2006-09-18 22:52 #0 av: ThomasH

Jetset Baylight kan bli en riktig skräll i Kriteriet nästa söndag. Trots att Jetset inte ens tjänat 100 000 kronor tror tränaren Peter Viklund att han är redo att vinna Kriteriet.

Peter Viklund är en norrländsk amatörtränare som slagit sig ned i Sigtuna nordväst om Stockholm. Till vardags är han pilot och van att flyga både till Shanghai och till New York. Men mellan flygturerna har han utvecklats till en amatörtränare av hög klass. Beckham Bob som travat in flera hundratusen och flerfaldige V75-vinnaren Otto Sund är två exempel på Viklunds skicklighet. Det talas ofta om att Roger Walmann är stoexpert, Peter Viklund är något av en expert på valacker. Han har enbart valacker i sitt stall.
- Jag kan inte ha hingstar eftersom de går tillsammans. Det skulle inte fungera att slänga in ett sto bland killarna här heller, då kan du ju tänka dig vad killarna skulle göra, berättar Viklund och pekar mot hagen där hans valacker spatserar.

 

Mångsysslare
Peter Viklund är en mångsysslare som har många projekt på gång vid sidan av sin pilotkarriär. Han tränar sina hästar på sin egen gård som ligger strax intill Arlanda, ett perfekt läge för en pilot. Gården ligger också nära Erikssunds säteri där Fredrik B Larsson huserar. När Viklund vill köra lite fortare tar han sig en tur till Erikssund. Där har Jetset Baylight (V64-4) gått några jobb som har lagt grunden för hans framgångar.

Skyndar långsamt
Den första och hittills enda segern i karriären tog Jetset Baylight i E3-kvalen på Romme med sin ständige följeslagare Roger Malmqvist. I finalen senast blev det galopp efter en tuff öppning mot finländske Express Merett. Nu siktar Peter Viklund mot Kriteriet men nästa år blir det inga årgångslopp förrän Derbyt framåt höstkanten.
- Jag vill inte att han ska slitas sönder av för många tuffa lopp. Det ser vi på många hästar att de gör och jag vill kunna tävla med den här även när han blir gammal. Därför har vi bestämt att vi ska ta det lugnt med honom, säger Viklund.

Strecka Jetset
Om en och en halv vecka är det final i Kriteriet och Viklund räknar med segerchans där. Men för att ta sig dit måste han komma bland de två bästa i kvalet på onsdagen. Från ett bakspår kan det bli svårt, men Viklund är optimist.
- Spelarna borde nog plita ned ett streck för min häst. Jag tror att han går till final och i finalen kan vad som helst hända. Jag vet att min häst kan trava riktigt snabbt, säger Viklund.

"Åk till Shanghai"
Rutinerad pilot som han är tipsar han också om vilken stad som är bäst i världen.
- Shanghai är helt otroligt. De bygger ett nytt Stockholms centrum varje år. De har byggt ett eiffeltorn där och det är helt otroligt. Det går inte att beskriva riktigt men alla borde åka dit för att se själva. Det är mycket bättre än Peking som kan vara lite gammalt och tråkigt.

Anders Forsberg

Bilden publicerad t o m 2006-09-25.

Av: Anders Forsberg, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-09-18