2006-11-08 23:44 #0 av: ThomasH

En av Sveriges största travtränare misstänks för dopning. Kari Lähdekorpis V75-vinnare Tactical tävlade med otillåtna medel i kroppen vid sin seger i Halmstad. - Jag känner mig helt rättslös och kanske väljer att sluta som tränare, säger han.

Tactical, som så sent som för två veckor sedan vann på V75 som storfavorit, fastnade efter segern på Halmstad den 2 oktober i en dopningskontroll. A-provet visade spår av sulfa, ett medel som inte är prestationshöjande utan enbart används vid behandling av sjuka hästar. Trots att inte B-provet är färdiganalyserat väljer Kari Lähdekorpi att tala ut. Enligt Halmstadstränaren tyder allt på att Tactical har fått i sig det i lopp otillåtna medlet genom att en annan häst behandlats i samma stall.
- Jag ger inga mediciner och inga sprutor i mitt stall, just för att undvika sånt här. Men sulfa kan man inte ge till en häst på något annat sätt än genom den här pastan. Om jag åker dit för dopning, och jag inte bestämmer mig för att sluta helt, kommer jag inte använda sulfa mer. Det är en bra medicin men det är inte värt risken. Jag får tävla med sjuka hästar, säger Kari Lähdekorpi uppgivet.

 

Hotar med att sluta
Lennart Granbeck, säkerhetschef på STC, bekräftar att Tacticals A-prov var positivt.
- Det stämmer. I övrigt vill jag inte gå in på själva utredningen. B-provet väntas bli klart inom en vecka och då får vi reda på hur stor mängden var, säger Granbeck.
Om B-provet är identiskt med A-provet, vilket nästan alltid är fallet, riskerar Kari Lähdekorpi böter och avstängning. Det kan också innebära slutet på hans framgångsrika tränarkarriär.
- Kanske skulle STC få sig en tankeställare om jag slutar. Egentligen är det bra att någon fastnar för sulfa så vi får igång en diskussion, synd bara att det är min häst.
Kan sulfa på något sätt användas i prestationshöjande syfte?
- Nej. Absolut inte. Vi använder det bara när våra hästar har problem som hosta eller slembildningar i halsen. Det har vi alltid gjort och oron har alltid funnits där.
- Oavsett vad som har hänt kommer folk att se mig som en fuskare nu. Jag har åkt fast för dopning och då spelar det ingen roll vad som har hänt. Jag vet i alla fall att jag inte hade kunnat göra på något annorlunda sätt.

Pär Andersson

Andra uppmärksammade dopningfall inom travet:
November 2006:
Joakim Lövgren och Rainer Björkroth döms båda till böter efter att deras hästar, Selldahir S.G. och Urano Boko, i somras tävlat med flunixin respektive morfin i kroppen.
Juni 2006:
De två första hästarna i Elitloppet, Jag de Bellouet och Lets Go, tävlade båda med otillåtna medel i kroppen. Båda hästarna diskvalificerades i Elitloppet och tränaren till Lets Go, Holger Ehlert, dömdes till 200 000 kronor i böter. Jag de Bellouets tränare, Christophe Gallier, har ännu inte fått något straff.
Juni 2005:
Sverigeloppsvinnaren Giant Case testas positivt för ibuprofen. Tränaren Ulf Stenströmer döms till böter.
Februari 2005:
Solvallas Per Lennartsson döms för andra gången på kort tid för att hans hästar har tävlat med otillåtna medel i kroppen. Det första rörde Kronan På verket, det andra Order By Fax.


Bilden publicerad t o m 2006-11-15.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-11-08