2007-01-04 23:34 #0 av: ThomasH

Per Engblom har precis avslutat sitt första år som proffstränare. På lördag hoppas han inleda 2007 med en V75-seger. - Vi verkar ha kommit till rätta med Husar Tilly efter att ha ändrat lite på huvudlag och träningsupplägg, säger han.

Per Engblom kommer precis som många andra travtränare från en travfamilj. Pappa Raoul är ett gammalt känt namn i branschen och äpplet faller som bekant sällan långt från trädet. Det var emellertid ingen självklarhet för sonen att själv satsa på en karriär inom travet. Från början var siktet inställt på den akademiska världen.
- Jag hade tänkt fortsätta plugga, men desto äldre jag blev desto mer trav blev det. Och sedan fick jag ju erbjudandet från USA direkt efter gymnasiet.
Engblom hade då redan varit över till USA för att hälsa på sin syster Pernilla, som arbetade hos Jimmy Takter, och det var från Takter erbjudandet kom.
- Pernilla hade jobbat som hästskötare hos Jimmy i ett och ett halvt år när jag började. Sedan kom mamma, pappa och brorsan också över och under ungefär ett år var hela familjen där.
- Jag var hästskötare under de två första åren och de tre sista var jag "second trainer". Jimmy gav mig verkligen chansen och det var en tid som jag uppskattar väldigt. Speciellt den när jag fick ansvara för filialen i Kanada.

 

Inte planerat att flytta hem
I oktober 2004, efter dryga fem år hos Takter, var det dags att återvända hem till Sverige för att gå proffstränarkurs, och det dröjde inte länge innan ett nytt hett erbjudande dök upp.
- Det var inte klart att jag skulle sluta hos Jimmy bara för att jag åkte hem. Utan jag åkte hem för att gå den första proffstränarkursen på Wången. Samtidigt gick mitt visum ut och innan kursen var slut fick jag ett erbjudande från Torbjörn Jansson att bli försteman under honom hos Stall Tilly, och då hoppade jag på det.
När sedan samarbetet mellan Torbjörn Jansson och Stall Tilly upphörde vid årsskiftet för ett år sedan tog Engblom över ansvaret för hästarna.
- I början hade vi bara fyra starthästar och då var det tufft att synas. Men när min första riktiga kull, tvååringskullen, kom igång gick det bättre.
Vilken av fjolårets segrar värderar du högst?
- Det var stort när First Tilly vann i Solvallaserien. Och Menhammars lopp, som Helene Tilly vann, var stort. Men hennes seger i Breeders'Crown kanske ändå var det som kändes allra störst.
Är Helene Tilly den häst i stallet som du tror mest på inför det här året?
- Ja, tillsammans med Hurry Tilly. Han är fortfarande lite valpig och inte lika färdig som Helene. Men det känns som det finns mycket utveckling i honom och jag håller honom väldigt högt.

Passande distans
En annan lovande häst ur Engbloms treåringsarmé är Husar Tilly (V75-4), som i höstas tog sig till final i tvååringarnas största uppgörelse, Uppfödningslöpningen på Jägersro. Den dagen hade han ingen lycka med sig men efter en tävlingspaus var han senast tillbaka som en vinnare igen.
- Han var inte hundraprocentig i Uppfödningslöpningen och kan bättre än så. Inför senaste starten hade vi ändrat på huvudlag och träningsupplägg. Han gick med helstängt huvudlag och hade urryckare för första gången. Dem behövde aldrig Jorma (Kontio) rycka men jag tror att det kommer ge en extra växel. Det blir exakt samma utrustning den här gången.
Spelarna ser ut att göra Husar Tilly till favorit på lördag. Hur ser du på det?
- Det är kanske lite väl tufft att utnämna honom till favorit då han precis har fyllt tre år och startar på V75. Jag har knappt sett någon av motståndarna tidigare och det är väldigt svårt att säga hur han kommer att duga, men 1 640 meter och voltstart passar nog bra.

Ola Johansson

Bilden publicerad t o m 2007-01-11

Av: Ola Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-01-04