2006-09-30 03:20 #0 av: ThomasH

Giant Diablo har haft fyra makalösa säsonger och senast blev det seger i Sundsvall Open Trot. Ändå är det sexåriga stoet ständigt underskattat. - Alla låtsas att vi lever i ett feministiskt land men så är det uppenbarligen inte, säger Roger Walmann.

Solvallatränaren, som så sent som för en månad sedan vann Svenskt Travderby med Colombian Necktie, kompletterar sitt feministutspel med ett skratt. Ändå finns det en allvarligare underton. Hans stjärnsto, Giant Diablo, har de två senaste säsongerna slagits mot den yppersta världseliten - och gjort det strålande. Segrar i Silverhästen, St. Michel i finska Mikkeli, och senast Sundsvall Open Trot, har varvats med pallplatser i en hel rad europeiska storlopp. Trots det slår Giant Diablo ständigt ur underläge.
- Ston räknas inte så tidigt och de har svårt att få de riktigt stora rubrikerna. Sedan är det väl så med Giant Diablo att hon inte kan dundra runt de andra i spåren, hon måste köras på väntan och blir då fast ibland. Men det finns med i min beräkning, säger Roger Walmann.

 

Utmanar storfavoriten
Även på lördag, i gulddivisionsfinalen på Solvalla, blir Giant Diablo troligtvis borträknad av många V75-spelare. Från ett perfekt innerspår lär startsnabbe Digger Crown bli favorit.
- Det är inte mycket att snacka om. Om loppet blir kört som det ser ut att bli kört är vi borta. Vi behöver 13,5-14 första varvet, då slår vi många och då kanske det till och med kan bli seger, säger Roger Walmann.
Hur är formen på Giant Diablo?
- Den är på väg uppåt tror jag och likvärdig med när hon vann Sundsvall Open Trot. Enda minuset är att hon inte har något lopp i kroppen inför den här starten vilket hon hade då.

Siktar mot USA
Karriären har gått spikrakt uppåt. Segern i tävlingsdebuten följdes under de två första åren av dubbla E3-triumfer, Breeders' Crown-vinst och seger i Kriteriet, vinster i Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet, och en andraplats i Derbyt.
Har Giant Diablo utvecklats som du hade tänkt dig?
- Ja. Hon var ju överväldigande bra och vann nästan allt som tre- och fyraåring. Efter det kände jag tidigt att det var de stora loppen vi skulle sikta in oss på. Giant Diablo får fler fördelar i tuff konkurrens när det är hårt tempo och där hon kan springa fort till slut. De få gånger när det har gått snett har varit i "dåliga" lopp där alla förväntat sig att hon ska göra jobbet, säger Roger Walmann.
Hur ser framtiden ut för Giant Diablo?
- Vi räknar med 2-3 starter till i år. Kanske blir det en start i Italien nästa helg och sedan eventuellt Silverhästen på Solvalla. Frankrike står vi över, däremot är jag sugen på att sända över henne till USA nästa sommar. Jag inbillar mig att hon kan springa jävligt fort på deras milebanor där det är full körning hela vägen.
Har du fler vinstchanser på V75 på lördag?
- Om Blue Canyon (V75-4) är lika bra som i sina tre tidigare starter för mig är det en bra vinstchans. Det är ingen raket ut men han tål att gå en repa från start och jag tror att Örjan satsar mot täten. Mina övriga tre hästar får svårt att räcka till vinst.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-10-05.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-09-30