2006-10-05 02:15 #0 av: ThomasH

Efter en säsong med tränarbråk och startförbud slog Västerbo Miguel till. Nu är han klar för Europaderbyt - och då med en ny tränare. - Jag köpte hästen före loppet i dag och han kommer att tränas av Lutfi Kolgjini, säger Roger Malmqvist, som tidigare var delägare och ordinarie kusk på Västerbo Miguel.

Som treåring tillhörde Västerbo Miguel kulltoppen med bland annat seger i ett kval till Kriteriet och en andraplats i den korta E3-finalen. Årets säsong har däremot inte varit lika lyckad. Men på Solvalla stämde allt. Västerbo Miguel drog nytta av det höga tempot i täten och spurtade till seger närmast före S.J.'s Photocopy och Jaded. Därmed bokade Västerbo Miguel en plats i finalen av Europaderbyt i franska Laval den 15 oktober där han slåss om förstapriset på drygt två miljoner kronor.
- Han värmde jättefint och kändes bra och löpsugen hela vägen, säger kusken Thomas Uhrberg.

 

Miljonaffär
Till nästa start kommer Västerbo Miguel att ha såväl en ny kusk som en ny tränare. Drygt en timme före starten av V64-2 köpte nämligen Roger Malmqvist ut de andra delägarna, däribland tränaren Roger Walmann. Köpet innebar ett slut på det segdragna bråk som har pågått kring hästen under sommaren, och som medförde att Västerbo Miguel ett tag var belagd med startförbud. Nu flyttas hästen från Walmann till Lutfi Kolgjini.
- Ludde är en av mina bästa polare i livet så det var en självklarhet, säger den nye ägaren Roger Malmqvist, som troligtvis kommer att köra hästen i Europaderbyt.
Varför valde du att köpa Västerbo Miguel?
- Jag har alltid gillat hästen och han har gått bra även i år trots att han inte har haft toppform. Men det som avgjorde var att det kommer en säsong i Frankrike där jag tror att han kan tjäna massvis med pengar. Både banorna och den hårda körningen där nere borde passa perfekt.
Stämmer det att priset låg på 1,5 miljoner kronor?
- Nä, det är för lite. Alldeles för lite.

Jocose vann men Jaded försvann
Stefan Hultman fick se en av sina två stjärnhästar ta sig vidare till finalen av Europaderbyt. Jocose vann sitt uttagningslopp på snabba 1.13,6, efter att ha övertagit ledningen efter 500 meter. Jaded däremot slutade bara trea i sitt försök - men det fanns en förklaring.
- Det ena däcket på sulkyn exploderade redan i första kurvan. Himla otur, säger Stefan Hultman.
Det tredje uttagningsloppet vanns av finske gästen Quicksilver Kemp. Sex rätt på V64 gav till slut 64 718 kronor.
Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-10-11.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-10-05