2007-02-28 02:11 #0 av: ThomasH

Han njuter av en utmärkt start på året, snickrar på nya huset och har självförtroendet på topp. - Frankrikeäventyret har gjort mig till en bättre kusk, säger Fredrik Linder som funderar på att skaffa en bogserlina för att hänga på stortränarna.

Fredrik Linder slår in spik efter spik för tillfället. Men det handlar inte om lyckade spel utan om husrenovering. Om tre veckor ska familjen flytta in i ett hus i Avesta.
Så du är händige herrn?
- Inte alls, jag är egentligen totalt nollställd när det gäller sånt här. Jag gör så gott jag kan och den dagen min dotter är vuxen och ska flytta kanske jag har lärt mig det här och kan hjälpa henne, säger han med en stor dos självdistans.
Många travtränare bor på hästgården, men inte du?
- Nej, jag vill inte bo nära hästarna, då kan jag inte koppla bort jobbet. Genom att separera jobb och privatliv räddar man familjen. Det är vanligt med skilsmässor inom travet och där tänker jag inte hamna. Min sambo är totalt ointresserad av hästar vilket är bra, då blir det lite annat snack hemma, menar Linder.

 

Tar rygg på Lähdekorpi
Fredrik Linder har inlett året strålande. Redan i februari ståtar han med närmare 850 000 kronor inkört som kusk. I fjol blev det 1,9 miljoner på hela året. 
- Ja, jag tar rygg på Lähdekorpi nu, säger han med ett skratt. Men det blir jobbigt att hänga med, det krävs väl en bogserlina för att haka på.
Den främsta anledningen till framgången heter Talang Sund. Sexåringens två segrar i Frankrike gav drygt 560 000 kronor.
- Vi lade grunden för det redan förra vintern. Den tuffa träningen har han levt på hela tiden. Hästen blommade hela sommaren och jag förstod att han skulle passa bra i Frankrike.
- Talang Sund är helt okomplicerad och har bra teknik. Vincennes backe känner man överhuvudtaget inte av när man kör honom. Det är en levnadsglad häst som trivs där nere, precis som jag.
Linder menar att han själv har utvecklats som kusk tack vare turnén i Frankrike.
- Jag kom in i det franska systemet rätt fort och har hela tiden känt ett enormt lugn i loppen. Jag hade inga krav på hästen eller mig själv och numera kör jag lika avslappnat här hemma.

Mamma lät Fredrik bestämma
På lördag avgörs V75 på Färjestad och Fredrik Linder har två styrningar och en träning som han överlåter till Torbjörn Jansson.
- B.B.S. Bigtrade (V75-2) var jag oerhört nöjd med i årsdebuten. Det var överraskande att han var så bra. Visst kändes ringrosten de sista 100 metrarna men han avgjorde ändå på ett bra sätt. Femte spår är illa då starten är hästens akilleshäl. Jag värderar galopprisken till 60 - 40. Målet är att vi ska ta oss iväg och jag törs inte tro på mer än en peng.
I sista avdelningen har du två egentränade hästar.
- Ja, det är det värsta jag vet att ha två i samma lopp. Nu blev det enkelt ändå eftersom Simb Mirage ägs av min mamma. Hon sa att jag fick göra som jag ville med kuskvalet och när The Bad Brides ägare ville ha mig valde jag Torbjörn Jansson på Simb Mirage.

Simb Mirage kan spränga ljudvallen
- Hon fick ett lugnare lopp sist, jag vill inte "skrynkla" ihop hjärnan på henne genom att köra tufft varje gång. Hon gick som en katapult de sista 75 metrarna när luckan kom. Hon lär väl hamna andra, tredje utvändigt trots att hästen är extremt snabb ut. Man törs helt enkelt inte ladda med henne eftersom hon har en benägenhet att strula till det i första sväng. De sista 400 metrarna kan hon däremot spränga ljudvallen och på läget är hon är den bästa chansen av de två.

- The Bad Bride kommer jag att sända framåt från start. Hon är oöm för positioner och dödens brukar vara ledigt. Hon känns fin och hade kunnat ta en plats senast om det inte hade varit för allts strul. Att vinna blir trots allt svårt, den som tar med henne har garderat rejält.

Åsa Elmroth

Bilden publicerad t o m 2007-03-05.

Av: Åsa Elmroth, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-02-28