2006-12-23 00:42 #0 av: ThomasH

Mikael Selin har haft sitt bästa år någonsin som travtränare. Och på Sundbyholm kan han avsluta året med att bli V75-spelernas jultomte. - På läge och form får Special Cat ses som min bästa chans, säger han.

2004 lämnade Mantorps Mikael Selin in amatörlicensen och blev proffs. Med facit i hand kan man konstatera att det var ett klokt val. Tränarrörelsen går som tåget och i år kom också den första riktigt stora segern, när Mad Marke skrällde i Stochampionatet.
- Det här året har gått långt över förväntan och är tveklöst mitt bästa någonsin. "Mads" seger i Stochampionatet var mycket överraskanda även för mig och den är ju verkligen pricken över i:et den här säsongen. Jag brukar titta på loppet minst en gång i månaden och det blir nästan bättre och bättre, chocken har väl lagt sig nu, skrattar Selin, som dock tror att stallets starkast lysande stjärna kan få svårt att hävda sig i Sverige nästa år.
- Mad Marke är redan uppe i guld och där tror jag inte att hon räcker. I så fall måste det skrivas ut mer guldlopp över längre distanser. Däremot tror jag att hon skulle passa väldigt bra i Frankrike och jag har tänkt prova henne där nere i vår.

 

"Fokuseringen är på de stora tränarna"
Selin driver sin tränarrörelse tillsammans med sambon Christel Berntsson i Tjällmo fem mil från Mantorp. Just nu finns 46 hästar på träningslistan och totalt är det sex personer som delar på arbetsbördan. Man kan tro att intresset från hästägarna har ökat i takt med stallets framgångar men riktigt så ser det inte ut.
- Lokalt har jag märkt av ett lite större intresse men någon stor skillnad är det inte. Fokuseringen är på de större tränarna och man kan säga att vi andra får ta lite av det som blir över.
- I den här regionen är det inte heller så många hästägare som har egna hästar utan det är mest konsortier och dylikt. Mitt upplägg är, precis som för många andra, att själv köpa in hästar och sälja ut. Det är så man får jobba i dag.

Rätt förutsättningar för att vara tomte
Julen ska Selin fira traditionsenligt med familj och vänner i hemmets lugna vrå, och det kan tänkas att det är Selin själv som gömmer sig bakom skägget när jultomten kommer för att dela ut klapparna till barnen Oskar, Hilma och Isak.
- Jag har ju den rätta kroppshyddan i alla fall. Vi har små barn och det kanske blir så att jag är tomte i år.
Blir det extra fina klappar till barnen ett år som detta?
- Nja, de har redan så mycket grejer och är bortskämda så det räcker (skratt).
Vad önskar du dig själv i julklapp?
- Det skulle vara en resa till Aruba då kanske. Jag känner att jag skulle behöva lite semester.

Special Cat bästa chansen
Nu är det emellertid mycket möjligt att Mantorpstränaren slipper ge sig till tåls ända till julafton för att få sig en julklapp. På Eskilstuna har han nämligen tre hästar till start inom V75-spelet och själv tror han att Special Cat har störst chans att dela ut en klapp i form av seger.
- "Catten" håller full form och har gjort riktigt bra lopp på slutet. Kommer han ner vettigt och det blir tempo på loppet är han med dem där framme. På läge och form får han ses som min bästa chans.
- Prestige (V75-3) har varit lite förkyld men känns helt okej nu. Både han och "Catten" ska vara med i finalerna så vi siktar på ett lite snällare upplägg. Lähdekorpis häst (Key To Dream) är väldigt bra och den slår han väl inte. Men om den gör bort sig ser loppet öppet ut och då är inte heller Prestige borta.
- Another Leaf (V75-1) har ett spår långt ute på vingen och vi får köra för att få lite pengar.

Ola Johansson

Bilden publicering t o m 2006-12-29.

Av: Ola Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-12-22