Nyhter från Kanal 75

Svanstedt bjuder på en jackpotspik

2007-03-17 01:50 #0 av: ThomasH

Åke Svanstedt brukar inte sticka ut i förhandstipsen. Nu bjuder han på en jackpotspik till Kalmars V75-tävlingar. - Torvald Palema bara vinner om han är som han ska, säger Svanstedt.

Axevalla-tränaren är riktigt på hugget när han talar om sin nya stjärna. Det märks på Svanstedt att Torvald Palema är något alldeles extra.
Efter debutsegern på Solvalla meddelade han att "hästen har samma motor som Gidde Palema och Zoogin".
- Jag hade känt i träningen att det var en riktig motor i Torvald. Sedan vet man ju inte hur hästar fungerar i lopp och hur det är med löphuvudet. Men han borrade ner sig ordentligt och kämpade ända in i mål, säger Svanstedt.
- När det var 600 meter kvar var det tomt i tömmarna. När jag sedan ryckte tussarna och manade på honom stack han bara ifrån de andra. Istället för att köra upp huvudet, som hästen tidigare har gjort, borrade han istället ner sig vilket var positivt.

 

Har varit rädd inne bland hästar
Torvald Palema tjänade nästan fyra miljoner kronor hos sin tidigare tränare Joakim Lövgren. Det är något som Åke Svanstedt påpekar också.
- Han har ju tidigare visat att han inte är någon dussinhäst. I slutet av förra året var han även sjuk men han kom till mig i ett fint skick.
Vad har du gjort för att Torvald har hittat en växel till?
- Lite nya träningsmetoder, som att köra honom i djup sand och bygga upp styrkan och muskulaturen. Han har faktiskt varit lite tveksam inne i fält och vi kör ju oftast med 16 till 18 hästar i samma heat varje gång.
- Torvald har varit lite rädd och sprungit och skyggat en del. Därför har vi nött på och låtit honom få springa mitt i fältet för att lära sig. Det tycker jag också att han har gjort, säger Svanstedt.
Hur tog han årsdebuten?
- Det ser bara bra ut. Han gick intervaller både måndag och torsdag den här veckan i sandbanan och såg fin ut. 
Du körde honom utan käkrem på Solvalla?
- Det är väldigt vad alla tjatar om det. Jag tycker inte att det är någon stor grej alls och inget att skriva om. Men hästen fungerade bra utan och det fortsätter vi med.
Vad säger du om V75-loppet i Kalmar?
- Det ska bli spännande att se hur han fungerar med tillägg över lång distans. Vi måste prova att köra honom i ryggar. Jag tror att han klarar det bra och någon galopprisk är det inte. Det finns bara trav i den här hästen.
Du har spikat Torvald Palema i det officiella tipset Fem tippar V75.
- Ja, är hästen som han ska vara så bara vinner han det här. Han kommer att tävla med skor runt om som i årsdebuten. Barfotabalansen väntar vi med till lämpligt tillfälle.
Och vad är "lämpligt tillfälle"? Syftar du på Olympiatravet?
- Det får vi se. Vi tar ett lopp i taget och fungerar han bra på lördag kanske det blir Olympiatravsuttagningen på Jägersro två veckor senare.
I så fall lär du få möta en viss Going Kronos.
- Ja, han blir inte lätt att slå. Jag tycker att hästen såg fantastiskt fin ut i årsdebuten. Jag har då aldrig sett en fyraåring gjort en bättre årsdebut. Han sprang 1.14,0 och det har väl ingen fyraåring gjort i en årsdebut tidigare? Jag tror att Going Kronos kommer att hävda sig mot de bästa i eliten, säger Svanstedt.

Förutom Torvald Palema har Åke ytterligare sex hästar till start inom V75. Så här kommenterar han deras chanser.
- 3 Nasdaq Boy (V75-1) är klart förbättrad med loppet i kroppen och ser mycket spänstigare ut än tidigare. Han har fått ett bättre läge än Finders Keepers och ska nog ha lite vinstchans.

"Halsinfektion näst senast"
- 6 Finders Keepers (V75-1) var fin vid segern senast och känns som han ska efteråt. Näst senast hade han en halsinfektion och det var inte för att han gick med skor som han inte vann. Nu siktar vi på att köra barfota runt om igen. Han är nog inte helt borta, men står lite svårt till långt ut bakom vingen. Dessutom möter vi några bra hästar med bättre lägen.
- 12 Gin T.Annie (V75-2) nöter på bra varje gång vilket hon även gjorde senast. Jag tror dock att hon får svårt att vinna ifrån tillägg över sprinterdistans. Men formen är i alla fall fin.
- 7 Patsy Index (V75-5) hade vilat inför senaste starten och var hyfsad då. Hon måste vara mycket förbättrad för att duga här och från ett dåligt läge blir det svårt.
- 5 Benny Palema (V75-6) kändes bra i comebacken då han satt fast med krafter kvar. Han blev sparkad i hagen i somras och därav det långa uppehållet. Möter lite tuffare hästar nu och har kanske ingen toppform ännu. Han är i alla fall på väg uppåt och vi får se hur långt det räcker. En av de som kan duga men ingen klar vinnare.
- 4 Ballad Ribb (V75-7) känns bättre nu och gick bra i sin första start efter vila. Jag tror på en framskjuten placering men han möter bra hästar och det blir tufft att vinna.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2007-03-22.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-03-17
Anmäl
2007-03-18 20:15 #1 av: Rickard007

Han bjöd på 2 men inte den som på förhand var mest spelad.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.