2006-12-05 12:15 #0 av: ThomasH

I våras såg det ut som om karriären var över. Men tack vare ridträning och en speciell förkärlek för dödens har Zoccer Wadd återvänt till eliten. - Hon tycker att det är skönt att komma fram utvändigt om ledaren. Då pustar hon ut, säger tränaren Åke Svanstedt, som har tre heta vinstchanser på V75.

Zoccer Wadd var senast på Jägersro tillbaka i vinnarcirkeln. På lördag jagar Åke Svanstedts hårding en ny seger i gulddivisionen. Foto: Lars Jakobsson.
Zoccer Wadd var senast på Jägersro tillbaka i vinnarcirkeln. På lördag jagar Åke Svanstedts hårding en ny seger i gulddivisionen. Foto: Lars Jakobsson.
Zoccer Wadds imponerande seger i gulddivisionen på Jägersro för drygt en vecka sedan var anmärkningsvärd på flera sätt. Dels var det första gången som det tidigare så vinstvana stoet var först i mål på nästan fem månader, men framför allt var det första V75-segern med en egentränad häst för Åke Svanstedt sedan den 30 september. En evighet med "Kung Åke"-mått mätt.
- Jag hade inte ens tänkt på att det var så länge sedan. Resultaten har ändå varit bra, vid finalerna på Solvalla var till exempel alla mina hästar bland de tre, säger han.
Blir du aldrig less på trav när det är lerigt och kallt ute?
- Jo, det är klart att man blir. Hösten är en dålig årstid och vintern brukar inte vara mycket bättre. Det är på sommaren det är som roligast att köra.

 

Ridträning bakom lyftet
Sedan tiden på 90-talet då Åke Svanstedt höll till uppe i Norrland, på Mellangård utanför Sundsvall, är det bara en enda häst som har följt med honom hela vägen - Zoccer Wadd. Det har gjort att hon har tränats på tre olika sätt på tre olika platser.
- Först i Sundsvall var det backträning, sedan i Vara fanns det inte en enda backe så då blev det platträning. Nu de senaste månaderna har vi börjat galoppträna henne vilket har gjort att hon verkar ha tänt till igen, säger Åke Svanstedt, som ett tag i våras var riktigt orolig för sitt stjärnsto.
- Hennes hals var ömtålig då och hon var så dålig att vi tvingades behandla henne efter varje start. Jag trodde det var kört för hennes del, att hon hade blivit sliten. Men det senaste halvåret har hon faktiskt inte haft några krämpor alls.

"Spåret spelar ingen roll"
På lördag är det återigen gulddivisionen som gäller för Zoccer Wadd, som om hon gör bra ifrån sig där troligtvis reser till Paris för ett lopp på julafton. Den långa distansen på Jägersro är perfekt, däremot är innerspåret inget vidare.
- Spåret har ingen betydelse, hon hamnar ändå sist. Enda gången hon inte öppnade uruselt var första gången som Per Lennartsson körde henne. Jag vet inte om det var för att hon kände att det var en ny kusk, för mig har hon aldrig öppnat bra, säger Åke Svanstedt.
Hur får du Zoccer Wadd att inte tappa modet av alla tunga lopp hon får?
- Hon tycker inte att det är slitsamt att komma fram utvändigt. Hon brukar faktiskt ta tag i bettet då och börja småpulla när hon slipper ryggar. Men det kanske är dumt att avslöja för mycket för mina konkurrenter...
Är Zoccer Wadd din bästa vinstchans på lördag?
- Ja, tillsammans med Spoon Hornline (V75-1) och Juvel Neo (V75-6). Alla tre har hyggliga chanser att vinna och jag får väl skärpa till mig nu så inte V75-statistiken försämras ännu mer.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-12-11.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-12-05