2006-11-27 23:41 #0 av: ThomasH

Top Guard och Candle Lights har lagt tävlingsskorna på hyllan. Men Olle Carlsson har nya förmågor i stallet. På lördag startar han On The Beach och Oden Boy på Bergsåkers V75:a. - Jag håller mina hästar som jämbördiga och med tanke på att On The Beach startar i en lägre klass känns det som att han har bäst segerchans, säger Östersundstränaren.

On The Beach var riktigt trög när han vann senast på Solvalla. På lördag siktar Olle Carlsson på att försvara ledningen från innerspåret.  Foto: Lars Jakobsson.
On The Beach var riktigt trög när han vann senast på Solvalla. På lördag siktar Olle Carlsson på att försvara ledningen från innerspåret. Foto: Lars Jakobsson.
Det har gått närmare 2,5 år sedan Olle Carlsson senast vann på V75. Då hette hästen Top Guard och segern togs i gulddivisionen. Top Guard startade så sent som i juli men nu verkar tävlingskarriären vara till ända.
- Han fick först hjärtmuskelinflammation, därefter hjärtflimmer och sedan blåsljud i hjärtat, så tävlandet är nog över för hans del. Det är tråkigt för det kändes som en häst som hade mer att ge. Men hjärtat är ju den viktigaste muskeln så det är inget att göra åt. Nu får han vara hagkompis med On The Beach istället.
- Candle Lights går förresten också och skrotar i en hage en bit utanför stan. Han har hunnit bli 13 år och går tillsammans med några föl som just har separerats från sina mammor.
Det är inte lätt att fylla ut tomrummet efter två kanoner som Top Guard och Candle Lights, speciellt inte när man driver en ganska liten rörelse begränsad till drygt tio hästar, men Carlsson brukar alltid plocka fram konkurrenskraftiga individer och på lördag har han alltså med två hästar på V75.
- Man är sårbar när man har få hästar och det är klart att det är svårt att ersätta Top Guard och Candle Lights. Men jag vill ändå inte ha en större mängd utan vill hålla mig till tio, tolv hästar. Just nu har jag 13 hästar i träning och bortsett från On The Beach och Oden Boy har jag bland annat fyra som fyller två år vid årsskiftet, någon fin treåring samt ett fint kallblodssto som jag äger själv tillsammans med On The Beachs ägare.

 

Bäst chans för On The Beach
On The Beach vann senast på Solvalla efter att ha sett seg och trög ut mest hela loppet. På lördag har han innerspår bakom bilen och Carlsson tänker ladda vad som går för att ta ledningen.
- On The Beach är en trevlig häst som har gått bra i de starter han har gjort för mig. Senast var han trögare än vanligt men det har han enligt rapporter varit tidigare också när han fått gå bakifrån. Nu är startspåret bästa tänkbara och enligt Bo Eklöf som körde hästen tidigare är hästen ganska startsnabb och bäst i spets. Så det är väl nästan min skyldighet att prova för ledningen. Men jag har ingen riktig koll på hur snabba de andra är.
Oden Boy?
- Han hade fräschats upp lite och fått en paus inför senaste starten. Där mötte han inget märkvärdigt gäng men var ändå klart godkänd och allt verkar bra efter det. Han har också fått ett rätt så bra startspår och distansen är inget problem. Kapacitet och skalle räcker för att vara med i V75 men han har gått upp lite i klasserna och med tanke på att han hade varit ifrån inför senast blir det absolut inget tuffare upplägg.
Vilken av de här två håller du högst?
- Jag håller mina hästar som jämbördiga och med tanke på att On The Beach startar i en lägre klass känns det som att han har bäst segerchans på lördag.
Hur långt kan de gå?
- Det är alltid svårt att säga men jag tror att de kan gå rätt så långt. Som jag ser det finns det olika trappsteg. Först gäller det att tjäna 100 000 kronor, sedan kommer nästa trappsteg vid 300 000 kronor och det tredje vid 500 000 kronor. Kommer man över det kan man lika gärna tjäna en miljon. Jag tror att både On The Beach och Oden Boy kommer att kliva över det tredje trappsteget.

Ola Johansson

Bilden publicerad t o m 2006-12-04.

Av: Ola Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-11-27