2006-10-10 23:05 #0 av: ThomasH

SM på Åby är ett av årets sista och bästa storlopp. För segraren gäller det bara att lyckas undvika en sak - förbannelsen som drabbat de tre senaste årens vinnare. - Jag är inte rädd för någon förbannelse och vi vågar definitivt vinna med Opal Viking, säger Nils Enqvist.

En blivande Prix d'Amerique-vinnare tränad av en riktig höstspecialist, en sagohäst från Kolmården som nyss var uträknad, en överraskande derbyvinnare, ett styrkefenomen som i vintras skrämde slag på fransmännen, en familjehäst från värmländska Ekshärad som körs av en kusk som nyligen bröt handen, och en pirat som krossade allt motstånd i Åby Stora Pris för en månad sedan. Plus en drös topphästar till. Svenskt Mästerskap 2006 har samlat en minst sagt intressant blandning av hästar - och tränare. Vad har egentligen Nils Enqvist gemensamt med Stefan Hultman? Antagligen inte så mycket. Pratar finländaren Kari Lähdekorpi samma språk som norrmannen Tom Horpestad? Ja, kanske. Slår sig Per-Arne Persson, amatören som fött upp och tränat fram Pases J.Pej, ner med Stig H Johansson och diskuterar träningsmetoder över en kaffe i stallfiket?
- Nej, det gör jag väl inte. Han vet nog inte ens vem jag är och vi skulle nog inte ha så mycket att tala om, säger Per-Arne Persson blygsamt.
Men det vet du väl inte om ni inte pratar med varandra?
- Det är väl så att man har lite respekt för de stora namnen. Man håller sig hellre på sin egen nivå, med B-tränarna som man har sett på de banor en annan åker runt på. Stig H och de andra har ju ett helt annat upplägg, går en av deras hästar sönder tar de bara fram en ny. Så funkar det inte för mig.

 

Formstarkt fält
Gemensamt för merparten av hästarna i SM, som körs som V75-7, är att formen är om inte på topp så i alla fall väldigt nära. Den enligt tränaren Kari Lähdekorpi blivande Prix d'Amerique-vinnaren, Gentleman, imponerade stort i sin näst senaste start då han dundrade runt till seger. Sagohästen från Kolmården, Opal Viking, har matchats försiktigt efter sitt långa skadeuppehåll och är nu enligt Nils Enqvist "en liten köttbulle som även om han bara är i 95-procentig form ska räcka långt på lördag". Red Chili Pirat var magnifik i Åby Stora Pris, styrkefenomenet Triton Sund vann senast överlägset i läcker stil och familjehästen från Värmland, Pases J.Pej, var heroisk senast på Solvalla då han var tvåa trots en toköppning mot Spring Ray.
- "Pej" känns kanonfin nu och jag har medvetet vilat honom en månad efter den starten. Han känns lättare i steget och jag känner igen tendenserna från förra året. Då gick det ju rätt bra, säger Per-Arne Persson.

 Förbannelsen
Men så var det den där SM-förbannelsen. För tre år sedan blev Tout Ou Rien svensk mästare, drygt ett år senare fastnade hästen i en dopingkontroll och kom sedan aldrig riktigt tillbaka till eliten. För två år sedan vanns Svenskt Mästerskap av en norrman, Steinlager. Per Oleg Midtfjelds stjärna skadades sedan svårt i årets elitloppsfinal och tvingades ge upp sin tävlingskarriär. I fjol fick Dumle Loss sitt stora genombrott när han vann SM, i år har det inte blivit många starter på grund av en efterhängsen benskada.
Vem vågar egentligen vinna i år?
- Haha. Jag är inte rädd för någon förbannelse. I SM förra året var Opal Viking sjuk och självklart är vi intresserade av revansch, säger Nils Enqvist.
- Jag är inte heller orolig för att loppet ska bli för tufft. "Pej" har fått ta det ganska lugnt i år och nu tror jag att Daniel är sugen på att köra i täten. Vi känner oss inte slagna på förhand, säger Per-Arne Persson.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-10-16.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-10-10