Nyhter från Kanal 75

Inför V64: Christer Graaf - en meriterad färsking

2007-01-30 12:45 #0 av: ThomasH

Christer Graaf tog ut tränarlicensen på Eskilstuna den 1 december i fjol och är ett av landets nyaste tränartillskott. 47-åringen har dock hållit på med hästar i princip hela sitt liv och hans CV är minst sagt imponerande.

- Det började med ponnytrav som fanns i familjen, först inom tävlingsverksamheten och sedan inom olika organisationer. Jag har innehaft nästan alla positioner på en travbana, från funktionär, bandomare och måldomare för att sedan vara sportchef på Visby under fem år. I USA hjälpte jag John-Erik Magnusson att bygga upp sin verksamhet och jag har även varit bosatt i Hong Kong i några år.
- Annars är jag nog mest känd för att jag skötte om Anders Lindqvists svenska filial under fyra år där Couch Doctor, Lönshults Danne och Etonne Moi var de främsta hästarna. Jag har även varit amatörtränare och kört en del lopp. Visst var tävlingsbiten rolig men som kusk räckte jag inte riktigt till.

 

En gård med stor möjligheter
Numera är Graaf bosatt på Björkhults gård i Sparreholm. Tidigare har även Rolf G Andersson varit där men nu delar Christer gården med Sundbyholmskollegan Richard L Jansson.
- Jag hyr 18 boxar och Richard 28, men totalt finns det över 100 boxar så möjligheterna är nästan obegränsade.
- Det finns en 1 600 meters rundbana och en rakbana på 800 meter. Dessutom har vi massvis med skogsvägar att träna på och tillgång till stora hagar.
Vilken är den styrka som tränare?
- Hittills har jag lyckats bäst med äldre travare. Träningen är helt individuell och jag tycker att matchningen av hästarna har fungerat bra. Nu har jag även bra unghästar att jobba med och fyra av de fem tvååringarna ligger långt framme.
- Träningsmässigt har vintern hittills varit mycket bra. Vi har inte behövt ställa inte ett enda träningsjobb och det är nog första gången som det har skett.
Vilken är bästa hästen i stallet?
- Meritmässigt är det naturligtvis Couch Doctor men han börjar bli gammal nu. Mest intressant för spelarna kommer nog Wish For att bli. Hon gör debut för mig på söndag och henne tror jag mycket på framöver. Av unghästarna känns treåriga Lönshults Carolina väldigt fin, hon blir intressant längre fram.
På onsdag har du tre hästar till start inom V64, vem tror du mest på?
- Utan tvekan har Mackmody (V65-4) den bästa segerchansen. Han är lite ojämn och senast blev loppet för tufft. Han är lätt behandlad efteråt och tränar riktigt bra. Spåret gör inte så mycket eftersom han ändå är långsam ut men han tål att göra jobbet själv. Han har en väldigt bra kusk i lärlingsloppet och det blir inga ändringar i balansen, skor och ett norskt huvudlag. Jag tycker att han ska vara med i segerstriden och tror på bra chans.
- Whats Up Ås (V64-1) gör det bra, han kämpar hela vägen in i mål numera. Formen är bra och med lite klaff hade han varit trea senast. Nu är han uppanmäld men de springer inte ifrån honom. Han vill gå i ryggar så länge som möjligt och det blir skor och ett norskt huvudlag som vanligt. Han är väl inget vinstbud men kan ta en plats och bör vara före Couch Doctor i mål.
- Couch Doctor (V64-1) gör comeback efter att ha skadat en senfäste. Jag trodde inte att han skulle komma tillbaka men nu blir det några starter innan han ska premieras i vår. Meritmässigt ska han duga som avelshingst, han har ju bland annat en grupp I-vinst. Han brukar gå bra efter uppehåll och är faktiskt hårdare tränad än vanligt, men han behöver lopp i kroppen och kan han tjäna en hygglig slant är det bra. Det blir skor och ett helstängt huvudlag som vanligt och han missgynnas om underlaget blir alltför hårt.

Roger Sundvisson

Bilden publicerad t o m 2007-02-05.

Av: Roger Sundvisson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-01-30
Anmäl
2007-01-30 16:59 #1 av: Rickard007

Han tror på bra chans med MAckmody, precis som jag!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.