2006-11-05 01:35 #0 av: ThomasH

Superjackpoten ledde till superutdelning på V75. Flera favoriter svek grovt och tio vinnare tog hem vardera omkring åtta miljoner kronor. - Det var verkligen jackpot i dag. Då händer allt, säger Leif Witasp, som var en av alla skrällkuskar.

Pang, pang, pang, pang. Årets högsta V75-omsättning, superjackpot med 75 miljoner kronor till en ensam vinnare, en vibrerande spelhysteri - och så small det bara till. Skotten i Karlstad. Skrällarna på Färjestad. Det var dagen när favoriterna länge var portade från vinnarcirkeln. Till slut, när krutröken lagt sig och den kalla höstsolen ersatts av en rykande fullmåne, var det bara tio stycken som hade klarat av att pricka in samtliga sju rätt. Belöningen blev runt åtta miljoner kronor.

 

Uhrbergs revansch
Att Thomas Uhrberg skulle vinna ett av de inledande V75-loppen kändes självklart. Men att det var Breeders' Crown-finalen för ston som han skulle ta hem var mer oväntat. Hans egentränade Ausa T.Y.C. var där starkast i en stenhård upploppsstrid med ledande Electra Skift och utvändige Alltid V.G.
- Jag fick gå redan 550 meter från mål vilket var lite väl tidigt, men hästen brukar hålla igen runt sista sväng och jag förstod att det fanns krafter kvar, säger Thomas Uhrberg, som har haft ett framgångsrikt år.
- Jättekul att ta en sådan här klassisk seger. Jag har faktiskt varit positiv hela veckan, det är en häst som har utvecklats fantastiskt och som bara blir bättre och bättre.
Dystrare miner var det hos Thomas Uhrberg efter V75-1. Där blev hans storfavorit, Baron Rols, överfallen i ledningen av Frank Nilsson och Ballad Ribb. Redan 500 meter kvar kände Uhrberg att det inte skulle bli någon seger med Baron Rols, i stället flög Mireille Ås och Örjan Kihlström fram mitt i banan till en säker seger. Därmed var 93 procent av V75-kupongerna borta redan efter den första avdelningen.

Usel elitloppstvåa
Favoritfallet fortsatte i gulddivisionen, V75-3, där Björn Goops italienska nyförvärv Civil Action var usel och blev utklassad av Dan Widegren och Tunk Nafets. Rekord-Goop, som de senaste dagarna har satt svenska rekord i såväl inkörda pengar som antal vunna segrar, hade på det stora hela ingen lyckad dag. Totalt blev det en fjärdeplats som bäst. En annan kusk, som i likhet med Thomas Uhrberg, fick uppleva både himmel och helvete var Robert Bergh. I BC-finalen för ston körde han storfavoriten Orchidee d'Aunou, som än en gång vek ned sig i en stor final.
- Hon är ett stort frågetecken för mig. Antagligen vinner hon nästa gång när det inte är final, säger Robert Bergh.
Revanschen kom ett par timmar senare när han i stället lyckades vinna Breeders' Crown-finalen för hingstar och valacker med D.J.Seabrook. Där tog Bergh direkt hand om ledningen, och trots starka utmanare som Across the Lines och Euro Staro Crown, var segern aldrig i fara. D.J.Seabrook ledde hela vägen och tjänade en halv miljon kronor.
- Jag började gilla den här hästen rätt tidigt. Han är extremt startsnabb och det måste vara längesen som han förlorade från ledningen. I dag vann han på rätt sätt, helt okörd, mot kulltoppen och det bådar gott för framtiden. Det finns flera fina lopp i Frankrike för hans del i december och januari, säger Robert Bergh.
Den enda V75-favoriten som höll var den norske gästen, Nine One One L., som ledde silverdivisionen från start till mål.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-11-11.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-11-05