2006-12-10 00:05 #0 av: ThomasH

En hingst, ett sto och ett rafflande upplopp. Inte ens efter mållinjen var alla inblandade överens om vem som vann gulddivisionen. - Jag tycker att Triton Sund gick över i passgång på upploppet och det får man inte göra, säger Åke Svanstedt som gestikulerade ivrigt till måldomarna efter att hans Zoccer Wadd besegrats.

Åke Svanstedts gest upp mot måldomartornet efter upploppsstriden mellan hans Zoccer Wadd och vinnaren Triton Sund med Örjan Kihlström. Foto: Lars Jakobsson.
Åke Svanstedts gest upp mot måldomartornet efter upploppsstriden mellan hans Zoccer Wadd och vinnaren Triton Sund med Örjan Kihlström. Foto: Lars Jakobsson.
Det blev ett svängigt gulddivisionslopp där Örjan Kihlströms iskalla taktik, som så många gånger förr, blev avgörande. Först två varv från mål, då han gled ut med Triton Sund i tredjespår precis framför en avancerande Zoccer Wadd som därmed tvingades backa sig sist i kön. Sedan, varvet från mål, då Örjan Kihlström valde att släppa ledningen till Zoccer Wadd. Ett drag som såg galet ut men som blev ett genidrag. Medan Zoccer Wadd drog stenhårt på den sista bortre långsidan kunde Triton Sund smyga fram några längder bakom.
- Det gick väldigt fort sista varvet och jag valde självmant att inte följa med i Zoccer Wadds tempo. Nu blev det ett rafflande lopp helt i publikens smak, säger Örjan Kihlström.
En som inte gillade loppet, i alla fall inte i efterhand, var Åke Svanstedt som fick se sig slagen med favoriten Zoccer Wadd. Han försökte flera gånger övertyga domarna om att Triton Sund borde ha blivit diskvalificerad.
- Det såg ut som passgång och att jag gjorde gester var för att jag ville uppmärksamma funktionärerna på det.
Tycker du att Triton Sund skulle ha fråntagits segern?
- Reglerna säger ju i alla fall att man får inte galoppera eller gå passgång på upploppet, säger Åke Svanstedt.
Örjan Kihlström hade inte oväntat en annan åsikt.
- Triton Sund travade dåligt den sista biten, men det var inte passgång.

 

Mot Prix d'Amerique?
Segern, värd 150 000 kronor, var viktig för Triton Sund som efter sin succévinter i Frankrike i fjol haft det tungt. Nu kan det mycket väl bli en ny satsning mot Prix d'Amerique för Stefan Hultmans stjärna, förra gången hade hästen tjänat för lite pengar för att få vara med.
- Han trivs ju väldigt bra nere i Frankrike där det är långa raksträckor och så gillar han backen på Vincennes, säger skötaren Christer Larsson.
Även Örjan Kihlström lät efter segern på Jägersro sugen på att köra Triton Sund utomlands.
- Det känns väl som att det är upp till hästen om det blir något Frankrike eller inte, för att det ska vara någon mening att åka dit krävs det att han hittar den riktiga toppformen. Loppet i dag var i alla fall ett steg i rätt riktning.

Dubbla dubbelsegrare
Örjan Kihlström tog även hem silverdivisionen med pånyttfödde Arnie Somolli. En annan dubbelsegrare var hemmakusken Thomas Uhrberg, som vann med både Camilla Highness och Capricorn Label. Särskilt Camilla Highness var lysande när hon vann Stoeliten från dödens.
- Hon var underbart fin i dag och jag märkte i sista sväng att jag satt på leken. Det ska mycket till för att någon ska ta henne sista 200 om hon får spara sin speed, säger Thomas Uhrberg.
Övriga V75-vinnare var Closed Case (Stefan Persson), Lobby La Marc (Staffan Nilsson), och Urgent Sund (Erik Adielsson) vilket gav en utdelning på 52 226 kronor för sju rätt.

Pär Andersson

Bilden publiceraD t o m 2006-12-16.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-12-09