2006-12-01 00:01 #0 av: ThomasH

På lördag är det V75 på Berghsåker, förlåt Bergsåker, och hemmasonen Robert Bergh plockar ut inte mindre än nio hästar på V75. Dessutom ska hans supersto Hilda Zonett avtackas med pompa och ståt. - Vi körde henne i dag, i lugnande syfte. Annars hade det väl sett ut som vilda västern när hon kommit in på banan, skrattar Bergh.

Robert Bergh är stekhet på lördag när han plockar ut nio hästar inom V75-spelet.  Foto: Lars Jakobsson.
Robert Bergh är stekhet på lördag när han plockar ut nio hästar inom V75-spelet. Foto: Lars Jakobsson.
Hilda Zonett vann 49 lopp på 113 starter och sprang in 15 434 377 kronor under karriären. För snart tre månader sedan kom beskedet att hon lägger tävlingskorna på hyllan och på lördag ska hon avtackas med tårtkalas när hemmabanan arrangerar V75-tävlingar.
- Jag har pratat med Johan Sundberg (Bergsåkers VD) om att hitta på något och det är roligt att avtackningen har sparats till den här tävlingsdagen.
- "Hilda" är den häst som tillsammans med Remington Crown och Tsar d'Inverne har betytt mest för mig. Skillnaden är väl att med de två andra blev det definitiva slut då den ena såldes och den andra blev skadad. "Hilda" har jag fått se gå i hagen och även hoppats att hon skulle komma tillbaka.
Till våren ska den klassiga fuxan betäckas men någon premiärhingst är ännu inte bestämd. Det har varit lite si och så med tidigare toppmärrars framgång i aveln men Bergh tror att "Hilda" kommer att bli bra även som mamma.
- De andra stona som har ploppat upp har haft dåliga stammar. "Hildas" moderstam är väldigt bra och det är ingen tillfällighet att hon blev så framgångsrik. Därför tror jag att hon kommer att fungera även i aveln.

 

Bäst chans med Charles de Gaulle
Hilda Zonett är sannolikt inte den enda av Robert Berghs hästar som kommer att dra stor uppmärksamhet till sig på lördag. Bergsåkerstränaren har laddat ordentligt och plockar ut totalt nio hästar inom ramen för V75.
- Vi har haft många hästar med tidigare också men nio stycken i samma V75-omgång kan vara rekord. Jag hoppas att det blir åtminstone en seger men hästarna går ju bra och med lite tur kan det bli någon mer.
Hur ser du på chanserna?
- Charles de Gaulle tror jag är den av mina som har störst segerchans. Han är rejäl och har fått ett par lopp i kroppen. Senast blev han snuvad på tredjeplatsen precis på linjen och först gick jag och var besviken över det i ett par dagar, innan jag kom på att det var en jäkla tur i och med att han nu får chansen en gång till i samma division.
- Västerbo Younameit (V75-1) hade det kämpigt med Solvallas bana senast men gör annars bra lopp hela tiden. Förutsättningarna är bra den här gången och han kan nog dyka upp i den främre träffen.
- Best Defence (V75-1) gick med ryckhuva senast och svarade bra på det. Det har varit på gång att prova honom med det ett tag men samtidigt har vi varit nöjda med att han har gått felfritt och därför valt att vänta. Men han svarade bra på ryckhuvan senast och den kommer säkert att ha samma effekt igen.
- Palmer Zonett (V75-3) behöver inte vara helt borta med tanke på motståndet. Den här gulddivisionen är ju precis som ett vanligt snabblopp en torsdag och inte värre än det lopp han slutade tvåa i senast. Blir det bra bana kanske jag rycker alla fyra skorna. Han har öppnat rätt så bra och jag kommer att prova rejält från start och kör gärna i ledningen.
- Sant Piril (V75-5) är lite svängig i formen och jag vet inte riktigt vad Calle (Carl-Erik Lindblom) gjorde som lyckades vinna med honom näst senast. Vi kör för seger och sen får vi se var det slutar.
- Trollfager (V75-5) kändes på alerten inför senast och jag trodde att han skulle vara riktigt på tårna, men han svek. Vi tar på ett halvstängt huvudlag nu och hoppas på ny form. Anledningen till att jag kör Sant Piril är inte att jag tror mer på honom utan för att jag tycker att det är bra att alternera lite. Trollfager kanske tycker om Örjan (Kihlström) på lördag.
- Officer Blågul (V75-6) var inte bra i lördags men hade varit fin inför den starten och var bra i träningen i onsdags också så jag tycker att det är läge att prova igen nu när det är hemmaplan. Förutsättningarna är bra för honom. Han är inte så snabb från start men bör hitta en bra position. Men det är aldrig roligt när de kommer från dåliga prestationer.
- Rooney Boko (V75-7) kom bort på Solvalla senast när han hamnade allt för långt ner i kön. Han känns bra för dagen och gillar förutsättningarna där han får vara med där framme direkt. Jag är lite småoptimist på honom.
- Highly Unlikely (V75-7) har känts bra men jag ifrågasätter hans inställning för dagen. Han får smyga med och förhoppningsvis hugger han tag i bitarna. Rooney Boko är den av mina två i loppet som har bäst chans.

Ola Johansson

Bilden publicerad t o m 2006-12-07.

Av: Ola Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-11-30