2006-12-12 00:06 #0 av: ThomasH

Ett enda lopp återstår i Sverige - gulddivisionen på lördag. Sedan väntar ett franskt äventyr för Conny Nobell. - Sista måndagen i januari kommer jag nog att vara väldigt trött, utpumpad, och kanske ha lite huvudvärk, säger Björn Goop.

Conny Nobell gör på lördag sitt sista lopp innan avresan till Frankrike. Foto: Lars Jakobsson.
Conny Nobell gör på lördag sitt sista lopp innan avresan till Frankrike. Foto: Lars Jakobsson.
Han är starkare, både psykiskt och fysiskt, än någonsin tidigare. Conny Nobell har under hösten specialtränats för att i vinter skrämma slag på fransmän, kannibaler, och alla andra möjliga folkslag som kan tänkas ställa upp i Prix d'Amerique 2007. Sista söndagen i januari har Conny Nobell chansen att erövra Vincennes på riktigt.
- Jag tänker inte så mycket på själva Prix d'Amerique utan försöker att ta varje lopp och varje dag för sig. Det är mycket som måste stämma på vägen, Conny måste äta och träna bra, vara frisk, vi måste hitta den rätta balansen, och både Conny och jag måste visa det rätta intresset, säger Björn Goop.
Vilken respekt har fransmännen för Conny Nobell?
- De fick en bra bild av honom när han vann kvalet till UET-Derbyt där nere i fjol. Senast på Vincennes var han sämre än förväntat vilket säkert har satt ned respekten hos fransmännen, men det bryr jag mig inte om. Jag slår gärna ur underläge med Conny.

 

En viktig balansgång
På Lökene Gård, strax utanför värmländska Kil, har Conny Nobell just genomfört ännu en träningsrunda. Det regnar och blåser, det är en sådan där dag då det aldrig blir riktigt ljust trots att det är strax efter lunch, och storlopp som Elitloppet och Prix d'Amerique känns avlägsna. Skötaren, Stellan Lundqvist, duschar av Conny Nobell och kyler av hans ben för att undvika skador. Björn Goop berättar att hans elitloppsvinnare känns mer harmonisk än någonsin tidigare.
- I dagsläget finns det inget som oroar. Sedan är ju Conny Nobell väldigt speciell, särskilt i voltstart, vilket gav oss bekymmer senast vi var i Frankrike. Han blir arg och aggressiv mot andra hästar i volten och har lätt för att stressa upp sig. Men vi har jobbat hårt med den biten och han har mognat.
Är ni någonsin oroliga för att matcha Conny Nobell för hårt?
- Inför årets säsong kände jag en stor rädsla. Egentligen ville jag inte starta för mycket, och inte möta de bästa motståndarna, utan jag ville ha en ännu snällare matchning helt enkelt. Jag hoppas ha den här hästen frisk och fräsch i många år.
Kan man vara försiktig och samtidigt satsa mot Prix d'Amerique?
- Det blir säkert svårare att nå den högsta prispallen om man är alltför försiktig. Samtidigt är jag inte beredd att satsa allt och betala högsta priset för att vinna ett enda lopp. Det kanske är fel tänkt, men det känns som det bästa för min häst. Sedan hoppas jag så klart på maximal utdelning ändå under loppet, säger Björn Goop.

Sista loppet i Sverige
Efter gulddivisionen på Åby på lördag, där Conny Nobell blir en V75-favorit i klass med Järvsöfaks, börjar hästbussen om allt går enligt planerna att rulla mot Frankrike på juldagen. Sedan väntar i tur och ordning Prix de Bourgogne, Prix de Belgique, och slutligen Prix d'Amerique - den sista söndagen i januari.
Vad gör du den sista måndagen i januari?
- Då kommer jag nog inte göra så mycket, utan vara väldigt trött, utpumpad och kanske ha lite huvudvärk. Oavsett om det går bra eller dåligt i Prix d'Amerique är vi värda att fira på söndagskvällen.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-12-18.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-12-11