2006-12-06 22:21 #0 av: ThomasH

Diederik Meilink är den framgångsrika trumpetaren som bytte ut de fina salongerna och de världsberömda artisterna mot stallar, hästskit och fysiskt slit. Eller inte - hästarna har hela tiden funnits där och redan som student på Kungliga Musikhögskolan var han med och ägde tävlingshästar. - Jag mockade skit på morgnarna för att ha råd, säger Meilink.

Trumpetaresset Diederik Meilink selar ut två hästar på V75.  Foto: Kanal 75.
Trumpetaresset Diederik Meilink selar ut två hästar på V75. Foto: Kanal 75.
Meilink är på väg mot ett strålande år som travtränare och i dagsläget kan stallet stoltsera med 34 i segerprocent och mer än dubbelt så mycket inkört som ifjol. Vad är då hemligheten bakom att det går så bra?
- Det finns inget märkligt med hur jag tränar hästarna utan mitt upplägg liknar det som de flesta tränare har. Jag har haft bra flyt det här året och en orsak är att jag har bra hästar som fortfarande är i en lite lägre klass. Då är det lite lättare att hitta lämpligt motstånd. Andra orsaker är att jag är noggrann, har tålmodiga hästägare och en väldigt fin gård med bra träningsmöjligheter.

 

Ett brett hästintresse
Det tog dock tid innan Mantorptränaren fick upp ögonen för trav. Från början var det rid- och galopphästar som gällde vid sidan av musiken. Under åren på solistlinjen på Musikhögskolan i Stockholm arbetade han på Swartlings Ridskola och det var där han lärde sig att rida. Det ledde vidare till sommarjobb i den beridna högvakten och efter avslutade studier en plats i Stockholms Blåssymfoniker, i vilken högvakten ingick. Efter det arbetade Meilink som frilansande trumpetare under många år och bland annat har han spelat med storheter som Montserrat Caballé, Nicolai Gedda och Tommy Körberg. Men hela tiden fanns hästarna med i bilden.
- Jag har ett otroligt brett hästintresse och har varit med och ägt flera galoppörer. Redan under tiden på musikhögskolan var jag delägare i galopphästar och jag mockade skit på morgnarna för att ha råd.
- Galopphästen är den totala upplevelsen av en atletiskt byggd häst och galoppen är en fantastiskt fin, enkel och ren sport. Men i Sverige är det ingen sport, här är det travet som är "highclass".   

Två outsiders på V75
I dagsläget är Meilinks musicerandet väldigt begränsat men om ett par veckor åker han till Sundsvall för att hålla julkonserter tillsammans med Kjell Lönnå. Det var för övrigt där, i de norrländska skogarna, som Meilinks travkarriär började.
- Jag fick chansen att provköra hos Anders Wallin och då väcktes mitt travintresse. Det måste vara över tio år sedan och efter att ha varit amatör i sju år plockade jag ut proffslicens runt årsskiftet 04/05. Min första travhäst, Hampus Briljant, var förresten en bror till Urax Briljant (V75-2). Det var av sentimentala skäl en liten dröm att få en unghäst efter den mamman (Emelie Briljant). Vi köpte honom på auktion och det var väldigt lyckosamt att vi fick honom.
Urax Briljant började starta först i år som fyraåring och han är ett gott exempel på vad Meilink menar med att det är bra med tålmodiga ägare. I år har hästen fem segrar på tio starter.
- Det är inte roligt för en hästägare att höra att hästen inte är redo för start när den är tre år, men så var fallet med Urax Briljant och det blev ju bra att vänta med honom.
Hur ser du på lördagens uppgift?
- Han har gått från klarhet till klarhet och allt är bara bra med honom efter senast. Jag var förväntansfull när jag anmälde men läget grusar förhoppningarna. Fast vi åker inte till Jägersro för att förlora och med klaff är han inte borta.
Quiet Brick (V75-5)?
- Galopperade på upploppet senast och det var riktigt synd. Han blev lite störd men jag tror att Björn (Goop) överforcerade honom också. Hästen sprang så fort han kunde och när Björn begärde lite till var han tvungen att försvara sig med något. Utan galoppen hade han garanterat varit tvåa och landat på en låg 14-tid.
- Har Quiet Brick den rätta turen och det blir lite körning i loppet kan han vara med i den främre träffen. Senast provade vi honom barfota runt om och då det blev lyckat åker skorna av igen. Mina två har likvärdiga chanser även om motståndet ser lite enklare ut i Quiet Bricks lopp.

Ola Johansson

Bilden publicerad t o m 2006-12-12.

Av: Ola Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-12-06