Nyhter från Kanal 75

EXTRA: Jocose fast i dopningstest

2006-12-11 12:34 #0 av: ThomasH

Stefan Hultmans stjärnhäst Jocose har testats positivt för två otillåtna substanser. Nu fråntas han segern i Europaderbyt - och förstapriset på 2,1 miljoner kronor. - Jocose har inte stått på behandling med dessa medel och det finns inte en chans att han skulle ha fått i sig det här på Yttersta, säger Stefan Hultman

Jocose fråntas segern i Europaderbyt efter att ha fastnat i ett dopningstest. Foto: Lars Jakobsson.
Jocose fråntas segern i Europaderbyt efter att ha fastnat i ett dopningstest. Foto: Lars Jakobsson.
Jocose vann Europaderbyt i franska Laval i mitten av oktober. Dopningstestet efter loppet visade enligt det franska travförbundet på spår av två otillåtna substanser, dels Betametason, ett cortisonpreparat, och dels Ketoprofen, en anti-inflammatorisk substans. Enligt uppgifter till Kanal 75 ska tränaren Stefan Hultman ha erkänt att han gett Betametason till Jocose den 4 september, 40 dagar före loppet. Något som stallets ansvarige veterinär, Nils Ronéus, förnekar i ett pressmeddelande.
- Betametason används visserligen hos oss, men Jocose har inte stått på behandling med det. Och jag behandlar överhuvudtaget inte hästarna med Ketoprofen, det är ett vanligt läkemedel som framför allt används av människor - det finns inte i stallet. Jag vill inte spekulera i hur hästen kan ha blivit kontaminerad av varken det ena eller det andra ämnet, säger Nils Ronéus.

 

"Mycket, mycket olycklig"
Stefan Hultman, som var överlycklig efter segern i Europaderbyt, säger i samma pressmeddelande att medicinförvaringen i stallet sköts till punkt och pricka.
- Det finns inte en chans att han skulle ha fått i sig det här på Yttersta, utan han måste ha blivit kontaminerad någon annanstans.
- Jag är mycket, mycket olycklig över att en så fantastisk häst som Jocose råkar ut för det här, säger Stefan Hultman.
Förutom att Jocose diskvalificeras i Europaderbyt, och ägarna fråntas förstapriset på 2,1 miljoner kronor, drabbas Stefan Hultman av böter på 3000 euro. Dessutom stängs Jocose av från all tävlan i Frankrike till och med den 31 december. Ny vinnare av Europaderbyt blir nu måltvåan Oiseau de Feux.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-12-17.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-12-11
Anmäl
2006-12-11 23:15 #1 av: Rickard007
Lite lurt tycker jag det är, kan inte fria Hultman ännu tycker jag.
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.