hästen med rycktussar för första gången och vi provade det i ett jobb under veckan. Han svarade rejält på det och vi hoppas att det ska ge en extra växel. Det är ju några startsnabba med i loppet så vi får hoppas på bra tempo. I så fall är han nog med och slåss om segern igen, säger Christina Medin.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2007-03-02.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-02-24
Anmäl
2007-02-25 15:18 #1 av: Rickard007

Men det blev inte en 5:e raka för Bowling. Felade som slagen tyckte jag.

Anmäl
2007-03-01 14:35 #2 av: Nijo

felade pga dem drog huvan.......har en sådan effekt när hästar ska testas med det för första gången i lopp. Svårt att veta hur mycket som fanns kvar, men banan gynnade knappast hästen eftersom han kräver mycket fäste, liksom SUper Mack Håleryd. Därav var dem nästan redan dömda på förhand.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.