2006-11-14 22:50 #0 av: ThomasH

De stora fyraåringsloppen i år har haft en sak gemensamt - de har saknat en gemensam vinnare. På onsdag möts klass 4 A igen. - Det finns ingen Conny Nobell i den här kullen men en sådan häst föds ju inte varje år, säger Jörgen Westholm.

Det började i våras med Kungapokalen där Rite On Track lite överraskande var starkast från dödens. Sedan har det bara fortsatt. Titeln som "Klassens populäraste kille" har vandrat runt som en kollekthåv i kyrkan. Klassens bråkstake, Colombian Necktie, vann Svenskt Travderby, medan klassens plugghäst, Jocose, tog hem den europeiska varianten. Dessutom har två av klassens doldisar, de norrländska kompisarna D.J.Seabrook och Fantasy Broline vunnit Breeders' Crown och Sprintermästaren. Jörgen Westholm, tränare till Rite On Track, menar att bredden på kulltoppen är en styrka snarare än ett svaghetstecken.
- Ja, årets fyraåringar kan inte vara så dåliga i och med att de svenska hästarna tog hand om de bästa placeringarna i Europaderbyt där fransmännen var med. Jag tycker att det är en hygglig kull, sedan får man se hur de här hästarna klarar sig i gulddivisionen nästa år.
Tror du att Rite On Track klarar att ta det steget?
- Det hoppas jag verkligen. Fysiskt sett är han den bästa häst som jag har tränat, och det känns som att det finns mycket utveckling kvar, säger Jörgen Westholm, som hoppas att galoppen senast bara var ett olycksfall i arbetet.

 

"En av de värsta som jag har tränat"
Roger Walmann är mannen bakom årets derbyvinnare, Colombian Necktie. Han håller med Jörgen Westholm om att det inte är något fel på årets fyraåringskull.
- Jag förstår inte de som säger att den är svag bara för att det har varit många olika vinnare i storloppen. Jag tycker snarare det är ett bevis för att kullen är stark. Däremot är det tufft för hästarna att vara på topp en hel säsong.
Vad tror du om Colombian Neckties segerchanser på onsdag i V64-6?
- Är bara huvudet med på honom så tror jag på väldigt bra chans. Det är en av de värsta hästar som jag har tränat och kapacitet finns för att slåss i Europaeliten de kommande åren, säger Roger Walmann.
Bergsåkerstränaren Robert Bergh, som med Bertuzzi, Cromwell, Amour Ami, Roi d'Inverne, D.J.Seabrook och Fantasy Broline, nästan har en hel skolklass själv, säger att han saknar en riktig topphäst i kullen.
- Det är en svaghet att det inte finns någon riktig kulletta, en riktigt stark individ.
Vilken av dina två hästar har störst chans på onsdag?
- Det måste vara D.J.Seabrook med tanke på hans form. Han vann okörd senast och jag tycker han känns ännu smidigare nu. Amour Ami är en jäkla slugger men han är knepig i träning.
Vem är egentligen årets bästa fyraåring?
- Jag måste givetvis säga min egen häst, Rite On Track, säger Jörgen Westholm.
- Det är svårt att säga. Men om det var jag som tränade Rite On Track hade han varit kulletta..., kontrar Robert Bergh.

Pär Andersson
Anders Forsberg


Bilden publicerad t o m 2006-11-20.

Av:

Pär Andersson
Anders Forsberg, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-11-14