2007-01-03 00:50 #0 av: ThomasH

Årets första V75-omgång innehåller ingen Järvsöfaks - men väl en hans söner. Elias är Sveriges just nu hetaste kallblod. - Han har varit riktigt bra på slutet och har styrkan efter sin far, säger tränaren Ulf Ohlsson.

För drygt två år sedan blev Ulf Ohlsson uppringd av en av sina hästägare, Lars-Olov Åslund. Han var sugen på att köpa den fartfyllde men väldigt galoppbenägne kallblodshästen Elias som var till salu, och ville att Ulf Ohlsson skulle komma och provköra hästen. Svaret han fick var kort: "Köp!".
- Jag hade sett Elias tidigare och visste att han var snabb som fan mellan alla galopper, så jag behövde inte provköra utan sa bara åt honom att slå till. Med facit i hand blev det en lyckad affär för Elias har ju redan sprungit in rätt mycket pengar, säger Ulf Ohlsson.
Elias har i Ulf Ohlssons träning utvecklats till ett av landets bästa kallblod. På de två senaste säsongerna har han startat 29 gånger - och vunnit 19 av dem. Han har också till stor del lyckats göra sig av med ovanan att galoppera.
- Elias har blivit mycket mer harmonisk på slutet och det är framför allt tack vare skötaren, Anna-Karin Jonsson, som har lagt ner ett enormt jobb med hästens psyke. Men det händer fortfarande i lopp att hans hetsiga temperament kommer fram och jag litar fortfarande inte på honom till hundra procent, säger Ulf Ohlsson.

 

"Styrka som Järvsöfaks"
Elias är långt ifrån den enda Järvsöfaks-sonen som varit framgångsrik på tävlingsbanan de senaste åren. Åkre Lurifax, Faksen J:r, Fakse och Sundbo Kravall är bara några exempel, och många lär slåss om kungakronan den dag Järvsöfaks lägger av.
- Jag säger inte att Elias är tvåa i Sverige i dag, men jag tycker att han är en av de bästa bakom Järvsöfaks. Fram till honom skiljer det väl fortfarande minst ett upplopp.
Vilka likheter finns mellan Elias och Järvsöfaks?
- Jag har aldrig kört Järvsöfaks, men Elias har en väldigt fin styrka och den har han nog efter sin far. Sedan har ju också Elias en väldig utstrålning och en jäkla hållning på banan.
Hur mycket utveckling finns det kvar i Elias?
- Det är svårt att säga. Men jag kör aldrig intervaller med honom, bara mängdträning, på grund av humöret och skulle jag börja med intervaller kan det nog ge en del. Jag får prova det när han inte längre räcker till i sin klass, säger Ulf Ohlsson.

"Ingen superspik"
På lördag blir Elias en av favoriterna i V75-5. Det på förhand största hotet är norske Lome Kongen, som står med 20 meters tillägg. Elias, däremot, har fått spår ett.
- Om jag hade fått välja hade jag tagit förstaspår. Då är chansen som störst att jag ska få iväg honom lugnt och fint. Han är inte så snabb ut men jag tror ändå på en hygglig öppning, säger Ulf Ohlsson, som även har med Järvsö Harry i samma lopp.
- Järvsö Harry har fortfarande tveksam form även om han var förbättrad sist. Vi siktar på ett lopp i ryggar.
Är Elias en bra spik att inleda V75-året med?
- Nej, det tycker jag kanske inte även om han säkert är med där framme. Det finns flera hästar som gått 1.25-tider, och Lome Kongen har jag respekt för. Men Elias är väldigt stark och rejäl och det är klart att jag hoppas på seger.

Pär Andersson

Bilder publicerad t o m 2007-01-09.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-01-02